La innovació oberta i la relació amb les start-ups es mostren com un recurs imprescindible per al sector agroalimentari català

El 27 d’octubre es va realitzar a ACCIÓ (Barcelona) un esdeveniment organitzat pels clúster alimentaris catalans, INNOVI, GOURMET, FOODSERVICE, PACKAGING, INNOVACC, junt amb ACCIÓ i Eatable Adventures, amb una sala d’actes plena d’assistents que van poder conèixer la importància de la innovació oberta i la relació amb les start-ups, a través de diversos casos d’èxit.

 

 

L’acte el va obrir Joan Martí, director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ, que va destacar el paper que juguen els clústers catalans per ajudar a millorar la competitivitat de les empreses catalanes. Per exemple, les empreses sòcies de clústers, de mitjana tenen millors indicadors que les empreses no sòcies, pel que fa a increment de facturació, de generació d’ocupació, de variació d’EBITDA, d’exportació o de participació en projectes europeus. Al final de la seva intervenció, Joan Martí, va explicar que l’any 2023 des d’ACCIÓ es continuarà treballant en aquest projecte amb un programa d’alimentació dins de Catalonia Startup, on els clústers alimentaris catalans continuaran essent protagonistes.

Seguidament, 5 empreses alimentàries van exposar el seu cas d’innovació oberta. Els ponents de SIGMA (Mèxic), EUROPASTRY (Catalunya), CEREAL DOCKS (Itàlia), AMADORI (Itàlia), ALIANZA TEAM (Colòmbia) van coincidir a l’hora de valorar molt positivament la creació d’un programa específic per a les seves empreses, amb un personal completament dedicat i amb assessorament extern, que els ha permès connectar amb múltiples startups d’arreu del món i sovint les seves innovacions han vingut d’aquí.

 

Posteriorment es va fer una Taula Rodona amb la participació de 4 startups referents del moment: GLOVO, FELTWOOD, PROPPOS i FATIC.

En tots els casos es recomana que la relació de l’startup amb empreses que vulguin col·laborar sigui guanyadora per les dues bandes. Seleccionant molt bé amb qui es vol treballar, que tingui els mateixos objectius en el projecte i, sobretot, que siguin empreses realment obertes a la innovació.

Finalment, els 5 clústers participants en el projecte FoodStart.CAT, que s’ha vingut realitzant durant els últims 2 anys, van explicar la seva experiència en activitats d’innovació oberta i relació amb startups, així com el treball fet en el marc del projecte, on es van definir els principals reptes d’innovació per a cada clúster. Cada clúster va mostrar un resum de les seves propostes de futur en aquest àmbit.

Eudald Casas d’INNOVACC va remarcar que el clúster carni i de proteïna alternativa està molt focalitzat en innovació i l’interès principal d’aquest projecte és la connexió entre startups locals i internacionals amb els socis del clúster. Els reptes proposats durant el projecte FoodStart.CAT per part d’Eatable, són també coincidents amb alguns dels reptes que apareixen al Pla Estratègic d’INNOVACC 2023-2023. Són els següents:

  • Tecnologies i solucions per a VALORITZACIÓ DE SUBPRODUCTES/RESIDUS i REDUCCIÓ DEL MALBARATAMENT D’ALIMENTS.
  • Identificació i desenvolupament de NOVES CATEGORIES DE PROTEÏNA ALTERNATIVA.
  • Implementació de solucions de PROTOTIPATGE RÀPID I PROVES ÀGILS.

Per al futur proper, INNOVACC vol continuar realitzant activitats intraclúster i interclúster per afavorir la relació dels associats amb start-ups, amb la complicitat i col·laboració de les administracions més properes enfocades a la innovació (ACCIÓ, DACC, altres), promovent nous projectes d’R+D+i entre associats i startups i també organitzant missions de benchmarking internacional, com la que es fa aquest 2022 per anar a conèixer l’ecosistema de proteïna alternativa de Països Baixos.

Amb el suport: