La continuïtat de la bonança del porcí depèn del sentit comú del sector i de la implicació de l’administració

Malgrat la caiguda dels preus respecte l’any 2019, provocada per la pandèmia, el sector porcí tanca amb unes dades històriques, la cotització mitjana a la llotja de Mercolleidaper aquest 2020 ha sigut d’1,324 €/kg viu.  

El benefici que obté la integradora o els productors no integrats ronda els 23,26 € per porc. A Catalunya, però aproximadament el 75% dels productors catalans són integrats, és a dir, crien i engreixen els animals per a una integradora amb la qual pacten un preu per cap. Aquest preu no ha variat gaire els darrers anys. El 2020 se situava entre 12 i 14 € per porc, dels quals encara cal descomptar els costos de producció, que l’any passat van experimentar un increment del 2%.

L’any 2019, l’aparició i expansió de la Pesta Porcina Africana (PPA) al continent asiàtic, sobretot a la Xina, va fer que les cotitzacions augmentessin en gran manera fins a arribar a la xifra històrica d’1,357 €/kg viu de cotització mitjana anual a causa del valor de les nostres exportacions. Precisament aquest efecte va fer que iniciéssim el 2020 amb el mercat molt més a l’alça del que estem acostumats, sobretot tenint present que durant els mesos d’hivern no es produeixen els millors números de l’any, fet que feia presagiar uns resultats anuals, més excepcionals si cap, i que millorarien, en menor o major mesura, els de l’any precedent.

A inicis d’any, seguint la seva dinàmica anual, les cotitzacions van anar en augment, fins a arribar a un valor màxim d’1,540 €/kg viu a les setmanes 10 i 11, primeres setmanes de març, quedant al davant els mesos d’estiu, on s’acostumen a assolir els valors més alts, fet que va generar un clima d’optimisme.

Però, justament, a la setmana 11 tot va canviar, amb la crisi sanitària provocada per la COVID-19 i l’estat d’alarma. Malgrat que el sector porcí no ha sigut dels sectors més afectats pel tancament del canal HORECA, la situació va provocar uns moments d’incertesa que es van traduir en la caiguda de preus a les llotges, que s’ha arrossegat durant la resta de l’any, també afectats per les cotitzacions a la baixa en el mercat alemany a causa dels positius en PPA en el seu territori tot i que les exportacions durant el 2020 s’han mantingut a un ritme superior el 2019. Aquesta dada és molt rellevant a Catalunya, donat que exporta més del 75% de la seva producció, i per tant, han sigut a un preu inferior.

Tot plegat, ha provocat que encara que la cotització mitjana a la llotja de Mercolleida per aquest 2020 hagi sigut, igualment històrica, d’1,324 €/kg viu, ens deixi una certa amargor per no haver pogut assolir les previsions inicials.

Veure notícia completa del dia 8/01/2021 a la web: https://jarc.cat/la-continuitat-de-la-bonanca-del-porci-depen-del-sentit-comu-del-sector-i-de-la-implicacio-de-ladministracio/