Una setantena de veterinaris aprenen a detectar la Pesta Porcina Africana a Vic

Ricard Parés, membre de la junta del COVB, durant la seva intervenció en la jornada sobre Pesta Porcina Africana feta a Vic. 30 d’octubre del 2018. (Horitzontal)

ACN Vic.-“No s’han donat casos però cal estar alerta”. Així de contundent s’ha mostrat Ricard Parés, director de l’Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) i membre de la junta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), davant la revifada que està vivint la Pesta Porcina Africana (PPA). Vic ha acollit aquesta tarda una formació especifica per a veterinaris amb l’objectiu de dotar als professionals de les eines necessàries per detectar possibles casos i evitar-ne l’expansió. “N’hi ha que no ho han vist mai”, justifica Parés. La formació, que ha comptat amb una setantena de professionals provinents d’arreu de Catalunya, ha estat impartida per experts en la matèria. Arriba després que s’hagi apostat també per la prevenció entre els col·lectius de ramaders i caçadors.

La Pesta Porcina Africana s’ha començat a escampar per Europa. A hores d’ara, explica Parés, no s’hauria donat cap cas a Catalunya. No es tracta d’un virus nou però, davant del fet que cal remuntar-se dècades per trobar-se amb casos aquí, s’ha optat per dotar als professionals de les eines per a la seva detecció en animals vius i morts, així com quin és el protocol a seguir per agafar mostres i evitar el contagi. Experts del món de la recerca han estat els encarregats de conduir les diferents ponències. Ramaders i caçadors. La formació pels veterinaris, que es repetirà a Lleida, però no és l’única acció que està duent a terme el COVB per prevenir la malaltia. Prèviament, el col·lectiu de veterinaris s’ha adreçat als ramaders i als caçadors amb l’objectiu que davant de qualsevol indici “sàpiguen com agafar les mostres” per poder analitzar-les i corroborar que l’animal no estava contagiat per la malaltia. També és previst que es faci una nova formació per a veterinaris que treballin en escorxadors. L’objectiu, manifesta Parés, és tenir com més ulls millor.La Pesta Porcina Africana és una malaltia altament infecciosa que afecta porcs domèstics i senglars, contra la qual encara no hi ha tractament ni vacuna eficaç, i que pot provocar enormes pèrdues econòmiques. El virus va tornar al continent europeu el 2007 a través de productes porcins infectats procedents d’Àfrica. El virus s’ha anat expandint fins a entrar a la UE el 2014.

Notícia publicada el dia 30/10/2018 a la web: http://www.ccma.cat/324/una-setantena-de-veterinaris-aprenen-a-detectar-la-pesta-porcina-africana-a-vic/noticia/2884028/