Els pagesos, en alerta per possibles accions d’animalistes a les granges

Trucar de seguida al 112, evitar qualsevol tipus d’enfrontament i presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra. Són algunes de les recomanacions del Departament d’Agricultura en cas que els pagesos es trobin amb activistes animalistes a l’interior de les seves explotacions. Catalunya ha viscut quatre episodis d’aquestes característiques des del desembre de l’any passt i la Generalitat acaba de publicar un compendi de consells per donar resposta al sector ramader, que exigia un protocol  d’actucació. Ni a Osona ni al Ripollès hi hagut de moment cap ocupació massiva com la que va viure una granja de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) el 14 de juliol, però als Mossos d’Esquadra sí que els consten dues entrades a explotacions: una de Santa Eugènia de Berga i una de Gurb, de la qual els activistes van robar un vedell i posteriorment van penjar el vídeo a les xarxes socials.

Mentre que el Departament d’Agricultura i els pagesos alerten que mobilitzacions d’aquest tipus atempten contra la bioseguretat i poden provocar malalties als animals, entitats com Action for Liberation -la que ha portat a terme tres de les quatre accions a Catalunya- asseguren que continuaran lluitant per denunciar “l’explotació i les condicions de vida” del bestiar a les granges i per eliminar el sacrifici animal. A través de les xarxes corre la convocatòria d’una nova mobilització l’1 de setembre, però com és habitual fins al mateix dia no se sabrà si s’acaba materialitzant ni tampoc el lloc.

Amb l’objectiu d’estar previnguts, ramaders d’arreu s’han coordinat a través de grups de WhatsApp regionals. N’hi ha un d’Osona, el Lluçanès i el Moianès i un altre que inclou el Ripollès. El Departament d’Agricultura també va convocar una reunió informativa el 25 de juliol a Vic per presentar a pagesos, sindicats i assocoacions de la Catalunya Central les recomanacions a seguir. A la trobada hi van prendre part els Mossos d’Esquadra i, entre d’altres, entitats com la Federació Frisona de Catalunya o Assaporc.

Els consells de la Generalitat passen per disposar d’una tanca perimetral al voltant de tota l’explotació i que els accessos estiguin sempre tancats, fins i tot quan hi ha personal treballant a dins. Si es produeix una entrada il·legal, la recomanació és trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 i indicar la ubicació de la granja, el nombre aproximat de persones, què estan fent i les matrícules dels seus vehicles.

Agricultura també aconsella no facilitar cap informació als activistes i sobretot evitar qualsevol tipus d’enfrontament. Posteriorment recomanen presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra amb tantes dades com sigui possible: hora d’entrada i sortida de la granja, nombre aproximat de participants i assenyalar si hi ha hagut algun desperfecte o s’han trobat a faltar animals. Si es detecta que s’han penjat imatges de l’explotació a les xarxes socials, el departament també demana incloure-ho a la denúncia.

Segons la Generalitat, els assalts de grups animalistes poden representar un risc greu per la bioseguretat de les explotacions i la transmissió de malalties -continua activa l’alerta per la pesta porcina africana- i també per al benestar dels animals, ja que els “representa un factor d’estrès elevat”.

El departament té intenció de denunciar a partir d’ara tots els activistes que se sumin a les mobilitzacions. 13 dels 126 que van participar en l’assalt a l’escorxador Friselva (16 d’abril), de Riudellots de la Selva, seran els primers a passar pels tribunals.

Notícia publicada el dia 9/08/2019 al diari El 9 NOU