El mercat del sector carni demana envasos sostenibles per als seus productes

Clúster carni porcí “INNOVACC” i clúster de packaging

Innovacc i el Packaging Cluster, en col·laboració amb l’IRTA i FECIC, van organitzar una sessió per explorar com la indústria càrnia aposta per un futur sostenible en els seus envasos, “des de la granja fins a la taula”, treballant conjuntament per activar els canvis que demana el sector. Hi van assistir més de 180 professionals.

En una primera introducció, les entitats coorganitzadores van explicar com van arribar a la conclusió que el sector requeria d’una jornada per discutir no sols la seguretat alimentària a través dels envasos o la legislació vigent, sinó la sostenibilitat en tot el procés d’empaquetat de la carn, la gestió dels seus residus i l’impacte generat en el medi ambient. Una sèrie de canvis en el sistema de producció actual que necessiten un treball conjunt per part de tots els actors implicats.

Elsa Lloret (IRTA), Sergi Saballs (Enplater) i Jordi Garriga (Klöckner Pentaplast) van presentar a la sessió el projecte MATSOS que tracta sobre innovacions de materials plàstics més sostenibles a la indústria càrnia. El projecte, com afirma Lloret, té l’objectiu de “disminuir la complexitat dels materials i que aquestes estructures estiguin preparades per ser reciclades“, en una indústria tan important per al

mercat espanyol i català com és el carni, que a Espanya mou més de 24.000 milions d’euros, on Catalunya representa el 35,1%. Per la seva banda, Sergi Saballs va explicar el compromís d’Enplater en el desenvolupament sostenible d’envasos per a productes frescos, en les seves tres línies d’actuació: envasos “ready to recycle”, els compostables i els “bio-based”. Jordi Garriga, per la seva banda, va presentar les solucions que proposa KP Films en els seus diferents projectes europeus per poder reciclar la safata alimentària de PET, en el camí cap a l’economia circular.

A continuació, Norman Masià va exposar davant els presents com treballa Hinojosa Packaging Solutions la innovació amb clients com ara Mercadona, Lidl o Marks&Spenceri les demandes del mercat. Tal com afirma, les cadenes de retail se centren fonamentalment en tres problemàtiques a resoldre en els seus envasos de cartró: “tot i que sigui un suport de cartró, hi ha un ABC que s’ha de mantenir: la 

seguretat alimentària, la reducció del malbaratament alimentari i la reducció de l’ús del plàstic.” Les seves safates Halopack i Hiliner són solucions reals que es troben actualment al mercat, arran de les demandes que han anat recollint des d’Hinojosa, especialment per al menjar per emportar, que produeix una quantitat de residus importants.

Per la seva banda, Francisco Monente va explicar les solucions personalitzades que ofereixen des de Multivac  als seus clients adaptant les seves màquines i tecnologies a prioritats de rendiment i eficiència sostenible. Per a volums de treball molt elevats resulta complicat ser mediambientalment i econòmica sostenibles, però Monente aposta per “productes monomaterials, per un treball de co-creació amb el client i màquines electrificades, fiables i intel·ligents”.

Per acabar, Albert Casalprim va presentar l’envasament en atmosfera modificada d’AGR, i va afirmar que cal controlar “la proporció de producte/gas, la barreja adequada d’aliment, escollir bé els materials utilitzats com a barrera, la maquinària i el control de qualitat”. En els seus propis laboratoris treballen els gasos necessaris per assegurar la qualitat del producte a llarg termini, sense perdre la frescor de l’aliment.

Veure vídeo de la sessió gravada

Notícia publicada a: