Els UAB Open Labs fabriquen respiradors per als hospitals

Els laboratoris d’innovació oberta de la UAB, els UAB Open Labs, aquesta setmana han començat a imprimir respiradors per als hospitals, en col·laboració amb el Col·legi de Metges de Barcelona i el Laboratori 3D de l’Hospital Universitari Parc Taulí.

Els UAB Open Labs han començat a produir respiradors amb les tres impressores 3D que tenen a l’Escola d’Enginyeria, una cedida pel Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental d’aquesta facultat. El seu responsable, Alfons Miàs, compta que, amb la maquinària i el material que tenen disponibles, poden fabricar uns 50 respiradors cada setmana.

El Servei de Planificació Quirúrgica i Impressió 3D (Laboratori 3D) de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, com a centre expert en aplicació mèdica d’impressió 3D, ha fet una validació d’utilitat clínica de les peces i ha posat a disposició de la comunitat 3D el catàleg amb els paràmetres tècnics de disseny, requeriments de material i paràmetres d’impressió.

Són peces d’un respirador de campanya que ha dissenyat el centre tecnològic Leitat, i que en aquests moments està esperant l’homologació per part de l’Agència Espanyola de Medicaments. S’ha simplificat el disseny i els seus components amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d’utilitat i de menor complexitat, facilitant la producció i assemblatge.

Una vegada produïdes les diferents peces als UAB Open Labs, es netegen i s’envien al Col·legi de Metges de Barcelona, que en fa una comprovació final abans de poder distribuir-les als centres sanitaris.

Aquesta iniciativa té el seu origen en la comunitat d’internet Coronavirus makers, en la qual participants d’arreu de l’estat s’intercanvien informació per aconseguir fabricar, de manera econòmica i ràpida, equipament i eines que puguin millorar l’assistència dels pacients infectats per la Covid-19.

A part de l’aportació dels UAB Open Labs, al Campus de la UAB s’han endegat d’altres iniciatives vinculades al moviment maker per fer front a la pandèmia. Per exemple, l’Ernesto Asensio i el Jordi Font, personal tècnic del Departament de Física i del Servei de Tractament d’Imatges respectivament, estan fabricant protectors facials.

Si disposeu de maquinari o material que creieu que pot ser útil, podeu escriure a openlabs@uab.cat.

Notícia publicada el dia 02/04/2020 a la web: https://www.uab.cat/web/detall-noticia/els-uab-open-labs-fabriquen-respiradors-per-als-hospitals-1345774818865.html?noticiaid=1345810802950