El sector porcí tanca el 2020 amb una cotització mitjana d’1,32 euros el quilogram

Enguany, cada porc engreixat ha reportat uns beneficis d’entre 23 i 26 euros

Malgrat la caiguda dels preus respecte 2019, el sector porcí tanca l’any amb unes dades històriques de cotització mitjana a la llotja de Mercolleida de 1,32 euros el quilogram viu.

JARC / L’aparició de la Pesta Porcina Africana ha fet augmentar les cotitzacions de manera històrica

L’any 2019, l’aparició i expansió de la Pesta Porcina Africana (PPA) al continent asiàtic, sobretot a la Xina, va fer que les cotitzacions augmentessin en gran manera fins a arribar a la xifra històrica d’1,36 euros el quilogram viu de mitjana anual, a causa del valor de les exportacions catalanes. Aquest fet va provocar que a el 2020 comencés amb el mercat molt més a l’alça de l’habitual. A inicis d’any, seguint la seva dinàmica anual, les cotitzacions van anar en augment, fins a arribar a un valor màxim d’1,54 euros el quilogram a les primeres setmanes de març, quedant al davant els mesos d’estiu, fet que va generar un clima d’optimisme.

Amb la crisi sanitària provocada pel Covid-19 i l’estat d’alarma, aquests valors van canviar i, malgrat el porcí no va ser un dels sectors més afectats pel tancament del canal HORECA, la situació va provocar uns moments d’incertesa que es van traduir en la caiguda de preus a les llotges, que es va anar arrossegant la resta de l’any, també afectats per les cotitzacions a la baixa en el mercat alemany a causa dels positius en PPA al seu territori tot i que les exportacions durant el 2020 es van mantenir a un ritme superior que el 2019. Aquesta dada és molt rellevant a Catalunya, donat que exporta més del 75% de la seva producció, i per tant, han sigut a un preu inferior.

Segons les dades facilitades pel Departament d’Agricultura, el marge de benefici anual mig per les empreses integradores, cooperatives i ramaders no integrats, va ser de 23 cèntims d’euros per cada quilogram de porcí viu. Segons l’organització de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), el marge de benefici mig anual s’establiria en 20,4 cèntims el quilogram. En tots dos casos, però, es tracta d’un marge molt positiu. Per porc engreixat, el benefici se situaria en 26,23 euros i 23,26 euros, respectivament, tenint en compte que el pes de sacrifici a Mercolleida va ser d’aproximadament de 114,06 quilograms.

Veure notícia completa del dia 11/01/2021 a la web: https://www.lamanyana.cat/el-sector-porci-tanca-el-2020-amb-una-cotitzacio-mitjana-d132-euros-el-quilogram/