Les exportacions pugen un 11,4% de gener a març per l’impuls del sector químic

Les vendes de les empreses gironines a l’estranger es recuperen al març i arriben als 1.630 milions d’euros durant el primer trimestre

Les exportacions de les empreses gironines no semblen tenir aturador, ni en temps de pandèmia. Després de tancar un 2020 a l’alça malgrat la irrupció de la COVID, les vendes a l’estranger han superat la relliscada del mes de gener (van caure un 2,5%) i han tornat a agafar velocitat de creuer. De gener a març el volum de negoci a l’exterior de les companyies de la província s’ha enfilat fins els 1.630 milions d’euros, un 11,4% més que en els mateixos mesos de l’any passat. Si es compara amb el mateix període del 2019 (any sense COVID), enguany les exportacions han estat 300 milions d’euros superiors.

El responsable de l’augment de les vendes exteriors en els primers compassos del 2021 no és, com es podria pensar, la poderosa indústria agroalimentària, sinó el sector químic. Segons les darreres dades facilitades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la venda de productes químics a l’estranger s’ha disparat un 42% durant els tres primers mesos de l’any. En total, les indústries d’aquest ram han facturat per valor de 320 milions d’euros el primer trimestre; només al març van vendre productes per valor de 146 milions d’euros (un 79,8% més que el març passat, el primer de l’era COVID).

L’agroalimentari frena

Malgrat això, l’agroalimentari continua essent el principal àmbit exportador de les comarques gironines. Durant el primer trimestre el sector, amb les càrnies al capdavant, va col·locar producte a l’estranger per 695 milions d’euros. És un 0,2% menys que l’any passat, una davallada que s’està començant a revertir. El març passat les exportacions d’aquest àmbit ja tornaven a enfilar la via del creixement amb 253,6 milions d’euros en productes venuts, el 5,4% més que l’any passat.

Com ja és habitual en els últims temps, la Xina segueix essent un mercat voraç en consum de carn (de porc, sobretot) i les exportacions durant aquest primer trimestre han estat un 36% superior al de l’any passat, arribant fins als 254 milions d’euros.

Una altra dada que convida a l’optimisme és la recuperació de la demanda del mercat francès, el primer client estranger de les empreses gironines, que passa dels 370 als 373 milions d’euros). També creix a Itàlia (gairebé 5 milions més), Portugal (gairebé 17 milions més) i Alemanya (18 milions més).

Llegir notícia completa publicada el dia 18/05/2021 a la www.diaridegirona.cat