Les exportacions agroalimentàries catalanes van augmentar el 9,18% fins al juny

L’elevada demanda asiàtica afavoreix els productors catalans

El sector agroalimentari català mostra signes de vitalitat. Les últimes dades apunten que les exportacions es van disparar el 9,18% en el primer semestre de l’any, en plena pandèmia, gràcies a un increment relatiu dels preus i la forta demanda registrada a l’Àsia. El Govern, a través del departament de promoció sectorial Prodeca, considera que «el sector agroalimentari i les seves exportacions es posicionen com un dels motors de Catalunya per combatre els efectes econòmics de la pandèmia».

Tot i que al maig el comerç exterior es va situar per sota dels resultats del mateix mes de l’any 2019, la facturació global del primer semestre va ser superior, d’uns 5.420,43 milions d’euros, davant els 4.964,7 milions del 2019, gràcies a la recuperació registrada al juny

Els experts de Prodeca valoren especialment l’evolució de la ràtio valor/volum, que va créixer el 4,61% respecte a fa un any, per l’increment percentual dels sectors: carni (14,02%), fruita i hortalisses (12,38%) i olis vegetals (4,65%). Al contrari, van registrar pèrdues de valor en el semestre el peix (-20,05%), el vi i cava (-8,53%) i el sector ‘fine food’ (-4,99%).

En el primer semestre es va mantenir el superàvit comercial sectorial que es va aconseguir per primera vegada l’any passat, amb una taxa de cobertura del 112,94%. Les exportacions van ser de 5.420,43 milions i les importacions, de 4.799,59 milions d’euros. Aquesta dada anima els experts del Govern a entendre que millora la competitivitat de les empreses catalanes, així com la seva capacitat productiva i exportadora. Es pot dir que la recuperació econòmica s’està centrant en el sector agroalimentari (els hàbits de consum donen importància creixent a l’alimentació) i els relacionats amb la logística i el comerç electrònic.

Mercats

Criden l’atenció que els mercats asiàtics, els que primer s’estan recuperant de la crisi a escala mundial, siguin també claus en la recuperació de la demanda del sector agroalimentari. La demanda d’aliments i begudes creix a l’Àsia, com demostra que s’han incrementat en gairebé un 54% les compres agroalimentàries de Catalunya en aquest primer semestre del 2020 respecte a l’any anterior. Segons Euromonitor, aquest any les vendes agroalimentàries augmentaran a la Xina (+ 18,1%), el Vietnam (+ 6,4%), les Filipines (+5 , 2%), Hong Kong (+2,2) i Taiwan (+ 1,4%). Això, tenint en compte que la despesa alimentària el 2020 es preveu que, com a conseqüència directa de la Covid, el ‘brexit’ i les polítiques proteccionistes, es mantingui pràcticament igual a la del 2019.

Els principals mercats de destinació tradicionals per a Catalunya es mantenen: França, Itàlia, Alemanya, Portugal, el Regne Unit i el Japó. Destaca la Xina, que el 2019 ja es va posicionar com el sisè mercat de destinació, incrementant les exportacions agroalimentàries catalanes. Durant el primer trimestre del 2020 ja es va situar com a segon mercat de destinació en valor, només superat per França, i en aquest primer semestre del 2020 ha incrementat respecte al mateix període de l’any passat un 169%.

D’altra banda, Catalunya ha incrementat també les seves exportacions agroalimentàries a l’Aràbia Saudita (43,60%), Líbia (62,19%), el Marroc (49,21%), Vietnam (66,46%) i Qatar (65, 93%). Destaca, també, l’increment significatiu al Regne Unit (5,28%), sisè mercat de destinació dels productes agroalimentaris de Catalunya. Els Estats Units, vuitè mercat de destinació el 2019, perden dues posicions, amb un decrement de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya del 16,05%. Quant als mercats amb decrements en valor destacables trobem Mèxic (-31,58%), Corea del Sud (-25,99%) i Rússia (-28,51%).

Productes

El sector porcí continua sent l’estrella de les exportacions del sector agroalimentari català, amb el 27,08% de totes les exportacions agroalimentàries (66,89% del sector carni) i amb un creixement del 24,97% en valor i un 7,41% en volum. El segon lloc correspon als productes ‘fine food’ o elaborats, amb un 27,67% del total exportat en valor i amb un decreixement de l’1,41% en valor malgrat l’increment del 3,76% en volum. Aquest sector el lideren les següents subcategories: ‘snacks’ i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruita seca, arròs i llegums (23,73% del total del sector ‘fine food’), dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (21,76%), sucs vegetals, aigües, cerveses, beguts i liquats (16,20%), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per a sopes (15,02 %), plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (10,93%) i formatges, productes lactis i ous (5,00%).

Veure la notícia sencera aquí.

Notícia publicada el dia 24/08/2020 a la web: https://www.elperiodico.cat/ca/economia/