Experts destaquen la necessitat de comptar amb un pla de bioseguretat específic a les granges

El professor Derald J. Holtkamp, Iowa State University College of Veterinary Medicine va insistir aquesta setmana en la necessitat de disposar d’un pla de bioseguretat adaptat a cada granja per evitar la propagació de la PPA.

Mitjançant l’anàlisi de les seves vulnerabilitats, l’expert va recomanar disposar d’un pla de prevenció adaptat al riscos de l’explotació. “L’interès de la bioseguretat ha incrementat a Espanya a causa de l’amenaça de la PPA, però cal que les granges prenguin mesures específiques”, va assegurar dilluns a la 2a Jornada de immersió estratègica INNOVACC celebrada a Vic.

Holtkamp va destacar la necessitat de formar adequadament als treballadors amb mesures de bioseguretat òptimes relacionades amb la dutxa i el rentat de roba i calçat.. L’expert també va anomenar altres vies de transmissió de la malaltia que cal controlar, com les paparres, el tancat perimetral amb sistema de vigilància i la prohibició de l’entrada de qualsevol producte carni a les granges.

Sobre la importància de la bioseguretat a les granges també va parlar Alberto Allepuz (CRESA) qui va esmenar un estudi realitzat a l’Argentina on els resultats van constatar que les granges que tenien més risc de disseminar les malalties només eren un 5%, però que en canvi suposaven el 90% del risc de propagació.

Un altre tema d’interès que també es va tractar durant la trobada va ser l’impacte que generen al sector les campanyes animalistes contràries al sacrifici d’animals i al consum de la carn. Alberto Herranz (INTERPORC) va afirmar que aquest tipus d’accions són un amenaça per les zones rurals, on cada cop hi viuen menys persones, i per la imatge que es genera del sector a la població en general.

Segons Herranz, des de Interporc s’està intentant apostar per millorar la imatge del sector, sobretot en temes de benestar i medi ambient, mitjançant una comunicació efectiva i transparent. L’expert va assegurar que el benestar animal té un pes important en el consumidor, ja que 4 de cada 10 persones poden canviar els seus hàbits de consum segons el benestar animal de la carn que compren.

Notícia publicada el dia 29/01/2020 a la web: https://www.porcat.org/ca/noticies/experts-destaquen-la-necessitat-de-comptar-amb-un-pla-de-bioseguretat-especific-a-les-granges_2668/