El sector porcí d’Osona pren mesures per la pesta porcina

L’aparició d’un brot a Romania i Bulgària ha posat en alerta el DARP i els ramaders

 

Arnau Jaumira

L’ aparició d’un brot de pesta porcina africana a la Xina aquest mes d’agost va fer saltar unes quantes alarmes al sector porcí osonenc. Tot i que encara es veia des de molt lluny, la preocupació és latent des dels diferents estaments.

En prevenció, les granges osonenques ja estan posant-hi remei, obligats també pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), dirigit per la consellera ripollesa Teresa Jordà, que ha endurit la normativa per millorar la bioseguretat a les explotacions ramaderes.

La més important és la construcció d’una tanca perimetral, única i contínua, que inclogui totes les instal·lacions de l’explotació. També hi ha la instal·lació de teles ocelleres i també la utilització de vestidors i canviar-se de roba i rentar-se les mans en entrar i sortir de l’explotació.

“Ja hi ha hagut una campanya a nivell de ramaders, però hi ha una mica de preocupació”, afirma Ricard Parés, gerent de Porcat, l’Associacó Catalana de Productors de Porcí.

“Les mesures del departament s’estan agafant molt seriosament. Esperem que no arribi però que per part nostra no sigui perquè no s’hagin pres les mesures oportunes”, explica Carles Mencos, d’Unió de Pagesos, que coincideix amb Parés.

Les últimes notícies que hi ha és que els brots de la Xina s’han multiplicat. A Europa les notícies més preocupants arriben des de Bulgària i Romania. on a principis de setembre se’n van trobar els primers casos. “Aquests casos els han preocupat molt però també ens ha de preocupar que volti per la Xina i no siguin capaços de controlar-ho”, explica Parés.

Tots dos estan d’acord que una proliferació de casos a Europa és un escenari gens desitjat, perquè “si ens tallessin les exportacions seria un cop molt fort i en un any que el sector ha anat bé”. Mencos coincideix amb Parés perquè “ara exportem un 40%”.

Parés és crític amb Europa perquè “trobem a faltar un pla coordinat. Si arriba a Europa el problema el tindrem tots. Europa és petita a nivell mundial i s’ha d’actuar de forma conjunta i ser un continent com Déu mana”, exclama. “Han de passar de la teoria a l’acció i saber com es controla i tenir preparats protocols d’actuació”, afegeix Parés. Des de Porcat també critiquen la manca de “més centres públics de desinfecció. Hi ha vehicles de transport que són estrangers i abans de marxar haurien de desinfectar-se, però no saben on poder fer-ho”, explica Ricard Parés.

Els senglars són el problema més important perquè “són el principal reservori de la pesta i pot arribar aquí de moltes formes”, afirma Mencos. Els senglars “s’han de controlar però també pot arribar amb algú que transporti embotits”, afegeix Parés. “Estem tots molt alerta”, coincideixen.

Notícia publicada en el diari El 9 Nou del dia 10/09/2018