Patel ha començat les obres del nou magatzem

Patel ha començat les obres del nou magatzem que permetrà reduir el trànsit de camions


Fa uns mesos que han començat les obres de construcció d’un nou magatzem de set pisos per a la congelació de la carn a Patel, l’escorxador i sala de desfer situat al nucli de Sant Martí Sescorts, a l’Esquirol, i que forma part del grup Vall Companys. Aquesta nova infraestructura permetrà reduir el trànsit d’entre 20 o 25 camions cada dia. L’empresa farà les obres en dues fases, j que també s’hi inclou l’adequació de l’entorn del polígon on hi ha l’empresa i la construcció d’un nou accés des de la carretera.

Aspecte de l’inici de les obres des d’on hi haurà la nova entrada a l’empresa. Al fons les naus actuals.

El pla urbanístic va quedar aprovat fa prop de tres anys i les obres s’emmarquen en el pla d’inversions previst per l’empresa, tal com expliquen el director general de la divisió de porc del grup Vall Companys, Albert Morera, i el director de la planta osonenca, Xavier Planas.

Les obres de la primera fase podrien estar acabades en “quatre o cinc mesos”. El nou magatzem tindrà capacitat d’emmagatzematge per a 6.000 tones de carn. Actualment aquesta carn s’ha de traslladar en camions fora de l’empresa cap a magatzems externs. Amb el magatzem dins l’empresa, ja no caldrà aquest trànsit. Com expliquen Morera i Plana, no es tracta d’una ampliació de la producció. “No és una inversió en producció sinó en valor afegit”, expliquen, i afegeixen que aquesta infraestructura feia “molta falta”. Les noves naus estaran robotitzades. D’aquesta manera, l’empresa culminarà un projecte que permetrà mantenir la competitivitat en un sector “on s’ha de fer contínuament”, expliquen els responsables de l’empresa. El sector està creixent a tot Espanya, i davant projectes com el del grup italià Pini amb la construcció d’un gran escorxador a Binèfar a Osca, els responsables de Patel parlen “de tornar a competir de nou. El mercat és sempre viu”.

L’escorxador Patel va ser impulsat per un grup d’empresaris osonencs als anys 80 del qual era accionista majoritari Blai Parés, però l’any 2000 el va comprar el grup Vall Companys, que en els següents anys ja hi va fer inversions per passar de matar 800.000 porcs a l’any a un milió i mig al cap d’uns anys. Ara, l’empresa aposta per la millora en la congelació i posterior venda de la carn que exporta a diferents països. L’any 2018 l’empresa va facturar uns 328 milions d’euros i va tenir un resultat positiu de 10,8 milions.

L’entrada a l’empresa canvia de lloc

Un cop s’acabin les obres, l’entrada a l’empresa deixarà de ser al lloc actual i es farà uns metres més amunt, per on ara entren els vehicles que fan les obres. D’aquesta manera, explica l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, es guanyarà en seguretat. A l’entrada hi haurà un carril afegit d’acceleració i desacceleració, i abans d’arribar a l’entrada de l’empresa però ja fora de la carretera hi haurà una rotonda que permetrà una bona gestió del trànsit d’entrada i sortida. A prop de l’entrada, i també fora de la carretera, hi haurà una parada d’autobús per permetre l’opció de transport públic per als treballadors. Serà en aquest punt on hi haurà l’aparcament de l’empresa, que ara és a l’altra banda.

Montanyà explica que a petició de l’Ajuntament i amb la complicitat de l’empresa es farà tot un espai arbrat al voltant del perímetre de l’empresa, amb elements com bancs i arbres “que es plantaran ja d’un mida gran per reduir l’impacte ambiental del magatzem”. Com que el camí ral Vic-Olot passa al voltant de l’empresa també s’arbrarà i adequarà amb bancs per seure, per exemple. Finalment, també s’arranjarà el camp de futbol del nucli de Sant Martí, que està al costat però ja fora del perímetre del polígon que acull Patel.

Aquest camp de l’antiga urbanització Sporting és cedit a l’Ajuntament i serà una zona d’equipaments comunitaris de lleure.

Amb aquesta actuació, aquest polígon quedarà “consolidat amb aquesta empresa”. Precisament aquesta setmana passada, una delegació de l’Ajuntament ha fet una visita de les obres que porta a terme l’enginyeria Colomer-Rifà. El terme de l’Esquirol disposa d’un altre polígon, a l’entrada del poble, on ja hi ha empreses però “s’ha d’endreçar” i on hi ha prou espai per poder encabir altres empreses.

Notícia publicada en el diari el 9 Nou del dia 15/03/2019