Pagaran 50 euros per cada senglar mort als caçadors de quatre comarques gironines

És una prova pilot del departament d’Agricultura per reduir la cabanya d’aquests animals i prevenir l’entrada de la pesta porcina


Els caçadors de quatre comarques gironines cobraran cinquanta euros per cada porc senglar abatut. És una nova mesura d’Agricultura per reduir el nombre aquests animals i prevenir l’entrada de la pesta porcina.

Les comarques on s’ha començat a remunerar pels porcs caçats són l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès. Es calcula que a les comarques de Girona hi ha 25 senglars per quilòmetre quadrat, una de les zones de Catalunya amb més densitat, i no és estrany veure’ls acostar-se als nuclis urbans.

Tot i que el període de caça del senglar va començar al setembre, el Departament només pagarà pels exemplars abatuts entre el 15 de març i finals d’abril, quan s’acaba la temporada.

D’aquesta manera s’intenta que els caçadors no abaixin la guàrdia i continuïn fent batudes també els últims dies, quan els costa més de trobar-ne. El president de la Federació de Caça de Girona, Josep Blanquera, veu bé que se’ls motivi:

“Anar tot l’any a cacera és una mica fatigós per tots els caçadors. Ve un moment que crema. Incentivar una mica que no cremi tant pot ser bo. Jo sé que alguns dies anaven de cacera i la feina era trobar algun porc. Això vol dir que ha baixat la densitat, que han fet la feina.”

Pesta porcina

A més de reduir la població de senglars en aquestes comarques, la mesura també s’inclou dins del pla d’Agricultura per evitar l’entrada de la pesta porcina africana a Catalunya, com explica Montse Barniol, del departament:

“Davant de l’imminent preocupació general pel risc de contagi de la pesta porcina africana és quan activem el programa de compensació. El nivell d’alta densitat de senglars fa que tinguem molta més probabilitat de contagi. per tant el que hem de fer és baixar aquesta densitat”.

Per poder cobrar els 50 euros, els caçadors hauran d’acreditar el nombre de porcs morts en el llibre de batudes i hauran de portar els animals a un centre logístic determinat. La temporada passada, a les comarques de Girona es van caçar 22.000 senglars.

Notícia publicada el dia 09/04/2019 a la web:https://www.ccma.cat/324/pagaran-50-euros-per-cada-senglar-mort-als-cacadors-de-quatre-comarques-gironines/noticia/2915506/