Un projecte d’assecatge de purins abarateix el cost del transport

La prova pilot, amb Eurecat, Sud Energies Renovables i CIM Aigua, s’ha fet a una granja d’Orís

Espai on es fa l’assecatge amb control i ajuda de sensors

Investigadors del centre tecnològic Eurecat -CTM juntament amb l’empresa Sud Energies Renovables i CIM Aigua han tancat una prova pilot d’assecatge de purins amb plaques solars d’autoconsum en una granja d’Orís. El projecte, que porta per nom Solarpur, té com a objectiu permetre la concentració de purí de forma més accelerada per reduir així els costos de transport cap a zones on hi ha dèficit de fertilitzants. La tecnologia consisteix en un sistema d’evaporació intensiva que està regulada amb un control de ventilació automatizat que mesura variables com la temperatura, la humitat o la radiació solar. Amb sensors es pot determinar el moment idoni per maximitzar l’evaporació. Alhora i per evitar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (amoníac i compostos orgànics volàtils) s’ha fet una acidificació del purí que fixa el nitrogen amoniacal i, alhora, s’ha implantat un sistema de filtració de l’aire per assegurar les mínimes emissions.

Instal.lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum

L’objectiu és rebaixar els costos del transport del purí a menys de 6 euros el metre cúbic, i tot i que encara no es coneix en quina xifra pot haver-se situat perquè s’estan analitzant les dades sí que serà menys d’aquesta quantitat. Aquest càlcul es fa amb un retorn  de la inversió de menys de 10 anys. El procés també facilita l’ús del residu com a fertilitzant natural a zones deficitàries.

Ara bé, com explica el responsable de la granja on s’ha situat la planta pilot, Joaquim Baucells, es tracta d’una mesura que “en complementa d’altres”. En el seu cas, ell ja disposa d’una depuradora i un tractament específic que redueix el nitrogen de les dejeccions ramaderes, que “a més funciona els 365 dies l’any”. De fet aquest sistema parteix també de tractar prèviament el purí amb almenys una separació sòlid/líquid abans de passar a l’hivernacle on es fa l’evaporació solar. D’aquí es parteix ja amb una reducció del volum d’aigua del 50% i un cert control de les emissions. Després amb el sistema fotovoltaic per l’autoconsum de la granja i l’aportació dels excedents a la bassa d’evaporació s’aconsegueixen uns costos d’operació estimats de la bassa molt inferiors als 5 euros per metre cúbic.

El sistema d’assecatge pot servir, diu Baucells, per a explotacions més petites com a solució al tractament de purins, perquè entén que “no hi ha una solució única per a totes les granges i cadascú ha de buscar la que més se li adapti”. I un exemple és que amb l’assecatge, tot i el control, hi ha més evaporació a l’estiu i menys a l’hivern i cal, doncs, tenir espai d’emmagatzematge. La mitjana de reducció per evaporació s’ha situat en més d’un 70% del contingut líquid.

El que sí que veu com a bon complement és el fet d’utilitzar l’autoconsum per fer-ho. “És un estalvi i s’aprofita molt”, diu. En aquest sentit, Alfred Puig, un dels socis responsables de Sud i del projecte, explica que l’autoconsum instal·lat a la planta ha servit tant per a “l’ús de l’assecatge com per al funcionament elèctric de la mateixa granja. Per tant, hi ha un estalvi en els dos sentits”, diu. El projecte, que ha comptat amb el suport d’agroxarxa i el DARP, podria tenir una segona fase si troba el finançament.

Notícia publicada en el diari el 9 NOU del dia 15/02/2019