Les exportacions gironines creixen un 14% just abans de la pandèmia amb la Xina com a segon mercat en importància

ACN Girona.-Les exportacions gironines van créixer un 14% entre gener i febrer, just abans que la pandèmia del coronavirus obligués a decretar l’estat d’alarma i impactés de ple en l’economia. El 2020 va començar amb bones perspectives per al sector exterior gironí. Entre gener i febrer, les empreses del territori van exportar productes per valor de gairebé 1.000 milions d’euros (MEUR). I d’aquests, una tercera part de les vendes (312 MEUR) les van fer les càrnies. Però l’esclat de la covid-19 i la paràlisi empresarial passarà factura a aquestes dades. Perquè si bé la Xina es manté com a segon mercat en importància, la Unió Europea -amb França al capdavant- continua essent el principal destí dels productes gironins.

El 2020 va començar amb bones perspectives per al sector exterior gironí. Però l’arribada de la pandèmia, i la paràlisi econòmica que ha provocat la covid-19, afectarà també la marxa de les exportacions. La incògnita serà veure fins on arriba aquest impacte.Després de tancar un 2019 de rècord, les empreses gironines van mantenir l’empenta exportadora tant al gener com al febrer. Segons recull l’estadística que publica periòdicament el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, en concret, durant aquests dos mesos, les firmes del territori van fer vendes a l’exterior per valor de 967,47 MEUR. Una xifra que, si es trasllada en percentatges, suposa un creixement del 14%.Per sectors, la indústria agroalimentària va continuar encapçalant el gruix del negoci a l’exterior. Aquest principi d’any, les seves exportacions van sumar 455,6 MEUR i van créixer un 32,9% entre gener i febrer. Evidentment, empeses per la bona marxa de les càrnies. Perquè tan sols aquest clúster va exportar producte -carn i despulles d’animals- per valor de 311,97 MEUR.A més de l’agroalimentari, un altre dels sectors que també va créixer en exportacions va ser el químic. Però aquí, el percentatge és significativament inferior. En concret, les exportacions del sector a principis del 2020 es van situar en 143,2 MEUR (un 3,2% més en comparació amb el gener i febrer del 2019).La Xina, segon destíL’anàlisi de les dades que aquest dimarts ha publicat el Ministeri també permet veure com la Xina continua essent el segon mercat en importància per a les empreses gironines. Entre gener i febrer, les firmes del territori van fer vendes per valor de 117,29 MEUR cap al gegant asiàtic. Una quantitat que tan sols van superar les exportacions que van tenir França com a destí (255,42 MEUR).L’estadística, però, també reflexa com la Unió Europea és el principal mercat dels productes gironins. Perquè per darrere de França i la Xina, s’hi troben Itàlia (73,95 MEUR), Alemanya (58,17 MEUR) i Portugal (42,91 MEUR). Les dades de gener i febrer, doncs, són les últimes que recullen la dinàmica exportadora abans del coronavirus. Una tendència que, quan es facin públiques les estadístiques del mes de març, es veurà capgirada per l’impacte econòmic de la covid-19. També, al sector exterior.

Notícia publicada el dia 21/04/2020 a la web: https://www.ccma.cat/324/les-exportacions-gironines-creixen-un-14-just-abans-de-la-pandemia-amb-la-xina-com-a-segon-mercat-en-importancia/noticia/3006174/