Les bones pràctiques de l’EUPig

Vic acull una jornada en què s’explica un projecte de millora per al sector porcí liderat per l’IRTA

Vic va acollir dimecres una jornada per tractar les bones pràctiques que s’han d’incorporar al sector porcí. És una consigna continuada al sector, però en aquesta s’hi explicava un dels projectes europeus més interessants de recerca de la millora del benestar animal. Es tracta de l’EUPig, un consorci compost per 19 organitzacions europees de 13 estats membres.

Emma Fàbregas, a l’esquerra, atorgant el premi a la responsable de la Granja La Manresana, de l’Anoia

De Catalunya, hi és present l’IRTA i la seva responsable, Emma Fàbregas, va explicar, entre altres, exemples de material d’enriquiment per evitar la caudofàgia, un transtorn de conducta dels porcs que comporta mossegar-se entre ells. Això passa perquè els porcs dediquen de forma natural un 50% a furgar i els “terres de formigó o slats els impedeix aquesta conducta” i llavors mosseguen. Per evitar-ho hi ha sistemes com els materials d’enriquiment que es dona als porcs. L’ exemple són elements orgànics com palla, cordes, farratges o tubs dispensadors, però també n’hi ha d’inorgànics com joguines, rodes o cadenes.

Evitar la caudofàgia, el tall de cua o la castració és un dels reptes presentats per l’IRTA a l’EUPig, però n’hi ha d’altres relacionats amb la salut (com la bioseguretat i l’optimització de l’ús d’antibiòtics), la qualitat (l’olor sexual i les innovacions per crear valor afegit) i la ramaderia de precisió (eficiència en lús de l’aigua i l’alimentació). Durant la jornada es va lliurar un premi a la Granja La Manresana, guanyadora en un d’aquests reptes per haver ideat i implementat una bona pràctica en benestar animal que aporta novetat en els materials d’enriquiment per als porcs. Lliures, tenen elements com pilotes, palla en petits contenidors o rodes penjants.


Tenir ben separades la zona neta i la zona bruta

La jornada sobre les bones pràctiques va començar amb una xerrada de Ricard Parés, gerent de Porcat, que va insistir que cal tenir, a la granja, ben separades la zona neta i la zona bruta per evitar qualsevol problema sanitari. Va quedar clar que la tanca perimetral i el vestidor amb dutxa són necessaris. També es van mostrar contenidors refrigerats per guardar els cadàvers dels animals “si es vol allargar el temps d’entrada de camions”, va dir Parés. Des del públic es va demanar claredat amb la normativa perquè “el 2002 ens van obligar a fer fosses sèptiques que no van servir per a res i va suposar una despesa”. La consigna, però, va ser de “creure en la protecció de malalties”.

Notícia publicada en el diari El 9 Nou del dia 23/11/2018