Una de cada tres empreses exporta regularment

  • Augmenten fins als 3.488 els negocis gironins que van exportar durant el 2017

  • Les exportacions creixen amb força, un 12%, superant fins i tot la mitjana catalana

  • El sector químic lidera l’augment


    ÒSCAR PINILLA – GIRONA

Les empreses càrnies exporten més 1.500 milions.

Mai com ara les empreses gironines havien exportat tant. Segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2017, ja són 3.488 els negocis de la demarcació que s’hi dediquen. Aquesta dada indica que una de cada tres empreses exporta regularment. De fet, és una tendència a l’alça des del 2016, quan les exportacions i les importacions de béns a la demarcació van augmentar un 12,1% i un 10,4%, respectivament. Aquesta dada suposa que les comarques gironines creixen més que la mitjana catalana, que es va situar en el 8,7%, més de tres punts per sota. Així, el saldo exterior es manté positiu i s’amplia el 2017 (es va exportar per valor de 5.301 milions d’euros i es va importar per valor de 2.597 milions).

Químics i carn, els líders

Els productors químics i el sector carni encapçalen el rànquing amb una taxa de variació del 20% i del 15%, respectivament, respecte a l’any anterior. De fet, conjuntament concentren el 48% de les vendes gironines a l’estranger. Per la seva banda, el sector del sucre, el cafè i el cacau supera per poc el 10%; la maquinària industrial, un 7,5%, i finalment tanquen la llista les semimanufactures, que tenen un augment del 2,6%.

També creix el nombre de petites i grans empreses que fan part del negoci a l’estranger; exporten per valor de menys de 50.000 euros, en el cas de les petites empreses, i de més de 500.000 euros en el cas de les grans. En canvi, les empreses mitjanes experimenten una lleu recaiguda.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va assegurar que l’indicador de confiança empresarial de la demarcació gironina “és força superior a la mitjana catalana i espanyola”. Si bé aquest indicador va disminuir lleugerament a principis del 2018, s’ha recuperat en el segon i el tercer trimestre. Aquesta tendència favorable s’observa també en la bona marxa dels negocis en tots els grans sectors econòmics per primer cop des de l’inici de la crisi, segons els resultats de l’Enquesta de Clima Empresarial. Els sectors amb una evolució més favorable el 2017 són la indústria, la construcció i altres serveis. En canvi, en el comerç l’evolució és positiva, però molt feble.

La millora que la construcció va experimentar el 2017 s’ha reflectit en un augment de les afiliacions a la Seguretat Social en aquest sector del 6,1%, el major augment relatiu de tots els sectors. Les afiliacions en la indústria han crescut un 4,1%, gairebé 2.000 afiliats més que l’any anterior, que representen el 20% de les noves afiliacions totals a la demarcació. Pel que fa al sector de serveis, la variació interanual el 2017 ha estat del 3,1% i ha suposat el 65% de les noves afiliacions.

A xifres de fa 10 anys

La taxa d’atur retrocedeix a nivells del 2008. L’anàlisi comarcal mostra que a les comarques gironines en general va créixer el nombre d’afiliacions el 2017. El Gironès és la comarca que va experimentar un creixement més elevat en termes relatius (5,5%), seguida de la Cerdanya i la Garrotxa, amb creixements del 3,6% i del 3,2%, respectivament. La taxa d’atur registral va oscil·lar entre la mínima del 6,4% a la Cerdanya i les màximes del 14,4% i 15% al Baix Empordà i l’Alt Empordà, respectivament. Al Gironès la taxa d’atur es va situar a la banda intermèdia, i va ser del 10,6% el 2017.

Notícia publicada el diari El Punt Avui+ del dia 20/07/2018