El 18 de febrer 4 clústers catalans van explicar els ajuts AEI i el mateix dia s’obria una primera convocatòria de 8 M €

El divendres 18 de febrer es publicava al BOE la nova convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació col·laborativa realitzats per AEIs acreditades, amb un pressupost total de 8 milions d’euros.

• Les entitats referents Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa, INNOVI Clúster vitivinícola i el Packaging Cluster van explicar el mateix divendres el paquet de finançament que ajudarà a desenvolupar la indústria mitjançant noves tecnologies aplicades.


El 18 de febrer es va publicar la resolució definitiva de la primera convocatòria del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme del 2022, per al suport a les AEIs – Agrupacions Empresarials Innovadores -, en el seu camí cap a la millora competitiva de les PIMES del territori, mitjançant projectes d’estudis de viabilitat tècnica, investigació industrial, activitats de desenvolupament experimental, i innovació en matèria d’organització i/o processos.

Els quatre clústers acreditats com AEI Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa, INNOVI Clúster vitivinícola i el Packaging Clúster, van oficiar una sessió informativa el mateix dia de la publicació al BOE, on s’explicava a les prop de 50 empreses connectades, la convocatòria de finançament com a oportunitat de generació de projectes i quatre exemples d’iniciatives desenvolupades amb la subvenció rebuda.

Com exposava Cristina Castillo, Strategic & Project Manager del CEEC, “es tracta de la primera convocatòria de subvencions per a AEIs de l’any, on s’espera que es multipliqui fins als 50 milions d’euros en la segona convocatòria de juliol 2022. Un finançament que arriba gràcies a la injecció de capital per part dels Fons Next Generation”.

Un paquet de finançament al qual es pot accedir gràcies a entitats en clau clúster, que treballen per oferir eines de canvi i transformació positiva als seus sectors d’actuació. Aquestes s’encarreguen de canalitzar les idees de projectes que puguin tenir cabuda, crear un consorci que s’ajusti als requisits de la convocatòria – en aquest cas, es valora positivament la participació de més d’1 clúster, 2 PIMES i empreses de recent creació, menys de 5 anys -, desenvolupar una memòria conjunta que respongui al Pla Estratègic d’Indústria Connectada 4.0 i impulsar iniciatives que generen creixement de l’economia a través de la innovació.

La primera de les iniciatives explicades va ser Smart &Sparkling, coordinat pel Packaging Cluster i INNOVI, en col·laboració amb Difmaq, Tai Smart Factory i Masia Vallformosa. Lluís Canyadell, Director Industrial de Vallformosa, va ser l’encarregat de mostrar als assistents com estan adaptant el procés d’embotellament del cava a les característiques de la Indústria 4.0. L’empresa Difmaq, en aquest cas ha analitzat les demandes i necessitats de Vallformosa i desenvoluparà diferents solucions per als diferents nivells de requisits juntament amb TAI Smart Factory, qui desenvoluparà la part de programari i sistema de gestió.

Smart Essence 4 Kids, és una altra proposta del Packaging Cluster juntament amb KID’s Cluster, en col·laboració amb el Grup Carinsa, Sentinel, Grup Cooperatiu TEB i Abacus, la qual busca incrementar l’èxit del llançament d’un aromatitzador per a mascareta amb el qual evitar la propagació del coronavirus mitjançant eines digitals i la neurociència. Elisabet Roman, Directora Industrial de l’Àrea d’Alimentació de TEB, comptava com s’ha estudiat la resposta dels joves amb el nou producte, de manera que es conegui la interacció del públic amb l’aromatitzador i es connecti tota la cadena de valor.

Insigna II és un projecte liderat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, amb la participació d’Inergy, ARCbcn i Nasuvinsa, per al disseny i configuració de comunitats energètiques, amb un pressupost de més de 220.000€ en la seva segona fase. David Pon, Director d’Inergy, explicava com s’han instal·lat sistemes de consum per a un conjunt d’agents en un polígon industrial comarcal al Sud de Pamplona, que poguessin compartir amb un sistema d’algoritmes, quines instal·lacions són les millors per a un període de retorn més competitiu: si convé un autoconsum individual o un de col·lectiu, i repartir els excedents per a la millora de l’ eficiència energètica.

Mariona Pratdesaba, Directora de l’Àrea de Projectes R+D+i d’INNOVACC

El quart projecte, NOVONIR, s’ha realitzat en col·laboració amb els clústers INNOVACC, NAGRIDOOD i SECPHO, per dissenyar una nova tecnologia per mesurar la humitat i activitat de l’aigua en embotits, sense afectar el producte durant el procés, com afirmava Mariona Pratdesaba, Directora de l’Àrea de Projectes R+D+i d’INNOVACC. NOVONIR permetrà una nova tecnologia NIR miniaturitzada de baix cost per a la determinació de paràmetres de qualitat in-situ en el sector carni.

Per acabar, es va dur a terme un taller participatiu virtual amb els assistents, en els quals es van tractar els tres eixos estratègics de la convocatòria de suport a les AEI que són: aplicacions de gestió, tractament de dades i processos de fabricació. Es compartien idees, problemàtiques i possibles solucions amb les quals aplicar la Robòtica avançada, Intel·ligència Artificial, fabricació additiva, sistemes programari, Open Data o el Machine Learning, a les PIMES acreditades per a la seva millora competitiva.