CT-BETA, MAFRICA i INNOVACC van assistir a la 7a trobada de seguiment del projecte europeu ACCELWATER a Salerno

Tornar enrere

20/11/2024

La trobada del projecte Europeu (convocatòria Horizon 2020) anomenat ACCELWATER “Accelerating Water Circularity in Food and Beverage Industrial Areas around Europe”, liderat per l’empresa grega AGENSO (Agricultural and Environmental Solutions), va tenir lloc els passats 5,6 i 7 de Novembre a la Universitat de Salerno. Va ser organitzada per ProdAl, centre de transferència de tecnologia amb seu a la Universitat de Salerno.

Segons el pla de treball inicial, el projecte AccelWater havia de finalitzar a l’octubre de 2024 amb la reunió final del projecte a Grècia. No obstant, el projecte va rebre una pròrroga de 6 mesos, i es va programar la setena reunió de coordinació a Itàlia al novembre de 2024. La reunió final del projecte tindrà lloc a Atenes, Grècia, a l’abril de 2025. El projecte impulsa la recerca i desenvolupament centrat en la implementació de solucions innovadores per a valoritzar subproductes i residus de la indústria alimentària, amb especial atenció a la recuperació d’aigua i energia.

A la trobada van participar tots els líders dels Work Packages (WP), així com la majoria dels membres del consorci. Seguint l’agenda, després de la benvinguda de la professora Giovanna Ferrari de ProdAl, cada líder del WP va presentar els seus progressos i resultats obtinguts fins ara i les pròximes tasques i activitats a realitzar.

A continuació, es detallen els resultats clau assolits per cada WP dins d’AccelWater:

WP 2: Project Management. Ha estat essencial per assegurar la difusió dels resultats del projecte, amb un focus particular en l’assoliment dels KPIs restants. S’ha aconseguit finalitzar totes les fites i lliurables requerits, garantint que els resultats es comparteixin àmpliament amb els participants del projecte i el públic en general. Aquest treball de comunicació continua sent una prioritat fins al final del projecte, per assegurar l’impacte i la visibilitat dels resultats.

WP 3: Industrial Symbiosis Demonstrator. Les proves de qualitat de l’aigua de pluja han mostrat resultats prometedors, destacant el potencial de la recollida d’aigua de pluja. En quant a la recuperació de proteïnes del sèrum àcid i dels residus de gra, s’han aconseguit optimitzar les membranes i analitzar els perfils d’aminoàcids, amb una bona recuperació d’energia del tractament de residus, que ha assolit el 89,67% de l’objectiu inicial.

WP4: Tomato Processing Industry Demonstrator. S’han obtingut resultats positius pel que fa a les activitats realitzades als llocs de demostració, destacant les millores en la conservació d’aigua, la recuperació d’energia i l’eficiència dels sistemes. Les actualitzacions inclouen millores en l’aïllament, el control dels nivells dels dipòsits, la reducció de l’ús de vapor i l’augment de l’eficiència en la fase de pelat mitjançant l’ús de camps elèctrics polsats (PEF). La valorització de subproductes ha resultat exitosa, amb la recuperació de licopè i cutina de les pells de tomàquet, amb possibles aplicacions en altres indústries.

WP 5: Meat Processing Industry Demonstrator. En referència al demostrador que aplica als participants catalans, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha treballat en dues línies de tractament. Les tecnologies proposades i provades per tractar l’aigua residual es composen d’un sistema de bioreactor de membranes (MBR)  d’1 m3 acoblat a una unitat d’electrodiàlisi i UV, amb l’objectiu d’obtenir aigua recuperada d’alta qualitat per poder ser utilitzada en la mateixa empresa per activitats de neteja. El tren de tecnologies proposades permet poder recuperar un 95% de l’aigua tractada. Per altra banda, es proposa la tecnologia de digestió anaeròbia (1m3) i bioassecatge, per obtenir energia (en forma de biogàs i pèl·lets) de residus sòlids provinents de l’escorxador. El digestor anaerobi ha arribat a operar a una càrrega orgànica de 0.90 kg sòlids volàtils per m3 i dia, amb una producció de biogàs de 0.75 m3 per dia, amb una composició d’un 70% de metà i un 30% de diòxid de carboni. Per altra banda, els pèl·lets generats a partir del bioassecatge de fangs de depuradora tenen un poder calorífic de 19 MJ per kg, amb la capacitat de generar 2.3 GWh per any si es valoritzés tot el llot industrial produït actualment a l’escorxador.

WP 6: Fish Processing Industry Demonstrator. S’han analitzat les pràctiques d’ús de l’aigua a Islàndia, destacant les diferències amb altres països socis. S’han fet  assaigs sobre reciclatge d’aigua i ultrafiltració, que, tot i ser prometedors, encara no són immediatament viables. A més, s’ha explorat la valorització de subproductes, com l’extracció de ferro de la sang de peix i el processament de llots per a fertilitzants, fet que ha demostrat un interès creixent en el sector de l’aqüicultura, tot i que la regulació encara està pendent.

WP 7: AccelWater System of Systems. La plataforma AccelWater, continua sent innovadora des del seu desenvolupament el 2021, gràcies a la seva arquitectura. S’ha revisat el procés d’integració de dades TIC i el desplegament de sensors, presentant una interfície d’usuari millorada. A més, s’ha treballat en l’anàlisi de micropol·lutants i patògens, amb mostrejos realitzats a diversos països, incloent Espanya, Itàlia, Islàndia i Grècia, amb una avaluació del risc ambiental centrada en els impactes de l’aigua i els subproductes.

WP 8: Evaluation of the AccelWater demonstration systems and services. S’ha presentat una revisió de l’anàlisi del cicle de vida (ACV) dels llocs de demostració, amb un cas d’estudi a Itàlia. També s’ha realitzat l’anàlisi del cost del cicle de vida (LCC) i l’anàlisi cost-benefici (CBA) per avaluar el nexe aigua-residus-energia. En paral·lel, s’ha desenvolupat un anàlisi d’impacte social, guiant-se per la teoria del canvi, per identificar els efectes socials i ambientals del projecte, amb plans per finalitzar els resultats de l’ACV social.

WP 9: Business Cases and Exploitation Strategy. S’ha treballat per el desenvolupament del cas de negoci per a l’explotació dels resultats del projecte AccelWater. S’han creat models de negoci individuals per als llocs de demostració i s’han definit els resultats clau explotables (KERs).

WP 10: Networking, Communication and Dissemination. L’objectiu ha estat establir connexions amb altres iniciatives enfocades a l’aigua. Els resultats del projecte AccelWater es presentaran a l’esdeveniment “Water Knowledge Europe 2024” a Brussel·les. A més, s’han revisat el rendiment dels canals de comunicació, com el lloc web i les xarxes socials, amb un èxit notable en la difusió dels resultats del projecte.

Per tant, els treballs dels diferents WPs estan avançant segons el pla establert, amb èxits significatius en la millora de la gestió de l’aigua, la recuperació d’energia i la valorització de residus.

Es va finalitzar el segon dia amb una visita a les instal·lacions i laboratoris de ProdAl. Prodal és una institució pionera a la Regió de Campània (Itàlia) que enllaça la investigació pública en el sector agroalimentari amb la indústria, oferint un gran laboratori de recerca i desenvolupament al servei de les empreses. ProdAl té una llarga trajectòria en la recerca aplicada i la transferència tecnològica a la indústria en àrees com l’agricultura, la tecnologia alimentària, l’enginyeria, la biologia i l’economia, permetent abordar problemes com el disseny d’instal·lacions, l’eficiència energètica, el processament de matèries primeres vegetals i animals, i la valorització de residus alimentaris. ProdAl és el coordinador del WP4 (Demostrador de la Indústria de Processament de Tomàquet), i amb la col·laboració de CALISPA, lidera el disseny i la integració tecnològica per reduir el consum d’aigua i valoritzar residus en aquesta indústria.

Per acabar la trobada, el tercer dia, es va organitzar una visita guiada a la ciutat de Pompeia i a les instal·lacions de l’empresa Calispa.

Per a més informació:  https://www.accelwater.eu/

A continuació es mostren fotos de la trobada a Salerno dels participants del projecte ACCELWATER.


This project received funding from the European Union‘s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement ID 958266

magnifiercrossarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram