Es presenten els primers resultats del projecte 5-PROTEG a l’Assemblea General d’INNOVACC

El dia 21 de juny del 2021, durant l’Assemblea General Extraordinària d’INNOVACC, Ignasi Papell (EURECAT) i Gerard Masferrer (MAFRICA) van explicar la feina feta fins ara al projecte 5-PROTEG i els primers resultats.

5-PROTEG. Aliments de 5a gamma amb base de proteïna càrnia per a la gent gran


Participants: Gastrogust Cuinats SL, Matadero Frigorífico del Cardoner SA (MAFRICA), EURECAT, INNOVACC.

Veure presentació aquí.

Ignasi Papell (EURECAT) i Gerard Masferrer (MAFRICA) van fer un resum del projecte realitzat.

El projecte 5-PROTEG pretén desenvolupar plats de cinquena gamma, és a dir, plats elaborats, cuinats i envasats per a la seva distribució i que aportin els requeriments nutricionals necessaris al segment de població de la tercera edat amb un bon estat de salut (sèniors).

Al llarg de la primera fase del projecte 5-PROTEG, es van avaluar i caracteritzar  diferents retalls de carn (segons l’origen -porc, vedella i xai- i amb menys sortida comercial), a partir dels quals es van plantejar 5 prototips de plats elaborats.

Les taules nutricionals preparades per Eurecat donaven informació sobre múltiples combinacions d’aliments que podien conformar el plat elaborat final adreçat al sector sènior. Després d’una avaluació entre els socis del consorci es van seleccionar 3 plats preparats, tenint en compte que el conjunt d’ingredients aportessin els nutrients necessaris per a donar resposta als requeriments nutricionals del segment poblacional de destí.

També es va encarregar una part de la feina a la Fundació Alícia per determinar les millors opcions d’integrar els retalls de carn en els plats preparats a oferir a la gent gran.

Els tres plats elaborats escollits del projecte 5-PROTEG es descriuen a continuació:

  • Canelons de col amb xai i salsa de carbassa
  • Pilota de carn farcida de gorgonzola i nous amb trinxat de patata i bacó fumat
  • Peus de porc farcits amb salsa de pebrots

Durant els propers mesos, es desenvoluparà la part final del projecte, duent a terme varis estudis que ja s’han iniciat: l’estimació de la vida útil, monitoritzar els paràmetres microbiològics per a garantir seguretat alimentària i la seva durabilitat a nivell organolèptic; l’avaluació  nutricional, caracteritzant la composició de macronutrients i micronutrients per a identificar possibilitats de fer alguna declaració nutricional i/o de salut; i finalment l’anàlisi sensorial per assegurar l’acceptabilitat del consumidor final.


Amb el suport de: