Disponible la informació del Seminari tècnic organitzat per INNOVACC sobre “Control i optimització processos – Indústria 4.0”

El passat 27 d’octubre del 2021 Innovacc va organitzar el seminari tècnic sobre “Control i optimització processos – Indústria 4.0”, amb la col·laboració de la FECIC.

En aquest seminari, que es va realitzar en línia, s’hi van connectar unes 50 persones que van poder escoltar els següents casos pràctics:

  • La ponència de la Sra. Carolina Viana de l’empresa CT Ingenieros de Catalunya va tractar sobre el Digital Twin al sector agroalimentari on va explicar un seguit d’eines i casos pràctics.

Veure presentació CT Ingenieros de Catalunya

Carolina Viana Va explicar que el Bessó Digital s’està utilitzant per a planificar i detectar colls d’ampolla en processos productius o per a anticipar-se a problemes, entre altres. També per a definir recursos productius (operaris, matèries primeres, processos, robòtica…) o recursos logístics (carretilles, AGV, cintes transportadores, …). D’aquesta manera es pot aconseguir una reducció d’estocs i matèries primeres, reducció de costos de mà d’obra, ajustar millor els torns de treball i previsions de producció més fiables.

  • La ponència del Sr. Josep Nadal de l’empresa MAPEX va ser sobre els beneficis de la digitalització de processos en la indústria càrnia junt amb el cas pràctic explicat pel Sr. Alberto Ávila de l’empresa Embotits Monells.

Veure presentació MAPEX – Embotits Monells

Josep Nadal de Mapex va recordar que les fàbriques intel·ligents es basen en la introducció de les tecnologies digitals en els processos de fabricació mitjançant l’automatització de les operacions en planta, digitalitzant la captura d’informació i el control dels indicadors. L’opció que va presentar per a fer-ho és el sistema MES “Manufacturing Execution System”, una plataforma tecnològica de transformació digital que permet reduir despeses i millorar eficiència i qualitat.

Alberto Ávila d’Embotits Monells va explicar la seva experiència amb la implantació dels sistema MES, indicant que aquesta eina els ha permès digitalitzar la presa de dades a fàbrica per obtenir informació i KPI fiables en temps reals, els ha ajudat a eliminar errors d’etiquetatge, també han pogut centralitzar tota la informació de la planta en una sola plataforma i disposen d’un control exhaustiu de minves de producte.

  • La ponència del Sr. Juan Manuel Rodríguez de l’empresa Lenz Instruments era sobre Sistemes espectroscòpics en línia, característiques i aplicacions en el marc de la Indústria 4.0.

Veure presentació LENZ Instruments

Juan Manuel Rodríguez va explicar les aplicacions de Lenz Instruments que s’utilitzen al sector carni, el del reciclatge i el fotovoltaic. Va detallar diferents sistemes d’inspecció amb espectroscòpia, amb sondes manuals, equips automàtics o sistemes amb braç robòtic, que s’estan utilitzant per mesurar capacitat de retenció d’aigua (defectes PSE), qualitat del greix, % de greix intramuscular, activitat aigua, contingut de sal i humitat.

  • Finalment va haver-hi la ponència del Sr. Pedro Susarte de l’empresa CSB-System que ens va explicar l’aplicació de la tecnologia RFID com a opció per a digitalitzar els processos a la fàbrica intel·ligent.

Veure presentació CSB-System 

Pedro Susarte va exposar els usos més habituals de l’RFID, com són la identificació (unitats de transport, animals, productes, caixes, palets), el control d’accés, el sistemes de captura de temps o l’autentificació. Va mostrar exemples de cada tipus de dispositiu i la seva aplicació, principalment adreçats al sector carni. Va explicar models de connexió d’aquests sensors amb programes adaptats per l’empresa CSB per a gestió de sacrifici, entrada de mercaderies, control de flux de material, gestió de magatzems, gestió d’especejament, gestió de producció, picking. Els casos pràctics exposats eren de les empreses Incarlopsa, Sacalsa i Promessa.

Aquí podeu veure el vídeo de la sessió.

Per a més informació o per a contactar amb qualsevol dels ponents podeu enviar missatge a innovacc@olot.cat