Elevat interès pel Seminari tècnic ‘’Possibles riscos per al sector carni degut a la PPA’’ organitzat per INNOVACC

Més de 70 persones es van connectar al seminari en línia sobre ’’Possibles riscos per al sector carni degut a la PPA‘’ que va tenir lloc el passat 25 de novembre. El seminari va estar organitzat per INNOVACC juntament amb FECIC i amb la col·laboració d’IRTA, 333 Corporate i GSP-Lleida. Va moderar l’acte en David Coll (PIMEC-Agroalimentari).

Semestralment, INNOVACC organitza un seminari sobre temes d’actualitat del sector adreçat tant als socis del clúster com a no socis. Aquesta vegada, s’ha escollit parlar sobre la Pesta Porcina Africana (PPA). Aquest és un tema que preocupa al sector, ja que els últims anys ha afectat greument a Xina i a molts llocs del món. A Europa han anat augmentant els països afectats i darrerament s’ha detectat a Alemanya, on s’ha tancat les exportacions de porcí a països tercers.

Com a sector, és molt important que es tingui consciència dels riscos que pot comportar aquesta malaltia i com es pot evitar que entri dins el territori.

El seminari va iniciar-se amb la benvinguda del President d’INNOVACC el Sr. Esteve Espuña que va donar pas als ponents que van participar a la jornada:

Carmen Cia de 333 Corporate va iniciar el seminari parlant de l’evolució mundial de la PPA fins a centrar-se en el nostre territori. També va fer un incís de les principals fonts de transmissió de la malaltia i possibles vies d’entrada dins el sector porcí català.

Presentació Carmen Cia

Seguidament Guillem Burset (expresident de FECIC) va posar en context la situació econòmica i l’evolució del mercat dels països afectats, mentre que Josep Collado (president de FECIC) va posar dades a l’evolució de les exportacions catalanes i espanyoles, que durant l’últim any s’han vist alterades degut a la PPA. Va recalcar que tot i que les exportacions havien augmentat per l’alta demanda de Xina, la resta d’exportacions a altres països havien disminuït. Collado va convidar a la reflexió dient que els canvis estratègics s’han de fer quan les coses van bé i va animar al sector a diversificar i buscar nous mercats.

Presentació de Josep Collado

El quart ponent va ser Jordi Baliellas de GSP-Lleida que va centrar-se en les vies d’infecció de la malaltia. Va insistir en la importància de tenir un bon control tant de bioseguretat en granges com de la traçabilitat. Va comentar que els principals punts crítics a controlar són la infecció a través de senglars, pinsos amb presència de virus, persistència del virus en carn congelada, transport i neteja del transport.

Presentació Jordi Balielles

Finalment, Fernando Rodriguez, membre del centre d’investigació IRTA-CRESA va parlar de la biologia del virus de la PPA i va destacar-ne la seva complexitat. També va explicar les tasques que realitza per al desenvolupament d’una vacuna per a aquesta malaltia, que està en fase avançada. També va esmentar que la detecció del virus s’ha de realitzar mitjançant PCR i no amb anticossos, ja que la malaltia pot actuar molt ràpid en l’individu i aquest pot no ser capaç de crear anticossos, i també, va comentar que a la sang és on més càrrega viral hi ha.

Presentació Fernando Rodríguez

Finalment, es va  realitzar una taula rodona entre els ponents, moderada per David Coll de PIMEC Agroalimentari, on es va concloure que la PPA és una amenaça que afecta a tot el sector i és responsabilitat de tots invertir recursos per combatre-la i evitar que entri dins el territori.

Debat amb els ponents, moderat per David Coll

 Veure gravació seminari