INNOVACC celebra el seu 15è aniversari

Més de 100 persones van participar a la festa de celebració d’INNOVACC el clúster català de la carn i la proteïna alternativa


Olot, 28 de març de 2023

INNOVACC es va constituir com a associació el dia 7 de març de 2008, i per aquest motiu, el passat 24 de març es van celebrar, al restaurant La Moixina d’Olot, els 15 anys d’aquest clúster de referència.

L’entitat, des del principi es va centrar en l’àmbit de la carn de porc, i mica en mica va anar incorporant empreses i projectes relacionats amb altres tipus d’espècies d’animals i l’any 2021 va canviar de nom incorporant de manera explícita l’àmbit de la proteïna alternativa.

L’objectiu principal del clúster és ajudar a millorar la competitivitat de les empreses mitjançant la innovació i la cooperació.
Actualment agrupa 134 associats, 119 empreses i 15 institucions. Les empreses associades tenen una facturació total superior a 7.000 milions d’euros i amb més de 21.600 treballadors. L’entitat reuneix firmes de tota la cadena de valor (agricultura i ramaderia, escorxadors, sales de desfer, transformadors de carn i de proteïna alternativa, fabricants de maquinària, serveis logístics, fabricants d’additius, tractament i valorització de subproductes, enginyeries, consultories, laboratoris sanitaris i solucions d’higiene…), a més d’institucions relacionades amb el sector situades a l’entorn de les empreses (universitats, cambres de comerç, centres de recerca,
associacions professionals…).

Aproximadament un 25% dels associats ja treballen amb productes de proteïna alternativa a la carn, ja sigui amb producció, comercialització i/o recerca. I aquest percentatge segueix augmentant any rere any.
L’entitat és una associació sense ànim de lucre que forma part del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya, pertany al registre d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, i té la certificació Gold Label de l’European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA).

Durant la festa, els socis assistents van poder veure un vídeo-resum d’aquests 15 anys d’INNOVACC (https://youtu.be/nA9C7zTieHs) on es va destacar l’important creixement de nombre de socis (dels 61 socis del principi als 134 actuals), l’augment de la plantilla del clúster (de 2 persones a l’inici a les 7 persones que hi treballen actualment), o la gran quantitat d’activitats i, sobretot, de projectes que s’han impulsat des del clúster (més de 200 projectes d’R+D+i).

Van participar a l’acte: Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Josep Berga, alcalde d’Olot i vicepresident d’INNOVACC; Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia; Elisabet Sànchez, directora dels Serveis Territorials del DACC a Girona; Joan Martí, director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ; Albert Bramon, subdelegat del Govern de l’Estat a Girona; a més de gran part dels socis del clúster. En total, més de 100 persones van gaudir d’aquest sopar-festa.

 

Sr. Esteve Espuña, president d’INNOVACC

En el torn de parlaments, el president d’INNOVACC, Esteve Espuña va destacar que INNOVACC és una entitat molt propera als socis, i que s’intenta entendre les necessitats de cadascú per agregar i ajudar a trobar solucions als diversos reptes. Espuña va remarcar que “Som un sector que a tots ens agrada competir, i tenim un punt de trobada on assolir la competència i buscar noves col·laboracions per fer que el nostre sector sigui més potent”.

Joan Martí, d’ACCIÓ, va qualificar el clúster com a excel·lent, per tres motius: per no dedicar-se a fer de lobby i enfocar-se a projectes, per tenir impacte a l’agrupar empreses i agents d’entorn, i per ser punta de llança del sector sense ser estàtics.
Albert Bramon, representant del govern de l’Estat, va felicitar als socis d’INNOVACC per invertir en R+D+i i al clúster en general per la transferència de coneixement, ajudant a innovar i a compartir entre empreses.

Pep Berga, alcalde d’Olot i vicepresident d’INNOVACC, va dir que “Sempre és un bon moment per mirar enrere, d’on venim, i l’evolució del clúster és molt bona: s’han fet moltes coses, s’han desenvolupat més de 200 projectes, i es veu una evolució constant, d’una petita estructura de 2 persones els primers 7 anys i com ha anat creixent fins ara”. També va destacar la bona visió incorporant la proteïna alternativa al clúster.

Finalment la consellera Teresa Jordà va felicitar la gran família d’INNOVACC perquè “ja fa 15 anys que vau entendre que cooperar és clau”. Va afegir que “cooperar vol dir sumar, avançar, innovar, escoltar, dialogar. I ho heu sabut fer, empreses que us dediqueu més o menys al mateix, però que també competiu. Però davant dels reptes que en el món global són tan immensos, només cooperant ens en sortirem”.

A continuació es va fer un sopar i posteriorment els assistents van poder gaudir de l’espectacle de l’humorista Peyu.

 Veure vídeo resum de la festa dels 15 anys d’INNOVACC


 

Recull de les notícies que van fer ressó dels nostres 15 anys:

Olot TV: https://lnkd.in/dcHm6t37
Garrotxa Digital: https://lnkd.in/dF9Bw5pP