L’enquesta Covid-19 que es va fer durant el mes de juny l’han respost majoritàriament empreses industrials (més de 800, que representen el 80% del total de respostes). Per aquest motiu, es tracta d’una mostra estadísticament representativa. Els resultats que a continuació es presenten fan referència a la indústria catalana (de més de 9 treballadors):
(Segons el sondeig realitzat d’ACCIÓ)
- Els principals problemes que les empreses industrials catalanes han hagut de fer front davant la Covid -19 són:
- La disminució de facturació (per un 75% de les empreses aquest ha estat el principal problema).
- La reducció i/o cancel·lació de comandes/serveis (un 71% de les empreses el consideren el segon principal problema).
- L’aturada parcial de l’activitat (51%) i l’aplicació d’un ERTO (47,7%).
- La major part de les empreses industrials catalanes (69%) han vist reduïda la facturació entre un 5% i un 50%. Un 27% han vist reduïda la facturació més d’un 50%. En el cas de les empreses enquestades d’INNOVACC un 87% han baixat entre el 0% i el 25% de facturació.
- El 31% de les empreses creuen que no recuperaran la seva facturació habitual fins als propers 6 o 12 mesos. Un 23,2% addicional d’empreses no recuperaran fins els 12-24 mesos (és a dir, el 54% d’empreses no recuperaran fins 6-24 mesos). Només el 9% creuen que s’allargarà a més de dos anys. Per contra, les empreses que formen part de clústers, esperen recuperar la seva facturació de forma majoritària abans de 12 mesos
- El 46% de les empreses industrials no preveuen mesures d’ajustament en els propers tres mesos, i un 26% preveu realitzar un ERTO. Només un 5% preveu acomiadaments en 3 mesos. En el cas de les empreses enquestades d’INNOVACC cap empresa preveu acomiadaments i només un 9% preveu algun ERTO.
- L’activitat internacional de les empreses industrials del 2020 respecte el 2019 es reduirà en un 54,7% dels casos. Aquest percentatge disminueix al 34,1% entre les empreses que formen part d’algun clúster.
- El 43% de les empreses creuen que el mercat internacional serà el primer en recuperar-se (front el 17,2% que considera que ho serà el mercat nacional).
- El 13,3% de les empreses industrials han adoptat un canvi estratègic per donar servei a la crisi del Covid-19 (ex: fer respiradors, mascaretes, etc.) Aquest percentatge es veu gairebé doblat en empreses que formen part de clústers.
- El 47% de les empreses industrials preveuen introduir canvis estratègics de mercat post crisi. La majoria ho faran amb nous productes i/o serveis (29%), amb nous sistemes de comercialització digital (21%) i en digitalització de processos (21%). Les empreses que formen part de clústers preveuen introduir canvis estratègics de forma majoritària, més del 60%. En aquest sentit, un 42% es planteja apostar per nous models de negoci. En el cas de les empreses enquestades d’INNOVACC un 75% preveu introduir nous productes i/o serveis i un 50% aposta per la digitalització de processos.
- El 15,9% de les empreses industrials catalanes depenen de cadenes de subministrament de la Xina.
- D’aquestes, el 70% no té previst reduir la dependència de la Xina pel que respecta a la seva cadena de subministrament.
- El 75% de les empreses industrials dependents de cadenes de subministrament globals no consideren substituir les seves importacions per producció local.
- La majoria d’empreses industrials catalanes amb centres de producció a l’estranger no es plantegen la relocalització de les seves plantes.
- El 84% de les empreses que ja exporten es plantegen obrir nous mercats.
- El 69% de les empreses industrials ha aplicat el teletreball com a resposta a la Covid-19. Només el 12% ho aplicava en el dia a dia abans de la Covid i el 18% no aplica mesures de teletreball. En canvi, les empreses de clústers apostaven més pel teletreball abans de la crisi de la Covid-19, ja que gairebé el 30% ja tenia polítiques de teletreball prèvies a la crisi.
- Més del 60% de les empreses valoren satisfactòriament el funcionalment del teletreball a la seva empresa (molt satisfactori 15,7% i satisfactori 46,1%). Aquest percentatge s’incrementa fins al 75% en els membres dels clústers (molt satisfactori 27,3%, satisfactori 47,7%).
- El 81% de les empreses que no han aplicat el teletreball es deu a empreses bàsicament productives sense possibilitat d’aplicar el teletreball.
- El 45,7% de les empreses han sol·licitat suport financer per l’impacte econòmic de la Covid-19 a la seva empresa.
- El 77% d’aquestes han sol·licitat un préstec.
- De les que no han sol·licitat cap ajut, un 56% té previst sol·licitar un ajut a fons perdut.
- Gairebé el 49% de les empreses consideren la seva situació financera igual que la de la seva competència. Entre els membres de clústers, el 73,1% considera la seva situació financera igual o millor que la competència.
- La majoria d’empreses considera que els ajuts que hauria d’impulsar l’Administració davant l’actual situació haurien d’anar dirigits a:
- ajuts a la innovació empresarial
- ajuts a la internacionalització empresarial
- ajuts en la cerca de finançament i la planificació d’inversions
- ajuts a la contractació de personal.
En el cas de les empreses enquestades d’INNOVACC un 67% consideren que s’haurien d’impulsar ajuts a la innovació empresarial.
El 80% de les empreses sòcies de clústers catalans consideren que formar part d’un clúster posiciona millor l’empresa davant la crisi, valorant molt positivament la connexió amb altres empreses, la major informació i coneixement del sector, i el treball conjunt en projectes d’innovació. Majoritàriament, consideren que aquests serveis són els que els ha de continuar oferint el clúster.