Dutxes per a vaques, porcs que no mengen i un 20% més de consum elèctric: l’onada de calor a les granges

…L’onada de calor en què es troba immersa Catalunya també té efectes damunt la ramaderia i les granges. Les temperatures de fins a 40 graus que s’han arribat a registrar arreu del territori han obligat les explotacions ramaderes a tirar al màxim dels sistemes de ventilació i refrigeració. Es calcula, de fet, que en aquestes explotacions el consum elèctric augmenta fins a un 20% durant els mesos de calorades. I en el cas d’aquelles granges que no en tenen, perquè els animals no passin tanta calor, la solució és l’ombra dels estables, els tendals al pati i tenir les menjadores plenes d’aigua.

Quan fa tanta calor, els animals mengen menys: s’alenteix l’engreix dels porcs, s’incrementa la mortalitat dels pollastres i la producció de llet cau fins a un 30%.

…A Lleida, on les temperatures extremes són més habituals (tant a l’estiu com a l’hivern) cada vegada són més els ramaders que inverteixen en sistemes de ventilació o humidificació i panells protectors. Així ho explica el responsable del sector porcí de JARC, Jaume Bernis, que assegura que “l’objectiu” és intentar mantenir la temperatura entre els 27 i els 28 graus.

“El bestiar nota moltíssim la calor”, assegura Bernis. En el cas dels porcs, explica, els animals mengen menys durant el pic de la calor, redueixen la ingesta de pinsos a la nit i beuen molta aigua per intentar afrontar l’increment de temperatures. Amb això, s’alenteix l’engreix i de retruc, la productivitat de les granges cau.

A més, en mares, es redueix la producció de llet; per tant, el creixement dels garrins també va més tard. És per això que, en una granja de mares, els sistemes de refrigeració van al 100%; i això es nota a les factures de consum elèctric de juliol i agost (perquè funcionen unes 18 de les 24 hores que té el dia).


Notícia publicada el dia 8/08/2018 a la web: https://www.naciodigital.cat/garrotxa/noticia/19018/dutxes/vaques/porcs/no/mengen/20/consum/electric/onada/calor/granges