Catalunya incrementa les seves exportacions agroalimentàries un 16,42% en el primer trimestre de 2020

  • Caldrà observar les dades del segon trimestre de 2020 per copsar l’efecte real de la Covid-19 en les exportacions.
  • Els subsectors que més creixen en valor són el carni (34,37%), beneficiat per la demanda de la Xina, i el de la fruita i horta (28,31%).
  • Catalunya manté el superàvit comercial en matèria agroalimentària en el primer trimestre de 2020.
  • El sector agroalimentari i les seves exportacions es posicionen com a un dels motors de Catalunya per combatre els efectes econòmics de la pandèmia.

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 16,42% en valor i un 4,30% en volum entre gener i març de 2020 respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades provisionals de Datacomex, la base de dades del comerç exterior europeu.

Tot i que caldrà observar les dades del segon trimestre de 2020 per valorar l’efecte real que la Covid-19 ha tingut en el conjunt de les exportacions agroalimentàries, aquests resultats mostren part de les conseqüències de la pandèmia, ja que l’estat d’alarma es va decretar el 14 de març de 2020 i que, per tant, els efectes en les dades d’exportacions només contemplen la segona quinzena de març, on moltes comandes ja estaven també en procés d’exportació i, probablement, incrementades per mantenir un estoc en cas de confinament.

En tot cas, les dades d’exportació del període gener a març de 2020 posen de manifest que l’exportació serà un dels elements clau per a la recuperació dels greus efectes econòmics de la COVID-19. També fan palès que l’alimentació és un sector que, en moments de crisi, continua sent motor de l’economia a Catalunya demostrant la seva capacitat de continuar treballant davant l’adversitat.

Tenint aquestes premisses en compte, i cenyint-nos exclusivament a les dades disponibles, s’observa que, partint de l’Índex Prodeca* que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l’anàlisi de les exportacions agroalimentàries, els que més creixen en valor són el carni (34,37%), beneficiat per la demanda de la Xina, i la fruita i horta (28,31%). També destaquen, però per sota de la mitja, els olis vegetals (15,55%).

Així mateix, caldrà tenir en compte que els mercats asiàtics són els que primer s’estan recuperant de la crisi a escala mundial. Aquests presenten ja una demanda creixent, especialment pel que fa a aliments i begudes.

Els sectors carni i Fine Food, continuen com a motors de les exportacions agroalimentàries

El carni es manté com el primer sector exportador agroalimentari amb un 41,25% del total i un 34,37% d’increment en valor i 3,22% en volum. Està liderat pel porcí, que representa el 28,17% de totes les exportacions agroalimentàries (69,03% del sector carni) amb un creixement del 42,51% en valor i un 5,20% en volum.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 28,38% del total exportat en valor i amb un creixement del 3,86% en valor i 6,57% en volum…

Ampliar notícia aquí