Del 28 al 31 de maig, vam tenir l’oportunitat de viatjar a Itàlia amb una delegació formada per empreses i entitats sòcies del clúster, per conèixer de primera mà models d’innovació, processos productius i estratègies de valorització en el sector carni i ramader. Un recorregut intens, inspirador i molt enriquidor per una de les regions més potents del sector a Europa.
Primer dia: Cuits i curats amb ADN italià
Vam iniciar el nostre viatge al matí amb la visita al Gruppo Bonazza – Becher, una empresa referent en productes carnis cuits i curats. Allà vam poder veure les seves instal·lacions, comprendre la seva estratègia d’innovació i intercanviar coneixement sobre processos i tecnologies aplicades.
A la tarda, ens vam desplaçar fins a l’explotació ramadera de porcí Azienda Agricola La Grazia, on vam tenir l’oportunitat de visitar les seves granges i conèixer el model de producció.
Tot seguit, vam visitar Prosciuttificio Soave, empresa especialitzada en pernils i specks, i vam gaudir d’una ruta turística per Verona, que va culminar amb una trobada amb l’Associació de ramaders italians ANAS.
Segon dia: Tradició i innovació en productes emblemàtics
Al matí vam visitar F.lli Galloni S.p.A., productors del reconegut Prosciutto di Parma. Ens van mostrar com mantenen viva la tradició, la qualitat i la identitat territorial d’un producte amb segell propi.
A la tarda, ens vam desplaçar fins a Ferrarini Group, una empresa amb una gran trajectòria dins el sector dels elaborats carnis italians, on vam aprofundir en les seves estratègies de diferenciació i valor afegit.
Posteriorment, vam visitar una granja sostenible (PIGGLY), situada a Mantova, on vam poder conèixer de primera mà el seu funcionament, estructura i enfocament ambiental.
Vam tancar el dia amb una petita visita a la ciutat de Mantova, on vam aprofitar per descansar i continuar compartint experiències.
Tercer dia: Processos, territori i cultura gastronòmica
L’últim dia va començar a Viadana, amb la visita a l’escorxador i sala de desfer de Ghizelli/Pini, seguida d’una visita a Ernesto Grazzi, empresa especialitzada en elaborats a base de greix. Dues empreses representatives del teixit productiu local.
Al migdia, ens vam desplaçar fins a Zibello, on vam visitar el Museu del Culatello i la cantina d’assecatge d’Antica Corte, on també vam gaudir d’un dinar tradicional que ens va permetre tastar productes típics de gran qualitat i fort arrelament al territori.
Vam posar punt final al nostre benchmarking trip a Bolonya, amb una última parada en un supermercat local per conèixer els principals productes carnis del territori i la seva presentació al consumidor final.
Amb el suport d’: