Es multiplica per quatre el nombre d’empreses que formen part de clústers a Catalunya en els últims 10 anys

·  Actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn formen part de 30 clústers a Catalunya, que representen el 30% del PIB de l’economia i generen més de 300.000 llocs de treball.

·  Segons dades fetes públiques per ACCIÓ, el 76% de les empreses membres de clústers asseguren que formar part d’aquestes organitzacions les fa més competitives, mentre que el 91% inverteix en R+D i innovació.
 
·  Ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que s’ha reunit aquest dijous amb els presidents dels 30 clústers per avaluar la política de clústers catalana i debatre els principals reptes de futur.


El nombre d’empreses catalanes que formen part de clústers a Catalunya s’ha multiplicat per quatre en els últims 10 anys, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-. D’aquesta manera, actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn són membres dels 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB de Catalunya (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. Es tracta de les xifres més altes des que l’any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d’impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers.

Així ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el marc de la Comissió Consultiva del programa Catalunya Clústers d’ACCIO, una reunió anual amb els presidents dels clústers catalans que ha tingut lloc aquest dijous, on ha assegurat que “clúster és sinònim de competitivitat”. En aquest sentit, segons les dades d’ACCIÓ fetes públiques durant la trobada, el 76% de les empreses membres dels clústers catalans  asseguren que formar part d’aquestes entitats les fa més competitives i que el 91% inverteixen en R+D i innovació, “un percentatge molt superior a la resta d’empreses catalanes”. De fet, més de la meitat (57%) inverteixen més d’un 3% de la seva facturació en activitats d’R+D.

Durant la reunió, Chacón ha assegurat que “Catalunya és un país de clústers  pioner en aquest àmbit: vam ser un dels primers territoris del món en iniciar polítiques d’impuls als clústers fa 25 anys, tenim una gran capacitat de generar tendències internacionals per exemple en la creació de clústers en base a la realitat del mercat, en el treball interclúster o pel talent especialitzat existent”. De fet, segons Chacón, “Catalunya compta amb un ecosistema de clústers únic al mon que combina l’impus públic continuat, la seu d’organitzacions internacionals de referència com la TCI Network, escoles de negoci de primer nivell amb formació específica en aquest àmbit i algunes de les consultores especialitzades de referència global”.

Un clúster és un conjunt d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Segons dades d’ACCIÓ, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% startups i un 4% altres agents de l’entorn.

Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. En aquest sentit, durant l’any 2018 des d’ACCIÓ s’ha donat suport a 82 projectes dels clústers, com per exemple projectes pilot entre empreses de clústers diferents i de cooperació internacional, iniciatives per connectar el talent universitari amb la indústria, l’elaboració d’estudis de mercat o l’organització de viatges de benchmarking internacional.

Actualment, alguns dels països més competitius del món que treballen en clau de clústers són Corea del Sud, Singapur, Canadà, Dinamarca, Noruega i Alemanya. A Catalunya, amb l’objectiu de reforçar i intensificar l’activitat d’aquestes organitzacions, ACCIÓ desenvolupa el programa Catalunya Clústers, que compta amb 30 clústers acreditats. Els últims en incorporar-se al programa són el Clustermoto i el Leather Cluster Barcelona:
Sector
Nom clúster
Biomassa
Clúster Biomassa de Catalunya
Aigua
CWP – Catalan Water Partnership
Energia solar
SOLARTYS – Clúster de l’energia solar
Energia eficient
CEEC – Clúster d’energia eficient de Catalunya
Nutrició i salut
Food & Nutrition Cluster
Packaging
PACKAGING Cluster
Vins i caves
INNOVI – Clúster Vitivinícola Català
Carni porcí
INNOVACC – Associació catalana d’innovació del sector carni porcí
Foodservice
Foodservice clúster
Productes gurmet
Catalonia Gourmet
Audiovisual
Clúster Audiovisual de Catalunya
Digital
Associació Clúster Digital de Catalunya
TIC Educació
EDUTECH Cluster
Il·luminació
CICAT – Clúster d’Il·luminació de Catalunya
Domòtica
DOMOTYS – Clúster de la domòtica, immòtica i smartcities
Hàbitat
HCB – Habitat Cluster Barcelona
Equipament de la llar i contract
CENFIM – Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya
Moda
MODACC – Clúster Català de Moda
Pell
Leather Cluster Barcelona
Bellesa
Beauty Cluster Barcelona
Esport
INDESCAT – Catalan Sport Cluster
Productes infantils
KID’S Clúster
Mitjans producció agrícola
FEMAC – Associació de fabricants exportadors de maquinaria agrícola de Catalunya
Materials avançats
ClústerMAV – Clúster de Materials Avançats de Catalunya
Tecnologies de la llum
SECPhO – Light Technologies Cluster
Automoció
CIAC – Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya
Mobilitat ferroviària
Railgrup
Moto
Clustermoto
Biotecnologia i tecnologies salut
CataloniaBio & HealthTech
Salut mental
Clúster de Salut Mental de Catalunya

 

Notícia publicada el dia 11/07/2019 a la web: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/370222/multiplica-quatre-nombre-empreses-que-formen-part-clusters-catalunya-ultims-10-anys