S’ha obtingut un ajut de Grups Operatius del DARP 2018 per al projecte: ESTRATÈGIES SECTORIALS PER A LA PREVENCIÓ DE LA CAUDOFÀGIA I PER EVITAR L’ESCUAT RUTINARI EN PORCÍ.
El dia 3 de juliol de 2019 es va publicar la resolució d’ajuts del DARP a la cooperació per a la innovació, per a la realització de projectes pilot innovadors per part de Grups Operatius (convocatòria 2018).
■ Participants:
Beneficiaris | Equip tècnic i investigador | Coordinador |
PORCAT, Selección Batallé SA , Corporación Alimentaria Guissona SA – bonÀrea Agrupa, Granges Terragrisa SL |
IRTA |
INNOVACC |
■ Finançament:
Pressupost d’execució | Ajut | ||
sol·licitat | concedit | sol·licitat | concedit |
212.000€ | 212.000€ | 152.000€ | 152.000€ |
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2020.
Amb el suport de:
![]() |
![]() |
- Link (video) del projecte de caudofàgia.
- Link (video) jornada 14/10/2021 Jornada: Estat actual i prevenció de la caudofàgia en porcí
- Veure notícia del projecte a la web: https://www.porcat.org/ca/noticies
Article del projecte per Emma Fàbrega (IRTA)
Publicat a la revista anual d’INNOVACC 2021
La caudofàgia és un problema de rellevància no només pel benestar animal, si no també a nivell econòmic. L’estratègia fonamental que s’ha seguit per a evitar aquest problema ha estat l’escuat abans dels 7 dies de vida. Però la legislació europea de benestar animal prohibeix l’escuat rutinari, si abans no s’han implementat mesures com un adequat material d’enriquiment i una avaluació i control de tots els factors de risc que poden provocar caudofàgia. Tenint present aquests antecedents i davant de l’augment de la pressió per part de la UE per tal que la legislació es compleixi en major mesura, l’objectiu fonamental que es va plantejar per aquest Grup Operatiu va ser el d’implementar en granges de transició i engreix de tres empreses del sector porcí català (Batallé, Granges Terragrisa, bonÀrea), estratègies de prevenció de la caudofàgia que fossin viables en els seus sistemes de criança de porcs. En el darrer any d’execució del projecte, s’ha fet seguiment de granges de transició, engreix i d’escorxador, avaluant tant paràmetres de comportament a nivell de grup, com avaluacions individuals de l’estat de les cues, lesions en el cos i orelles, i de paràmetres sanitaris. Els 5 tractaments avaluats han estat més concretament: (1) densitat (corrals de 12 garrins a 4 porcs/m2 vs. Corrals de 6 garrins a 2 porcs/ m2), (2) provisió de material d’enriquiment ambiental addicional (cordes, briquetes o palla en dispensador); (3) millora de la qualitat ambiental; (4) dieta amb efecte relaxant vs. dieta convencional; (5) Feromones maternals. Els resultats preliminars de l’estudi indiquen el següent. La prevalença de lesions ha estat inferior en aquells porcs que reben materials més manipulables (cordes i briquetes) comparat amb els corrals control amb només cadenes (77.4% de porcs sense lesions vs. 32%, respectivament). En porcs sense escuar, el percentatge de lesions a la cua va ser superior al final de la transició, comparat amb l’inici de la transició i l’engreix (39.2% vs. 9.7% i 24.6%), donant suport a altres estudis que indiquen que el moment crític en relació a la caudofàgia són les 3-4 setmanes després de l’inici de la transició. L’allotjament dels animals amb baixa densitat va influir significativament en una reducció en el nivell de lesions en les orelles (80% de mitjana avaluats sense lesions en baixa densitat vs. 60% en densitat alta). ![]() |