Comença la col·laboració INNOVACC-AGROALIM en unes jornades inter-clúster sobre sostenibilitat celebrades el 7 i 8 de juliol

El dia 22 de juny de 2021 el clúster carni de Catalunya INNOVACC i el clúster agroalimentari de Nuevo León-Mèxic AGROALIM van signar un acord de col·laboració: https://www.innovacc.cat/2021/06/23/acord-de-collaboracio-innovacc-agroalim/

En el marc d’aquest acord de col·laboració, els dies 7 i 8 de juliol de 2021 es van realitzar unes jornades inter-clúster sobre sostenibilitat al sector agroalimentari, on van participar 80 persones dels dos clústers.

A continuació es fa un breu resum de les ponències i principals conclusions dels dos dies.

Després de la benvinguda dels presidents dels clústers, a càrrec de Jesús Velazco (AGROALIM) i Esteve Espuña (INNOVACC) van començar les ponències de la primera jornada dedicades a “Reducció de petjada de carboni i petjada hídrica al sector agroalimentari”.

Veure vídeo jornada dia 7

Veure vídeo jornada dia 8

Norma Alicia Ramos Delgado (Sociedad Mexicana de Aguas AC – Instituto Tecnológico de Nuevo Léon) amb la ponència “La huella hídrica en México ¿hemos avanzado?”, va exposar la greu problemàtica que afronta Mèxic en relació a la disponibilitat d’aigua, especialment a les zones més industrialitzades o amb major densitat de població. Per aquest motiu Mèxic és un importador net d’aigua virtual, de fet el segon del món després de Japó, per la seva necessitat d’importar productes amb petjada hídrica externa (generada als països d’origen dels productes comprats, com Estats Units, Canadà, Xina o Brasil). Va indicar que a Nuevo León s’està treballant a fons en la reutilització d’aigües residuals del sector agroalimentari per a mitigar pols, per a torres de refrigeració, reg en zones verdes i camps d’esport i també per a generació d’energia.

Veure presentació.

Joan Colón (Centre Tecnológic BETA – Universitat de Vic) i Anna Sol (Argal Alimentación) van fer la ponència “Eines per al càlcul de la petjada de carboni i petjada hídrica de producte alimentari”. Joan Colón va explicar la necessitat d’utilitzar eines de mesura de la petjada de carboni i hídrica de cada producte alimentari, que siguin homologables i comparables, i va recomanar la PEF (Product Environtmental Footprint) desenvolupada per la Unió Europea. Aquesta eina l’està utilitzant l’empresa Argal amb el suport de la UVIC, i Anna Sol va comentar l’esforç que requereix d’obtenció de dades del seu procés intern (i també les dels seus proveïdors) però també l’avantatge competitiu que suposa per l’empresa, al diferenciar-se dels seus competidors, ajudar a millorar la sostenibilitat, estalvis en el consum de recursos i oportunitats de millora detectades per ineficiències o malbaratament.

Veure presentació.

Laura Mejías (Centre Tecnológic BETA – Universitat de Vic) i Gerard Masferrer (Matadero Frigorífico del Cardoner) van fer la presentació del projecte “ACCELWATER. Optimització de l’ús de l’aigua i valorització de residus de depuració en indústries d’alimentació i begudes: càrnies, cerveseres, làcties, transformació de tomàquet, piscifactories”. Aquest projecte compta amb un ajut europeu Horizon 2020 (www.accelwater.eu), que permetrà realitzar quatre casos demostratius a diferents sectors d’alimentació i begudes, amb plantes pilot on es podran provar les millors solucions d’estalvi d’aigua i de valorització de residus i subproductes de depuradores. La part catalana del projecte la conformen el Matadero Frigorífico del Cardoner, la Universitat de Vic i INNOVACC, i estarà centrada en el sector carni. Mejías i Masferrer van explicar que s’està dissenyant la planta pilot i les proves que es començaran a realitzar en pocs mesos. Al final del projecte (2024) s’espera haver aconseguit un 40% de recuperació d’aigua residual per a reutilitzar-la al propi escorxador, un 20% de residus sòlids de la depuradora valoritzats i la producció de quatre subproductes. També es podran conèixer les experiències dels altres subsectors involucrats al projecte que faran proves pilot en altres països (Grècia, Itàlia, Islàndia).

Veure presentació.

Miguel Ángel Martínez Urincho (Comisión Nacional para el Uso Eficiente de la Energía) va fer la ponència “Estrategias para la reducción de energia en el sector industrial” i va repassar les principals motivacions per estalviar energia, com caldria fer-ho a les organitzacions, i la necessitat d’avaluar les accions realitzades i verificar-ne els resultats aconseguits. També va exposar algunes oportunitats de millora en diferents aspectes de les empreses alimentàries.

Veure presentació.

El dia 8 de juliol la jornada portava el títol de “Bones pràctiques d’economia circular i reciclabilitat”.

Belinda González (Qualtia Alimentos) va fer la ponència “Qualtia. Mejores prácticas de sustentabilidad” i va centrar la seva explicació en tres casos d’èxit d’aquesta important empresa alimentària mexicana. Per una banda una planta de tractament d’aigües residuals a Tepotzotlán (Estat de Méxic) amb un tractament de 1.500 m3/dia on es reutilitzen 300 m3 d’aigua al dia. A la mateixa localitat hi ha una central de cogeneració que genera 21,3 MWh/any, 108.000 m3/any d’aigua calenta i 31.600 tones de vapor/any. Finalment va explicar que, a les plantes de San Nicolás de los Garza (Nuevo León) i a Tepotzotlán, reciclen 1.852 tones/any de polietilè (que prové de residus propis o de proveïdors) i fabriquen més de 60.000 caixes per a transport d’aliments.

 

Frederic Bigas (Bigas Alsina) i Santi Alsina (Matadero Frigorífico de Avinyó) van fer la ponència “Obtenció d’energia renovable mitjançant residus d’escorxador de porcí”. Santi Alsina va remarcar l’aposta per l’empresa d’Avinyó i tot el grup empresarial en relació a la millora de la sostenibilitat. Frederic Bigas va exposar el projecte realitzat en el marc d’INNOVACC de valorització energètica de pèl de porc i altres residus sòlids de depuradora, que gràcies a una ajut europeu Horizon 2020 (PIGHEAT) es va poder acabar de desenvolupar i finalment implantar a l’excorxador d’Avinyó. El pèl sec es barreja amb biomassa vegetal dins la caldera de biomassa i s’obté un estalvi de biomassa vegetal d’un 20%.

Veure presentació.

Seguidament, Elsa Lloret (IRTA) va parlar d’ “Innovacions en materials plàstics per a envasos més sosternibles” tot explicant els resultats del projecte MATSOS on hi van participar les empreses Salgot, Mafrica, Monells, Enplater, Klöckner Pentalplast, a més d’IRTA i INNOVACC. Va resumir les proves realitzades durant el projecte i va destacar el desenvolupament de nous plàstics monomaterial que finalment han anat implantant les empreses participants als seus envasos. Es tracta d’envasos que utilitzen menys pes en plàstic, que es produeixen amb un % de plàstic reciclat i que es poden tornar a reciclar. Al mateix temps va comentar que alguns productes curats s’havien pogut envasar amb bioplàstics compostables.

Veure presentació.

Finalment, Gabriel Santos (Zubex) va explicar la ponència “Materiales bio-orientado sostenibles para empacado de carne” i els assistents van poder conèixer uns dels films desenvolupats per l’empresa mexicana molt adequats per a peces de carn amb os o punxants, ja que permeten menys gruix de plàstic però amb una elevada resistència a la ruptura, a més de ser biodegradables (normativa USA).