Quatre grans càrnies de Girona van guanyar més de 100 milions d’euros l’any 2019

Ningú sabia què passaria poques setmanes després que les campanades de mitjanit donessin pas al 2020. En pocs dies, la covid-19, de la qual ja es començava a parlar a finals de 2019 a la Xina, es va estendre per tot el planeta i la vida va canviar de manera radical. Van arribar els estats d’alarma, els confinaments i les restriccions a l’activitat econòmica, que continuen en l’inici d’aquest 2021. Però res d’això era previsible a l’inici de l’any. Per tant, la foto fixa del 31 de desembre de 2019 amb les dades de vendes i resultats de les cent majors empreses gironines tira més aviat a color sèpia, al reflex d’un món que sembla haver desaparegut.

L’evolució de les vendes va ser bona, en línia general, però ho va ser encara més en els resultats. Els beneficis de les cent empreses gironines més grans ascendeixen a 371 d’euros, amb un augment del 27% respecte l’any anterior.

Una part significativa dels beneficis correspon al potent sector agroalimentari gironí, que cada any guanya pes en el rànquing de les 100 primeres companyies gironines.

Va ser un exercici esplèndid per a les grans càrnies, especialment les dedicades a la carn fresca i congelada, i sobretot per aquelles que exporten a la Xina. I és que el 2019 les exportacions de porcí al gegant asiàtic es van disparar degut a l’epidèmia de pesta porcina que va obligar a tancar bona part de les granges xineses. Només quatre empreses (Frigorífics Costa Brava, Càrniques de Juià, Càrniques de Celrà i Càrnica Batallé) van acumular guanys superiors als 100 milions d’euros. Sense tants beneficis, però amb una evolució positiva de facturació, trobem els grans elaboradors d’embotits, com Noel Monter, Espuña o Collel.

Llegir notícia completa

Notícia publicada el dia 23/01/2021 a la web: https://www.diaridegirona.cat/economia/2021/01/23