Un enfocament de residus zero a la indústria de processament de carn

© Txernetskaya

El Centre Tecnològic BETA explica la seva experiència en la valorització de residus orgànics de la indústria de processament de carn per obtenir bioestimulants.

La indústria càrnia, que s’ocupa principalment de la matança i el processament de la carn, és un dels pilars del sector alimentari a Europa. El 2019, el sector carni de la UE va produir al voltant de 22,8 milions de tones de carn de porc, 6,9 milions de tones de carn de boví, 0,5 milions de tones d’ovelles i cabres i 13,3 milions de tones de carn d’aviram. La indústria càrnia espanyola, amb més de 3.700 empreses establertes el 2019, ocupa el primer lloc en tot el sector alimentari nacional, que representen el 22,6%. Espanya s’ha consolidat com el segon estat membre de la producció de carn de porc de la UE i el quart poder més gran del món amb una producció de carn de porc d’uns 4,5 milions de tones el 2018. La indústria càrnia espanyola també és un referent internacional per la seva capacitat exportadora. , especialment a la Xina i altres països del sud-est asiàtic. El 2017, el valor d’exportació de carn de porc i altres productes del porc procedents d’Espanya va arribar als gairebé 4.000 milions d’euros.

Amenaces de residus derivats del processament de la carn per a la salut pública i ambiental

La importància de la facturació de la indústria de processament de carn (MPI) de la Unió Europea condueix a una anàlisi en profunditat de les activitats relacionades amb problemes ambientals i de salut pública. Es requereix una elevada demanda d’aigua per part del sector. L’ús típic de l’aigua als escorxadors oscil·la entre 1,5 i 40 m3 / t per animal sacrificat, mentre que en el processament de la carn s’estima entre 2 i 60 m3 / t de producte, cosa que contribueix a la generació d’una quantitat important d’aigües residuals altament contaminades. La generació de residus sòlids, que inclou principalment greixos, sang i contingut estomacal i intestinal, depèn de l’animal i oscil·la entre 2,3 kg / cap per al porc (~ 4% del pes animal) i 83 kg / cap per al boví (27,5% dels animals) pes). D’altra banda, també es generen subproductes animals (ABP) no destinats al consum humà. Tot i que les ABP es podien valorar en el passat, la seva relació amb malalties bucal-alimentàries com les encefalopaties espongiformes o les dioxines en l’alimentació, ara signifiquen que aquests subproductes s’han de tractar seguint directrius específiques i no ser comercialitzats. El Reglament (CE) núm. 1069/2009 es va emetre per a la classificació de subproductes en tres categories en funció del risc, indicant les normes específiques per a la recollida, transport, manipulació, tractament, transformació, processament, emmagatzematge, distribució, ús o eliminació . La categoria tres inclou les carcasses i parts d’animals sacrificats no infectats amb encefalopaties i no destinats al consum humà. Aquests residus s’utilitzen habitualment com a combustible per a la combustió, per a la producció d’aliments crus per a mascotes, o es transformen en biogàs i, en alguns casos, s’eliminen en abocadors autoritzats o es fan compost. Al mateix temps, algunes d’aquestes tecnologies (per exemple,

Nou paradigma: dels residus als bioestimulants-biofertilitzants

La composició orgànica dels residus produïts a l’IMP obre oportunitats i tractaments de valorització innovadors per fer front als objectius establerts en el Tracte Verd Europeu, en particular al paràgraf 2.1.6 de “De la granja a la forquilla: dissenyar un producte just, sa i respectuós amb el medi ambient sistema alimentari ” , per invertir en economia circular i neutra per al clima. A més, les estratègies de segregació de residus dutes a terme per les instal·lacions de sacrifici facilitarien la valorització d’aquests residus ajudant a assolir l’abocament gairebé nul.

Un clar exemple d’aquest enfocament s’avalua en el marc del Projecte AccelWater (cofinançat per la Comissió Europea en el marc del programa H2020; Acord de subvenció núm. 958266). El Centre Tecnològic BETA (Catalunya, Espanya) ha proposat un sistema innovador de valorització per tractar i valoritzar residus sòlids i aigües residuals procedents de MPI. La concentració de congelacions, l’electrodiàlisi, la fermentació a l’estat sòlid o el biodissecat són algunes de les tecnologies proposades per obtenir aigua recuperada, energia i productes amb valor agronòmic.

Figura: enfocament innovador de valorització per als subproductes MPI

Els productes d’alt valor afegit per a l’agricultura sostenible, com ara els biofertilitzants o els bioestimulants, s’obtindran mitjançant el tractament de residus sòlids donat l’alt contingut en matèria orgànica biodegradable a tractar.

Els bioestimulants són un exemple reeixit de valorització i integració d’IMP amb altres cadenes de valor. Els bioestimulants afavoreixen el creixement de les plantes mitjançant la millora de la captació de nutrients, actuant com a productes complementaris dels fertilitzants. Els seus efectes positius sobre el rendiment dels cultius fan d’aquests productes essencials en les pràctiques agrícoles modernes. El seu ampli ús ha promogut un augment del mercat de bioestimulants d’1,7 a 2,6 mil milions de dòlars entre 2016-2019, amb una projecció de 4,1-4,9 mil milions de dòlars el 2025. De la mateixa manera, el mercat europeu de bioestimulants ha passat de 400 milions d’euros el 2011 a 580 milions d’euros el 2011. El 2016 és França, Itàlia i Espanya, els principals productors de la regió.

Tot i que els bioestimulants es produeixen a partir de fonts diverses, un dels més utilitzats són els hidrolitzats de proteïnes (PH). El PH conté aminoàcids, polipèptids i altres compostos amb activitat bioestimulant, com ara vitamines i polisacàrids, que indueixen efectes positius sobre el rendiment dels cultius. Aquests s’obtenen a partir de fonts riques en proteïnes d’origen animal o vegetal. Així, les vísceres, la sang i altres subproductes de MPI constitueixen una de les fonts primàries del PH.

La transformació de derivats MPI es realitza normalment per hidròlisi química. No obstant això, la recerca actual d’enfocaments més sostenibles ha promogut la hidròlisi enzimàtica com una opció més respectuosa amb el medi ambient. El Centre Tecnològic BETA desenvolupa solucions per a la producció de PH a partir de residus sòlids basats en processos enzimàtics en fase líquida i sòlida. Aquest enfocament ajuda a connectar diferents sectors, fomentant una interacció circular, alhora que proporciona valor als dos costats de la cadena de valor.

Notícia del dia 19/3/2021 de la web:  https://www.openaccessgovernment.org/a-zero-waste-approach-in-the-meat-processing-industry/106386/