Innovacc incorpora la proteïna alternativa en el seu àmbit d’actuació

Clúster carni i de proteïna alternativa

L’última assemblea general d’Innovacc va aprovar el canvi de denominació del clúster i dels estatuts. A partir d’aquell moment és Innovacc clúster de la carn i la proteïna alternativa. Aquesta evolució porta al clúster a ampliar el seu àmbit d’actuació cap a la proteïna alternativa.

A part de l’auge de la proteïna alternativa en el mercat, el canvi està motivat perquè els socis elaboradors de productes carnis recentment ja han tret a la llum noves línies de productes que inclouen productes vegans, vegetals híbrids o d’altres que utilitzen les combinacions d’aliments vegetals que fan recordar el gust de la carn.

D’aquesta manera el clúster obre les portes a acollir empreses que es dediquen a aquest nou sector, i tot i que no és l’objectiu principal del clúster, amb aquest canvi esperen que nous socis s’hi uneixin.

Per tal de donar a conèixer aquesta nova línia d’actuació, Innovacc posarà en marxa aquest any una sèrie d’accions entre les quals hi figuren xerrades amb startups internacionals dedicades a la proteïna alternativa o un viatge a Holanda per visitar un ecosistema més avançat en aquest sector.

Durant l’assemblea també es van lliurar els Premis Innovacc a la innovació tecnològica en l’àmbit carni. Pel que fa a la categoria de Premi Universitat, la guanyadora va ser Elvira Tenoria Laranga, de la Universitat de Girona, amb el projecte Producció i purificació de la ferroquelatasa porcina. Berta Torrents i Masoliver, de la Universitat de Lleida, va quedar finalista amb el projecte Caracterització d’ingredients basats en la formació de zinc-protoporfirina pel desenvolupament de productes carnis sense nitrificants.

El premi a la categoria Promoció de la Cultura de la Carn se’l van endur Francesc Reina Bosch i Josep Dolcet Llaveria, amb el projecte Propostes per l’evolució (i revolució) de la xarcuteria popular. De la tradició a la renovació: carns, colors, formes, textures i sabors. 1990-2021. L’accèssit se’l va emportar Maria Dolors Guàrdia Gasull amb el projecte Maridatge d’olis i derivats carnis: El cas del pernil curat i l’oli d’oliva verge extra.

La jornada va finalitzar amb diverses ponències sobre la proteïna alternativa.

Notícia publicada a ClusterNews (butlletí D'ACCIÓ) dins les activitats del mes de desembre del 2021