Assemblea General Extraordinària d’INNOVACC

El passat dilluns 19 de desembre, es va celebrar a Mas Solà (Santa Coloma de Farners) l’Assemblea General Extraordinària d’INNOVACC. Es va comptar amb la presència de més de 50 socis, que van participar de la jornada organitzada al llarg del matí i migdia.

La presentació de l’acte va ser realitzada per l’equip d’INNOVACC (Eudald Casas, Mariona Pratdesaba, Júlia Sala, Marta Pujolar, Marta Plana, Eva Dorca i Adrià Valero). Una vegada donada la benvinguda a tots els assistents, va ser el torn d’iniciar la sessió amb l’entrega dels Premis INNOVACC, dels que ja era la 6ª edició.

Els Premis INNOVACC tenen l’objectiu d’incentivar projectes d’innovació tecnològica, tangible i aplicable, enfocats al sector carni. Els premis estan dividits en dues categories, destinada la primera d’aquestes a estudiants de batxillerat, FP o Universitats i els respectius centres (on hi ha 10.000€ en joc) i, la segona categoria, al Premi Promoció cultura de la carn, havent-hi, en aquesta segona, 5.000€ en joc.

Una vegada mencionats els membres del jurat i els treballs finalistes en cada una de les categories, es va procedir a l’entrega de premis. En el cas del Premi pels estudiants, aquest es va dividir en un accèssit (3.000€) per la Maria Viella, premiant-li el treball realitzat de Capacitat bioprotectora de Lactobacillus sakei front Listeria monocyotgenes i un primer premi (7.000€), per en Josep Marcó, gràcies al treball d’Estandardització de la producció d’embotits picats curats mitjançant un analitzador.

En el cas de la segona categoria de premis, de la cultura de la carn, el premi guanyador (5.000€) va ser per l’Eduard Caula, premiant en aquest cas el projecte de Desenvolupament i promoció dels embotits als mercats islàmics.

Acabada l’entrega de Premis, es va procedir al despatx de presidència, on es va mostrar l’evolució d’INNOVACC des de la seva creació fins a dia d’avui. Es van tractar aspectes rellevants com els nous socis del darrer semestre, el nombre total de socis i el personal propi.

Tot seguit, es va procedir a explicar les jornades amb les que INNOVACC havia participat i/o organitzat aquest últim semestre de l’any, des de l’Assemblea del passat juny. També, es van explicar amb més detall activitats més extenses com va ser el viatge als Països Baixos de la proteïna alternativa, o les trobades de seguiment dels projectes europeus AWISH (Països Baixos) i ACCELWATER (Grècia).

Posteriorment l’equip d’INNOVACC va exposar el Programa d’Activitats realitzades el 2n semestre de 2022 i la previsió d’activitats per l’any 2023, així com els projectes impulsats i ajuts aconseguits. Cal destacar que els últims anys s’havien aconseguit més de 5,2 M € d’ajuts per a un pressupost global d’uns 6,6 M €, tal com es mostra a continuació.

Any # projectes Pressupost Ajuts INNOVACC Ajuts socis clúster* Ajuts Total
2020 11 1.809.799,00 € 159.510,00 € 1.297.462,00 € 1.456.972,00 €
2021 16 1.496.879,00 € 177.853,00 € 1.054.685,00 € 1.232.538,00 €
2022 (fins a 19-des) 22 3.298.745,59 € 244.135,39 € 2.321.878,00 € 2.566.013,39 €
Total 49 6.605.423,59 € 581.498,39 € 4.674.025,00 € 5.255.523,39 €

Finalitzada la breu explicació dels projectes vius a INNOVACC, va ser el torn d’explicar l’èxit de tres d’aquests projectes amb més detall. Això, es va poder realitzar gràcies als ponents convidats, participants de cada un dels projectes, que van explicar a la resta d’assistents la seva experiència en primera persona al llarg de l’execució d’aquests projectes.

Els projectes exposats van ser escollits estratègicament per tractar diversos eixos estratègics del clúster i van ser els següents:

  • BIOFARMCHECK, exposat per l’Eduard Martínez de DTI Spain i l’Eduard Martí de GSP; enfocat a la Industria 4.0 i que tracta d’una eina pel control del flux entre granges.
  • GO ATENEAA, explicat per en Jordi Calbet d’Iberinsect, enfocat a l’aplicació de la proteïna d’insecte per alimentació animal i del frass per agricultura orgànica.
  • PAVINET, exposat per en Guillermo Sánchez de Master Builders Solutions i en Daniel Calvente de Proquimia, que tracta d’una eina de decisió del tipus de paviment i producte de neteja més òptim, segons quina sigui l’àrea de producció, en indústira càrnia.

BIOFARMCHECK. A càrrec d’Eduard Martinez gerent de l’empresa DTI i Eduard Martí,
gerent de l’Associació Grup Sanejament Porcí de Girona (GSP).


GO ATENEAA. A càrrec de Jordi Calbet Conseller Delegat d’Iberinsect.


PAVINET. A càrrec de Daniel Calvente de Proquimia i Guillermo Sanchez
de Master Builders Solutions.

 

Una vegada acabades les ponències, es va procedir a aprovar l’acta de la sessió, i va ser moment llavors de realitzar un parell d’activitats més dinàmiques pels assistents: una activitat interactiva i una taula rodona.

ACTIVITAT INTERACTIVA:

L’activitat interactiva va agrupar els assistents amb equips de perfils heterogenis per poder treballar junts amb la finalitat de resoldre un repte: En una indústria ideal, quin producte innovador elaboraries?. Se’ls va repartir el material necessari per treballar la proposta i, de forma aleatòria, la gamma de producte amb la que havien de treballar.

Amb 15 minuts, els participants havien de pensar amb quin producte final treballarien, tot creant un producte original i d’alt valor afegit. Una vegada decidit aquest, van realitzar una llista de què necessitarien a la indústria, tenint en compte el procés From farm to fork. A partir d’aquesta llista, van elaborar un diagrama de flux, tot destacant les etapes que més valor afegir els donaven. Finalment, els últims minuts els van dedicar a decidir quina seria la seva estratègia de màrqueting: “què els feia especials?”.

D’aquesta manera, acabat el temps establert, els participants de cada grup van comunicar en format elevator speech la seva idea i, la més votada d’entre tots els participants, va ser la idea guanyadora. El grup guanyador va rebre un torró solidari per a cada participant.

TAULA RODONA

Finalment, l’assemblea es va tancar amb una Taula Rodona sobre “Quina és la responsabilitat social o valor compartit del sector carni i de proteïna alternativa?” on van participar diferents socis d’INNOVACC: Joan Plana (Plana Hurtós Enginyers), Albert Puxan (Mimasa Washtech), Sara Torrent (Escorxador d’Aus Torrent i fills), Emili Nebot (Agrocat) i Alba Escolà (Imancorp) com a Moderadora.

Durant la taula es van parlar de temes tant importants com l’ús de l’energia a la indústria, on Joan Plana va destacar que en el moment de crear un projecte, abans s’utilitzaven sistemes més estàndards i actualment es fan plans més individualitzats segons els requeriments de cada empresa. A més, comenta l’interès creixent que hi ha a les empreses d’obtenir la seva pròpia energia, ja sigui en plaques solars i cada vegada més, en la producció de biogàs. En aquesta línia, Emili Nebot comenta que el seu objectiu és aconseguir plantes de biogàs de ‘’butxaca’’ on cada granja pugui ser autosuficient (desconnectada de la xarxa) i potenciar l’economia circular.

Pel que fa als consums d’aigua, Albert Puxan remarca que el mercat cada vegada està més conscienciat en la gestió energètica i sostenibilitat.  A tall d’exemple, han pogut veure que clients els demanen saber la quantitat d’aigua consumida per element rentat, quan abans no estava a la llista de prioritats del client.

En visió d’empresa elaboradora, com és L’Escorxador d’aus Torrent i Fills, és important determinar el mètode que els permeti determinar el seu impacte mediambiental per així poder-lo millorar i reduir.

En segon tema, es va parlar del model de consumir actual, on Nebot comenta que estem vivint un moment històric, un canvi de paradigma a nivell mundial, i que, degut a la crisi de matèries primeres, s’ha vist que la cadena d’aprovisionament s’ha de revisar i que va molt lligat amb els hàbits de consum actuals, tant en termes energètics, d’oci, mobilitat com de la cadena de valor industrial.

Des de MIMASA, veuen que la falta d’aprovisionament fa que es pugui parar la producció, i això ha fet posar en valor tota una cadena de valor que no tenia tanta visibilitat i una xarxa de producció europeu i reflexionen que això ve conseqüència dels últims anys de buscar costos de matèries primeres massa competitius. Puxan comenta que ha augmentat l’interès de les matèries primeres ‘’No pas per consciència, sinó per supervivència’’.

Un altres dels temes, va ser el fet de com es fa per retenir talent al sector primari. Segons Nebot, atraure talent i criar porcs és tot el contrari ja que la gent jove té altres expectatives. El secor primari viu d’ell mateix, de la gent que viu al territori i s’hi vol quedar. Remarca que la societat europea haurà de buscar una solució, de moment el sector ha anat aguantant per la productivitat. Pel que fa a Catalunya, encara hi ha molt de sentiment de pertinença del territori, fet que fa que alguns joves vulguin treballar la terra. Però clarament s’ha d’incentivar el treball al sector primari, sobretot, podent garantir una renda digne.

Per acabar, es va parlar de l’impacte social i salut laboral. Per Puxan, les empreses són motor de canvi i totes les bones pràctiques que es puguin transmetre a través d’aquestes, són inspiradores. Allò important és que les persones es sentin orgulloses de treballar-hi. Per exemple, des de Torrent i Fills estan implementant un sistema indústria 4.0. que facilita als operaris fer suggeriments i millores sobre el procés de producció. Així, posen en valor la figura del treballador, empoderant-los i fent que formin part del procés d’una forma activa i implicant-se a la feina.

Finalment Alba Escolà va concloure dient que qualsevol empresa pot crear valor compartit, però es necessita l’ajuda de tots, i així ser més competitiva.


Amb el suport: