Les grans empreses gironines facturen més

  • La majoria van créixer el 2018 en facturació, plantilla i activitat a l’estranger

  • Les 100 empreses amb més volum de negoci tenen una percepció positiva de l’entorn econòmic

  • Aquest any un 35% preveuen disminuir costos i un 9%, la plantilla

Imma Bosch – Girona

Més del 80% de les 100 empreses que més facturen de la demarcació de Girona van tancar l’any 2018 amb un augment de facturació, un 64% van créixer en treballadors i més de la meitat (un 58%) van incrementar la seva presència a l’estranger. En el decurs d’aquest any, però, un 51% d’aquestes empreses preveuen fer algun canvi, com ara disminuir costos en la producció, un 35%, i reduir plantilla, un 9%. Bona part d’aquests ajustaments són per afrontar els “futurs reptes”, com ara la digitalització o la robotització”. Malgrat tot, les empreses no tenen la percepció que “vingui molt mal dades” i per això l’entorn econòmic és “majoritàriament positiu, tot i que menys que l’any passat”, segons es desprèn de l’estudi Girona 100, SA, que elabora des de fa deu anys l’empresa KPMG i que es va fer públic ahir.

“La desena edició del Girona 100, SA posa de manifest la robustesa general de les 100 empreses més grans de la demarcació”, afirma Manel Blanco, soci responsable de KPMG a Girona. Diu també que per mantenir-se en aquests resultats de facturació, increment de plantilla i activitat a l’estranger “hauran de fer una aposta ferma per la digitalització dels seus negocis perquè estratègicament serà un tema crític per mantenir els nivells de competitivitat”.

El 2017 les principals empreses gironines van aconseguir una xifra de negoci de 9.928 milions d’euros. El sector amb més representació dins la llista és la indústria càrnia, que disposa de 20 empreses.

El “lleuger descens de l’optimisme” de les 100 empreses més grans de Girona, segons la directora de la càtedra Cambra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, Pilar Marquès, es podria explicar per les dificultats que han trobat recentment els empresaris gironins. Reclamen més incentius a la inversió (18%), un descens dels impostos (15%), i una reducció de la burocràcia i uns acord laborals més senzills, ambdues opcions amb un 14% de les respostes registrades.

Així mateix, de l’estudi es desprèn la reclamació de rebre ajuts de les administracions públiques per reduir els costos laborals i que hi hagi un control efectiu de la competència deslleial (11%). Per sota del 10% de les respostes hi ha el desenvolupament d’infraestructures, la millora de la formació i les millores fiscals per a transmissions entre generacions.

En el Girona 100, SA les empreses també posen de manifest els principals problemes que afronten. La creixent competència i l’increment del cost de les matèries primeres són els problemes més comuns entre les empreses de l’índex, compartits pel 21% de les empreses en ambdós casos. Els segueixen en importància la guerra pel talent (18%), la disminució de la rendibilitat (13%) i els canvis reguladors (10%). Amb menys freqüència, troben dificultats com la incertesa legal i política (6%) i l’augment del cost de la mà d’obra i el descens de la facturació, opcions seleccionades per un 4% de les empreses.

Pel que fa a la xifra de negoci, les empreses del Girona 100, SA incrementen per novè any consecutiu la seva xifra de negocis, registren una millora del 6,33%, que és lleugerament inferior al 6,41% de l’edició del 2016. D’altra banda, continua l’increment de la rendibilitat, amb una millora generalitzada en tots els marges sobre vendes. És el quart exercici en què es dona aquest fet.

L’increment del resultat net en un 10,65% respecte al 2016 és conseqüència d’una millora del marge d’explotació. És, però, inferior a la registrada el 2016 respecte al 2015 (43,5%), fet que demostra que el creixement d’aquest any no ha estat tan elevat com el dels anteriors. Tots els sectors presenten beneficis en aquesta edició de l’estudi. L’import de les pèrdues en termes absoluts ha disminuït, i ha passat de 8.940 milers d’euros el 2016 a 2.652 milers el 2017.

Notícia publicada el dia 23/07/2019 a la web: http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/1638804-les-grans-empreses-gironines-facturen-mes.html