Vuit empresaris d’Osona opten a un escó a la Cambra de Comerç

Al mes de maig hi haurà eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Fa cinc anys que s’havien d’haver fet ja que tocava elegir nous membres i president el 2014. Ara, però, es presenten més candidatures que mai. En concret quatre, però també hi ha una plataforma per obtenir més dones en diferents seients i persones que hi concorren per lliure. D’Osona es presenten almenys vuit empresaris i un, Joan Font, en dues llistes.

Joan Font                            Oriol Guixà                           Joaquim Feixas                      Josep Puigdollers

El període de presentació de candidatures per optar a ser membre del plenari de la cambra de Comerç ha acabat aquesta setmana. S’hi presenten quatre llistes amb les 40 persones previstes per a cada secció. En les liderades per Ramon Masià i Carles Tusquets no hi ha cap osonenc. On n’hi ha més és a la llista sobiranista vinculada a l’ANC i el Centre Català de Negocis que s’ha fet pública sense que estigui liderada per ningú. Té com a lema “Les cambres: eines de país” i té com a objectiu traslladar veus independentistes a les cambres de comerç catalanes. Entre els 40 membres de la candidatura hi ha joan Font, president de Bon Preu; Carles Valls, de l’empresa Jula; Pere Antentas, d’insta4; Josep Sallent, amb empresa a Santa Eugènia de Berga, i elisabet Camprubí, empresasària de Centelles. Aquesta candidatura, crítica amb l’actual sistema de representació a les cambres, que “dona més pes a les grans empreses sense ni tan sols presentar-se a les eleccions”, compta entre altres amb Joan Canadell, president del Centre Català de Negocis, i l’actor Joal Joan.

A la candidatura que uneix Enric Crous i Josep Maria Torres -que s’han unit en una després de fer llista per separat- hi són també Joan Font i Oriol Guixà, conseller delegat de La Farga, que ara ja ocupava un seient i que havia estat delegat a Osona de la Cambra. D’altra banda, Josep Puigdollers, de Gepork i president de la Llotja de Vic, es presenta per aquesta entitat en un dels sis seients per a associacions. I finalment, Joaquim Feixas, de l’empresa de Torelló Mecakim, es presenta per lliure al grup 6 i sense estar coordinat amb ningú més. D’altra banda també hi ha l’associació 50 a 50, que defensa que hi hagi dones que es presentin sense anar amb cap candidatura. Un cop s’hagin fet les eleccions i format el plenari és quan es trien, sense elecció sinó per decisió del plenari, els delegats a diferents territoris, entre ells Osona. I un cop escollit aquest es formen els consells de la delegació, que no tenen per què ser del ple i són vocals. Ara, la delegada de al Cambra a Osona és Montse Braut.

Les votacions es faran el 8 de maig de forma presencial i es podrà votar de forma electrònica entre el 2 i el 7 de maig. Estan cridades a votar les 420.000 empreses de l’àrea de Barcelona, en el cas de la Cambra de Barcelona. Tot i que hi ha candidatures que es presenten amb un cap de llista no vol dir que hagi de sortir escollit, ja que pot acabar tenint més vots una persona de la mateixa candidatura però que no lideri la llista.

La darrera vegada que es va escollir president a les cambres va ser el 2010. S’haurien d’haver celebrat eleccions el 2014, però els canvis normatius aprovats pel govern espanyol que treien a les empreses l’obligatorietat de pagar una quota primer i el retard de la Generalitat a l’hora d’adaptar la legislació catalana a aquest nou marc normatiu han propiciat un retard de gairebé cinc anys, fins aquest 2019.

Formar part de la Cambra comporta, entre altres coses, participar en la designació de càrrecs com les presidències de la fira o el Port o ser representants de l’empresariat català davant altres institucions de l’Estat o internacionals.

Notícia publicada en el diari el 9 NOU del dia 08/03/2019