Innovacc assisteix a la 2a edició del Cluster Day

El passat divendres 16 de desembre vam assistir a la segona edició del Cluster Day, la jornada central de l’ecosistema clúster de Catalunya que es va celebrar al World Trade Center de Barcelona. El programa Catalunya Clústers celebra 30 anys. Tres dècades fomentant el canvi estratègic, la millora contínua, les connexions internacionals i l’impuls del valor compartit posant al centre la sostenibilitat, la gestió del talent o el consum responsable.

En Joan Martí, director de la Unitat de Clústers d’ACCIÓ, va començar afirmant que desenvolupar clústers és desenvolupar relacions i que el model català de clústers pivota en el canvi estratègic.

Continuava dient “Viatjar per aprendre és més important que viatjar només per vendre” fent referència a la missió de Proteïna Alternativa als Països Baixos del passat mes de novembre 2022 organitzada per Innovacc i amb el suport d’ACCIÓ que va permetre als socis assistents entendre ecosistemes avançats a través d’un benchmarking sistemàtic.

El Programa Catalunya Clústers de la Generalitat acredita, actualment, 26 clústers catalans els quals agrupen més de 2.600 empreses i agents associats i factures més de 70.000 milions d’euros.

L’acte va comptar amb les ponències de referents globals i locals com són l’Emilià Duch, del Banc Mundial i en Christian Ketels de Harvard Business School.

Emilià Duch, és un dels impulsos de la política clústers i analitzava l’aprenentatge d’aquests 30 anys de clústers afirmant que “Els clústers a Catalunya són una combinació de territori i societat, de persones. Cal entendre qui hi ha al darrere”. I una de les claus d’aquests 30 anys ha estat “Aprendre dels altres siguin d’on siguin” o la “capacitat d’influir en les polítiques empresarials dels país”.

Christian Ketels explicava que “És notable que la política de clústers catalana hagi continuat sent rellevant durant tant de temps com a resultat de mantenir elements clau i adaptar-se contínuament als nous reptes”.

La primera taula rodona va anar sobre Clústers i canvi tecnològic. Els clústers són importants perquè aporten la mirada i el coneixement del sector i són un nucli de connexió de persones i de talent. Es va parlar d’una tecnologia que ha de venir acompanyada d’estratègia i de coneixement global.

La taula rodona va comptar amb la presència de Laia Garriga (Eurecat), Judith Viader (Frit Ravich), Javier Conzález (HP), Ferran Laguarta (Sensofar Medical).

Els quatre membres van compartir la idea de la importància de primer detectar la necessitat o pensar on es vol arribar i després buscar la tecnologia i aprendre de les diferents opcions.

La segona taula rodona va comptar amb la presència de Imma Marín (Marinva), Mireia Torres (Bodegas Torres), Albert Giralt (Avinent) i David García (Clúster Modacc) i va tractar de la necessitat del valor compartit i es va intentar entendre el futur del valor compartit, cap a on i com?

La Mireia Torres afirmava que “el futur del valor compartit és un must per totes les empreses. Si ajudes al teu entorn, ajudes a fer més gran la teva companyia i ajudes a que tot millori”.

L’Imma Marín afegia que és una necessitat si volem ser empreses que volem deixar llegat al present i també al futur.

“Els clústers són una gran eina per aprofitar i adaptar-nos a les oportunitats que ofereix la transformació del model productiu i industrial”, va apuntar el conseller Roger Torrent en el tancament del Cluster Day.