‘Nuggets’ sense matar el pollastre

Una ‘start-up’ nord-americana assegura que a finals d’any posarà a la venda carn d’aviram conreada en un laboratori

 

La carn in vitro pot ser una alternativa a la que es produeix en granges (ahloch / Getty Images/iStockphoto)

Es diu que el porc és un animal de què s’aprofita tot, i sembla que aviat podrem dir el mateix del pollastre. La start-up nord-americana Just està a punt de ser la primera companyia que comercialitzarà carn de pollastre conreada en un bioreactor. Concretament, mitjançant cèl·lules extretes del plomatge de l’animal. Segons Josh Tetrick, director executiu de Just, el producte estarà disponible a les botigues i els restaurants abans de finals d’aquest mateix any. Els ocells no tenen nuggets , sinó pits i cuixes, però Just n’ha començat a produir en un laboratori, i, a més a més, assegura que no és necessari matar l’animal, de manera que ens en podrem menjar la carn mentre el pollastre de què procedeix encara busca cucs en alguna granja. És el que es coneix com a clean (carn neta), carn conreada o carn in vitro, i és un dels sectors d’investigació en nous aliments que més inversió està atraient i en què més empreses competeixen. Just ha aconseguit més de 270 milions d’euros, molt més que companyies com les israelianes Super Meat o la nord-americana Memphis Meats. Els arguments a favor d’aquest tipus de carn són un resum de l’evangeli que prediquen els animalistes –no és ètic que per alimentar-nos milions d’animals hagin de patir i morir–, de la preocupació que la producció de pro­teïna animal té sobre el medi ambient –se la fa responsable d’un alt percentatge de les emissions de carboni– i també dels dubtes que
el sistema actual de producció d’animals de granja pugui alimentar de manera sostenible una població mundial que va augmenta cada any. La carn conreada pot semblar una cosa propera a la ciència-ficció, però el procés bàsic fa temps que s’utilitza per, per exemple, “produir goma xantana [un additiu] en bioreactors”, explica Silvia de Lamo , professora dels departaments d’ Enginyeria Química de la UOC i la URV. El farmacòleg holandès Mark Post va ser el primer que va crear una hamburguesa a partir de cèl·lules, l’agost del 2013. Post va obtenir, mitjançant una biòpsia, cèl·lules animals, i les va fer créixer en un bioreactor fins que va obtenir carn per fer una hamburguesa. L’invent per produir una única unitat va costar 250.000 dòlars. Per fer créixer les cèl·lules cal, literalment, alimentar-les amb factors de creixement. Post va utilitzar sèrum fetal boví, que –segons De Lamo – té el doble inconvenient que “és molt car i que per aconseguir-lo sí que cal matar algun animal”. És una tècnica amb què és possible “conrear carn de qualsevol animal o peix”, afirma l’experta. Si Just presumeix que per fer els seus nuggets no ha estat necessari matar cap criatura vivent és perquè “els factors de creixement –els nutrients amb què alimenten les cèl·lules que extreuen de la biòpsia d’una ploma– són d’origen vegetal”. Òbviament, quins són aquests nutrients, en quina proporció s’han administrar i com i de quina planta s’obtenen és el gran secret i objecte de patent. Aquest aspecte és, amb perdó, l’autèntica gallina dels ous d’or o la mare dels ous. Segons la start-up , “al món hi ha més de 300.000 espècies vegetals de què no s’ha explorat com poden fer que les nostres galetes, la nostra pasta o els nostres gelats siguin millors”.

Al laboratori, un nugget triga dos dies a créixer, però traslladar el sistema a escala industrial “no és un problema, només és una qüestió de proporcions”, diu De Lamo. El que sí que pot ser més complicat és l’acceptació d’aquest tipus d’ingredients pels consumidors, ja que organolèpticament no acaben de ser iguals que la carn d’animals sacrificats. “El producte acabat no té greixos ni teixit connectiu, sense sang, que és el que dona color i gust a la carn”, i per tant obliga a afegir colorants i altres additius”. Segurament per això Just ha escollit els nuggets com a punt de partida, perquè és la carn de pollastre que menys s’assembla a l’autèntica carn de pollastre.

Notícia publicada a la web: https://www.lavanguardia.com/encatala/ del dia 23/10/2018