Quan caduca un aliment? Una nova eina vol evitar que es llenci menjar apte per al consum

L’elaborarà l’IRTA i així es podrà evitar gran part del malbaratament d’aliments que es llencen tot i ser aptes per al consum

Una part important dels aliments es malbaraten, tot i ser aptes per al consum. I una de les causes que es llencin és que les dates que hi figuren, de consum preferent o de caducitat, no han estat establertes per l’empresa productora de manera prou rigorosa.

Per posar-hi remei, l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ha posat en marxa el projecte BESTDATE, que proporcionarà una eina assequible a les empreses basada en criteris científics.

L’IRTA explica que, segons la seva experiència, sovint les empreses elaboradores d’aliments no disposen de criteris clars ni d’una metodologia per establir la data de consum preferent.

Això provoca que la durabilitat establerta en aliments moltes vegades no obeeixi a criteris científics, com explica Maria Dolors Guàrdia, investigadora de l’àrea d’Indústries Alimentàries de l’IRTA i responsable del projecte BESTDATE:

“En la definició de la data de consum preferent, de vegades es dona prioritat als requisits comercials de la logística i la distribució i no als científics, que consideren els factors que determinen la seguretat i la qualitat dels aliments durant la seva vida útil.”

A més, explica que no tots els aliments caduquen:

“Segons la normativa vigent, només caduquen aquells que poden contenir microorganismes patògens que durant la vida útil de l’aliment puguin créixer i/o produir toxines i, per tant, poden suposar un risc per a la salut del consumidor.”

La carn, el peix, la llet fresca (la que està refrigerada) i la verdura tallada, entre altres productes, tenen data de caducitat. Per tant, si es consumeixen passada aquesta data, poden suposar un perill immediat per a la salut de la persona que els consumeix.

Però també hi ha aliments que no caduquen, tot i que tenen una data de consum preferent. Això vol dir que el producte manté les seves propietats específiques fins a aquella data quan s’emmagatzema de forma correcta, però no que passat aquest moment hagi caducat. Entre aquests aliments hi ha els llegums secs, la pasta seca, les conserves i les galetes.

Llegir notícia completa

Notícia publicada el dia 4/10/2022 a la web: https://www.ccma.cat/324/