Grup Gepork inverteix 11 milions en un magatzem robotitzat a Gurb

Les obres ja han començat al polígon la Ronda i es preveu finalitzar-lo a finals de l’any que ve

Grup Gepork, dedicat a la genètica porcina i a la distribució veterinària, inverteix més d’11 milions d’euros en un magatzem robotitzat al polígon la Ronda de Gurb. El magatzem, de 7.000 metres quadrats, se situa en una parcel·la de 10.000 metres quadrats i serà el primer que es fa a l’Estat totalment robotitzat amb la tecnologia Exotec (vegeu requadre). Les obres, a càrrec d’Egavic Serveis d’Enginyeria, estan en aquest moment en la fase 2 i es preveu que s’acabin el tercer trimestre de l’any 2021.

El nou centre logístic té per objectiu unificar i concentrar físicament tots els productes que distribueix la companyia, des de medicaments fins a alimentació passant per l’equipament, fungibles, higiene i accessoris per a animals. Ara ho té distribuït entre les seves instal·lacions a les Masies de Roda, on hi ha la seu, i un magatzem a Gurb –obert fa dos anys però de només 2.000 metres quadrats–. Amb el sistema de la flota robòtica “s’aconseguirà”, expliquen, “unir la flexibilitat i ampliació dels sistemes manuals amb la productivitat i eficiència dels sistemes automàtics més complexos”. S’ha planificat per entrar de dret a la indústria 4.0.

Tot i l’automatització, des de l’empresa expliquen que la nova inversió comportarà, a més d’oferir un servei d’alta qualitat “també pel mercat europeu”, la creació de nous llocs de treball indirectes “sobretot en el sector veterinari i en el transport”. La directora general del grup, Gemma Vivet, ha explicat que “el nou centre logístic és una clara aposta per la innovació, el desenvolupament i l’evolució empresarial del grup” i afegeix que “en aquest moment no hi ha un projecte semblant a aquest a tot l’Estat. Això ens permetrà diferenciar-nos en l’àmbit de la distribució veterinària i poder oferir un millor servei per la millor gestió de l’espai, el temps i els recursos”.

Grup Gepork va néixer l’any 1979 i està format per Gepork, empresa que està dedicada al sector dels animals de producció; Centauro, centrada en la distribució comercial de productes per a hospitals, clíniques veterinàries i botigues especialitzades, i Bionet (nascuda el 2015), que porta temes de bioseguretat com el control de plagues, la gestió de residus i les anàlisis especialitzades.

A principis d’aquest 2020, l’empresa ha fet una aposta estratègica per obrir-se a noves àrees de mercat –actualment el seu mercat principal és Espanya– i ha reestructurat el seu equip comercial amb aquest objectiu. També ha aprovat un pla d’igualtat on es constata que un 55% de la plantilla i un 68% de l’equip directiu són dones. Josep Puigdollers, president del grup, explica que “després de 40 anys és un orgull veure com l’empresa evoluciona amb passos constants i amb persones que es van sumant al projecte. Amb ells estem construint grans fites”, conclou.

Una flota de petits robots

El nou centre logístic de Grup Gepork estarà equipat amb el sistema Skypot d’Exotec, considerada una de les solucions “tecnològiques més punteres del mercat”. Compta amb una flota de petits robots –semblants als aspiradors autòmats domèstics– que surten a buscar la comanda on calgui, van per terra però també s’enfilen per les parets de les prestatgeries dels magatzems amb unes guies que els aguanten per arribar fins on hi ha els productes que busquen.

Aquests robots pesen 45 quilos i són capaços de portar caixes o petits contenidors on hi ha el producte que es busca, a més de pujar fins a 12 metres d’alçada. “Es tracta d’una solució revolucionària”, expliquen.

Notícia publicada el dia 8/12/2020 a la web: https://el9nou.cat/osona-ripolles/actualitat