El món carni garrotxí viu amb “relativa tranquil·litat” la crisi del coronavirus

Des de l’Associació Catalana d’Innovació del Sector Carni Porcí (INNOVACC) asseguren que la producció està estable després que les primeres setmanes de confinament la demanda es disparés. El gerent del clúster català, Eudald Casas, pronostica que la crisi del coronavirus no tindrà una afectació significativa al sector.

Sí que es preveu que a la llarga pugui haver-hi una baixada d’aquells productes més vinculats al turisme, a conseqüència d’una davallada de l’economia global. És el cas del pernil curat o alguns embotits selectes.

Ara mateix les empreses càrnies que ho estan passant pitjor són aquelles que depenien exclusivament del món de la restauració. Casas diu que són poques, però algunes podrien veure’s obligades a tancar. Pel que fa a les primeres matèries, el gerent d’INNOVACC assegura que a l’àmbit local la distribució està garantida, però a escala mundial ja s’han trobat amb alguns entrebancs.

Aquests dies, INNOVACC està assessorant algunes empreses en matèria normativa, d’ajuts o d’ERTOs. Segons el clúster, hi ha hagut pocs expedients de regulació al sector.
A la Garrotxa la indústria càrnia representa el 17’5% del PIB de la comarca. Es calcula que les exportacions del sector pugen a 109 milions d’euros anuals, una xifra que representa el 15% del total d’exportacions de la Garrotxa. La importància econòmica del sector carni pot ajudar al fet que la comarca no surti tan perjudicada de la crisi del coronavirus en comparació a altres territoris més vinculats al turisme i amb menys teixit empresarial.

Escoltar notícia del dia 8/04/2020 a Ràdio Olot