Els escorxadors hauran d’instal·lar càmeres de vigilància per vetllar pel benestar animal

Els escorxadors hauran d’instal·lar càmeres de vigilància per vetllar pel benestar animal. Aquesta mesura impulsada pel Ministeri de Consum, comandat per Alberto Garzón, convertirà a Espanya en el primer país a implementar sistemes de videocàmeres en els escorxadors per garantir la dignitat dels animals i la seguretat alimentària. La norma ha estat aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres i estableix mesures addicionals per protegir des del moment de descàrrega fins a la mort de l’animal; l’atordiment i el sagnat. L’únic procés que no es gravarà serà l’etapa d’espera dels camions, on la implementació de càmeres serà opcional i voluntària. Tot i això, les empreses hauran de tenir sota control el temps que el bestiar passa dins dels vehicles que els transporten.

En quant el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol publiqui el Reial decret, els escorxadors tindran un termini d’un any per adaptar-se a les noves mesures i les petites instal·lacions ramaderes un termini de fins a dos anys. Les videocàmeres hauran de poder registrar com a mínim les instal·lacions en les quals es guarden els animals vius, incloent-hi les zones d’arribada i descàrrega, els passadissos i les zones on se’ls sacrifica i se’ls atordeix prèviament a matar-los. A més, en el cas de les aus i els porcs, s’haurà de filmar el procés sencer de sacrificat per comprovar que no passen animals amb clars signes de vida. D’altra banda, les filmacions de la descàrrega, conducció, subjecció, atordiment i sagnat fins a la mort, s’hauran de conservar almenys 30 dies, per possibles posteriors inspeccions per part del control oficial de les comunitats autònomes. Si les gravacions detecten irregularitats, a més a més de sancions que ja es contemplen en la legislació actual, es podrà retirar el certificat de benestar animal a les empreses.

Llegir notícia completa aquí

Notícia del dia 23/08/2022 publicada a la web: https://www.elnacional.cat