Els Clústers demanen a la Generalitat un “Catalan new deal” per salvar les empreses després del coronavirus

La petició la subscriuen els 29 clústers de la Xarxa de Clústers catalans

L’impacte de la Covid-19 ha estat un cop dur per a les empreses catalanes, i la immensa majoria hauran d’introduir canvis per sortir de la crisi. És per això que els Clústers catalans han demanat al govern de la Generalitat de Catalunya que impulsi un “Catalan new deal”, amb mesures concretes i amb dotació econòmica per poder aplicar l’endemà de la crisi.

Pels clústers, que representen el 30% del PIB de Catalunya, és imprescindible que es concretin els esforços i inversions que faran les diverses administracions públiques per fer front a les conseqüències de l’estat d’alarma, perquè no només en depèn el futur de moltes empreses catalanes sinó també el model de país.

La petició la subscriuen els 29 clústers sectorials de la Xarxa de Clústers catalans, que en el seu moment ja van signar el manifest “Els Clústers enfront el Covid19”. Tots ells són conscients que fins ara el més urgent era fer front a l’emergència sanitària i social generada per la pandèmia, i valoren molt positivament diverses iniciatives encapçalades per les administracions com ara el market place impulsat per la Generalitat de Catalunya per cobrir les necessitats dels hospitals posant en contacte empreses que ofereixen tecnologia, material sanitari o capacitat de producció. Però un cop passi la crisi sanitària i es retorni progressivament a la normalitat, caldrà fer un pas més i ajudar l’economia productiva.

Els clústers recorden que l’impacte de la darrera crisi va comportar una aturada en les inversions d’R+D i innovació a les empreses que tot just ara, deu anys després, es començava a recuperar. Ha estat una dècada on Catalunya ha perdut posicions en la cursa que determinava la competitivitat del país i es per això que ara reclamen una aposta decidida per ajudar al sector empresarial i a la recerca industrial catalana a fer un pas endavant.

El “Catalan new deal” que demanen hauria de començar amb un estudi d’afectació de la crisi provocada per la Covid-19 als diferents sectors econòmics, identificar les necessitats de transformació de les empreses i aquelles cadenes de valor industrial a preservar a Catalunya, reduint la dependència internacional, impulsar programes de suport a la innovació per poder aproximar l’empresa catalana als estàndards europeus, multiplicar els recursos destinats a la internacionalització perquè puguin obrir nous mercats, i dissenyar un programa de recolzament per acompanyar les empreses a fer el canvi estratègic que els nous temps requeriran, reorientant processos industrials i models de negoci perquè puguin seguir tenint futur en aquest nou món postCovid19.

Els impulsors de la petició recorden que els països més avançats i que millor han superat la crisi actual són aquells on l’R+D i la millora competitiva són una prioritat i el sector públic hi està fortament compromès, com Singapur, Corea del Sud, alguns països nòrdics europeus o Alemanya.

Agraïment a les empreses

Des de la Xarxa de Clústers catalans també es vol agrair la feina feta des de les empreses per ajudar en la crisi sanitària per la Covid-19. Empreses amb capacitat  ’impressió 3D que han cobert necessitats urgents dels centres sanitaris, empreses i centres d’investigació de sectors com moda, automoció o materials avançats que han fet mascaretes o desenvolupat respiradors en una cursa contra-rellotge. D’altres sectors com l’energia, l’aigua, l’alimentació, les telecomunicacions, la logística o l’educació han garantit que les activitats essencials estiguessin a l’altura d’aquest moment tan complex i a disposició de les necessitats de la ciutadania. I han volgut destacar també la tasca dels Clústers que han ajudat a les pimes a clarificar com els afectaven els diversos decrets i mesures urgents aplicats per l’administració, a establir nous canals de comunicació i un mètode eficient de teletreball, i a mantenir activitats com l’exportació o el finançament per minimitzar les afectacions de moltes Pimes.

La Xarxa de Clústers catalans

Els clústers catalans són associacions que integren empreses i agents tecnològics. Avui s’estructuren en una trentena d’entitats amb més de 2.600 associats que representen el 30% del PIB de Catalunya i suposen 300.000 llocs de treball. Als clústers hi conviuen actors molt diversos de l’economia, i això els converteix en els instruments més eficients per ajudar en el repte estratègic de gestionar com serà el dia després del COVID-19: col·laborant, compartint recursos, i contribuint a innovar i internacionalitzar de manera adaptada a cada negoci i empresa.

Notícia publicada el dia 6/05/2020 a la web: https://www.clusters.cat/2020/05/06/els-clusters-demanen-a-la-generalitat-un-catalan-new-deal-per-salvar-les-empreses-despres-del-coronavirus/