Seminari tècnic Indústria 4.0 realitzat a Vic

Innovacc amb la col·laboració de FECIC i la Llotja de Vic/Cambra de Comerç de Barcelona va organitzar el passat 17 de maig a l’Edifici El Sucre de Vic la jornada: Indústria 4.0, automatització i robotització en el sector carni.

50 persones d’empreses del sector carni i d’empreses de maquinària i serveis auxiliars varen participar al seminari tècnic.

En el seminari es van poder escoltar noves formes d’organització dels mitjans de producció per a les empreses, mitjançant les fàbriques intel·ligents amb la utilització de la robòtica, capaç d’adaptar-se més a les necessitats i els processos actuals del sector carni.

A la primera part els ponents participants van ser:

Jordi Bassols (TIMPOLOT) – “Traçabilitat amb tecnologia i sensors bluetooth i robots col·laboratius”

Veure presentació 

Bassols va explicar què eren els dispositius bluetooth “beacons” i va posar exemples de la seva aplicació, com el control de paràmetres en diversos punts d’un assecador d’embotits, per aconseguir una optimització del procés de curat. També va parlar del concepte “cobot” els anomenats robots col·laboratius, que interaccionen amb les persones, són simples d’utilitzar i programar, i permeten el treball conjunt robot-persona amb una major precisió. Un exemple seria el posicionat de producte en envasos o de caixes sobre palets, sempre amb l’acompanyament de l’operari.

Xavier Pifarré i Mario Martín (ABB) – “Robòtica 4.0 i serveis digitals aplicats als accionaments”

Veure presentació 1
Veure presentació 2

Martín va explicar que per ABB el concepte “Indústria 4.0” ja pertany al passat. Actualment parlen del concepte “Ability” on tots els robots d’una empresa estan connectats a distància, amb informació actualitzada sempre disponible tant per a l’empresa càrnia com pel proveïdor de la màquina que pot fer programació o manteniment des de qualsevol ordinador, tablet o, fins i tot, des del mòbil. Treballen en projectes on el reparador parla directament amb el robot sense necessitat d’interactuar amb cap persona de l’empresa client. També poden adaptar el manteniment predictiu al procés i la seva evolució.

Pifarré va posar alguns exemples de robots a través de vídeos. Com seria el cas del picking automàtic de salsitxes de frankfurt a l’envàs, o  el “cobot” amb tancat virtual per a paletitzar caixes situat en una zona pintada al terra amb colors groc i vermell, que fa que a l’entrar una persona a la zona groga el robot redueix la velocitat i a l’entrar a la zona vermella es para completament.

Ignasi Papell (EURECAT) – “Automatització i robotització de processos de la indústria càrnia”

Veure presentació

Papell va parlar de diversos projectes desenvolupats amb el suport d’Eurecat, com els robots AGV que no necessiten el terra marcat per a decidir pel seu compte la millor ruta i evitar obstacles movent mercaderies dins de l’empresa, o dos robots AGV sincronitzats que són capaços de moure junts i automàticament peces de grans dimensions, o els robots amb pinces de manipulació molt sensibles capaços de moure materials “flexibles” (com la carn). També va introduir el concepte d’escorxador per cel·les on els robots podrien fer l’especejament animal a animal sense moure’l de posició. Finalment va explicar que s’està portant a terme el projecte “Embot-ITs. Utilització de tecnologia avançada i gestió de Big Data per a optimitzar assecadors d’embotits curats” coordinat per INNOVACC, amb la participació de les empreses Splendid Foods, Patel, Delsys i Eurecat.

Joan Puig (IRIS) – “L’ús del NIR en el sector carni, millora la qualitat i estandaritza el producte”

Veure presentació 

Puig va presentar la tecnologia NIR per a mesurar de manera superficial paràmetres de qualitat de la carn, com el greix, la proteïna, la humitat, o la detecció de cossos estranys. Aquest tipus d’equips són cada vegada més necessaris per a l’homogeneïtzació del producte carni. Es poden utilitzar per a controls en un punt concret (equip manual “VISUM palm” i equip fix “VISUM inline”) o per a control d’una franja de producte en cinta de transport (equip HYPERA).

Després d’una pausa per poder estirar les cames i fer un petit refrigeri es va seguir amb la segona part del seminari amb els següents ponents:

Jacobo Álvarez (LENZ INSTRUMENTS) – “Optimització del procés de producció del pernil curat en el marc de la Indústria 4.0”

Veure presentació

Álvarez va destacar l’evolució de les tecnologies òptiques disponibles per a mesurar i classificar paràmetres de qualitat en el procés de producció del pernil curat. Va explicar els equips de Lenz que s’estan utilitzant en empreses càrnies catalanes i també d’altres indrets d’Europa, basades en tecnologia NIR o amb escàners d’inducció magnètica. Això permet a les empreses mesurar al pernil fresc carns exsudatives o no exsudatives, % de greix, pH, greix intramuscular. En el procés de curació o producte final també es pot mesurar % de sal, % de greix, activitat aigua, defectes de textura i d’olor. Finalment va dir que alternativament als mètodes de control basats en models analítics, la implementació de tècniques basades en Xarxes Neuronals permet potencialment implementar processos de producció autònoms i adaptatius.

Pedro Susarte (CSB SPAIN) – “Aumentar la efectividad global de los equipos, mejora continua (OEE) optimizando el rendimiento de las líneas de producción y envasado”

Més informació CSB Spain

Susarte va recomanar a les empreses càrnies seguir aquests passos: 1) automatitzar, 2) digitalitzar, 3) optimització del procés amb OEE “Overall Equipment Efficiency”. El sistema OEE permet a les empreses disposar d’informació a temps real dels seus processos productius i mesurar l’eficiència en cada moment. L’eficiència es mesura de 0 a 100% i normalment es consideren empreses molt eficients les que es troben per sobre del 85%. A l’Estat Espanyol moltes empreses càrnies estan al voltant del 35% d’OEE i, per tant, es pot millorar molt.

Francesc Agustí (FRONTMATEC,AIRA) – “Robotització i aprofitament de sinèrgies en els processos a la indústria càrnia”

Més informaciö Frontmatec
Més informació Aira

Agustí va explicar que l’empresa catalana AIRA està venent robots per a escorxadors i sales de desfer de tot el món (Estats Units, Canadà, Xile, Corea, etc) i tenen uns 60 robots instal·lats a l’Estat Espanyol. Com a Frontmatec són líders en classificació de canals de porc. Classifiquen per % de magre/greix, però també per sexe (mascles sencer, mascle castrat, femella). Va mostrar als assistents diversos vídeos de robots en funcionament en escorxadors catalans (alguns instal·lats en dos escorxadors d’Osona) on hi havia diferents tipus de tall de la mitja canal (per exemple per optimitzar el tall del llom), o altres tipus de tall automatitzat. També va presentar robots que punxen a la nuca per classificar àcids grassos de cada animal, o el control del pH al múscul semi-membranós de cada pernil. Finalment va comentar que a la Fira IFFA de Frankfurt van presentar un robot per a partir canals de vedells, que va generar molta acceptació per visitants d’Estats Units, Amèrica del Sud, Austràlia, etc.