PROJECTE 1 AGROVITA. Transformació de purí de gallinassa mitjançant l’assecatge solar i compostatge per a l’obtenció de fertilitzant orgànic PARTICIPANTS: Liderou, SL (Líder), Inpra, SA (beneficiari), La Gironina, SCCL (no beneficiari), INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI) RESUM DEL PROJECTE: L’objectiu principal del projecte és desenvolupar un procés nou basat en la integració del procés d’assecat i compostatge en una sola unitat, que permet obtenir un producte orgànic fertilitzant (compost) a partir de gallinassa, evitant o reduint els impactes ambientals (principalment, emissions gasoses GEI o NH3, així com lixiviats) durant aquesta producció. PRESSUPOST: 307.879,33 € AJUT: 249.788,89 € |
PROJECT 2 ALTEMO. Alimentació de garrins de primera edat amb Larves deTenebrio Molitor: efectes sobre el desenvolupament i salut intestinal PARTICIPANTS: Noel Alimentaria, SAU (líder), Selección Batallé, SA (beneficiari), Friselva, SA (beneficiari), INNOVACC (coordinador), IRTA (OPI), Iberinsect, SL (contractat). RESUM DEL PROJECTE: El principal objectiu és proporcionar evidències sobre com la substitució de proteïna plasmàtica per proteïna de Tenebrio molitor afecta positivament al desenvolupament i a la salut intestinal dels garrins, millorant alhora la sostenibilitat del sistema. Aquesta alternativa es planteja com una opció viable per reduir la dependència de fonts tradicionals com el plasma i la soja, alhora que es garanteix un producte nutritiu i de qualitat. PRESSUPOST: 82.986,87 € AJUT: 67.238,97 € |
PROJECT 3 AMINOPOULTRY. Un enfoc sostenible per a la reducció del nitrogen de les dejeccions, augmentant el benestar dels pollastres i l’eficiència de la producció PARTICIPANTS: Corporación Alimentaria Guissona, SA (Líder), Vall Companys, SAU (beneficiari), Nutreco Animal Nutrition, SAU (no beneficiari), ADIPREM (No beneficiari), ADM Animal Nutrititon Spain, SA (No beneficiari), Vidara Life Ingredients, SAU (No beneficiari), INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: L’objectiu principal del projecte és optimitzar la nutrició, especialment la relacionada amb el nitrogen, dels pollastres de carn, amb la finalitat de: – Millorar la sostenibilitat mediambiental: Reduir el contingut de nitrogen en les dejeccions per minimitzar l’impacte ambiental. – Augmentar el benestar animal: Reduir la incidència de pododermatitis mitjançant una formulació amb nivells més baixos de proteïna. – Obtenir aliments de millor qualitat: Disminuir la presència de miopaties en la carn del pit, millorant-ne així les característiques qualitatives. PRESSUPOST: 265.263,33 € AJUT: 215.213,65 € |
PROJECTE 4 AUTODESCAM. Sistema inteligente en continuo para la certificación de la autodesinfección de vehículos de transporte de ganado vivo, mejorando la eficiencia hídrica y potenciando la bioseguridad PARTICIPANTS: Ramadera Montpedrós, SLU (Líder), Selección Batallé, SA (beneficiaris), Proquimia, SA (no beneficiaris), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: El projecte AUTODESCAM té com a objectiu dissenyar i validar un sistema intel·ligent d’autodesinfecció de vehicles de transport de bestiar viu per enfrontar-se a perills microbiològics rellevants com Salmonella, Listeria monocytogenes i PRRS. Aquest sistema innovador millorarà la bioseguretat en el sector ramader, augmentant l’eficiència hídrica i reduint els residus químics. PRESSUPOST: 307.986,41 € AJUT: 249.875,77 € |
PROJECTE 5 BATPORC. Millors tècniques disponibles per a la mitigació d’emissions d’amoníac en sistemes d’emmagatzematge de dejeccions porcines: Avaluació integrada sota condicions climàtiques mediterrànies PARTICIPANTS: YAK Fàbrica de Pinsos Composts, SL (líder), Selección Batallé, SA (beneficiaris) Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) (beneficiaris), Grup Gepork, SA (No beneficiaris), Fundació Universitària Balmes (Universitat de Vic-Universitat central de Catalunya) (OPI), Grup de Sanejament Porcí de Girona (GSP-Girona) (Contractats), Associació Porcsa – Grup sanejament porcí de Lleida (contractats), Nexes eix ambiental SLU (Contractats), i+Porc Clúster del ganado porcino espanyol (Suport), INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa (coordinació). OBJECTIU DEL PROJECTE: El proyecto BATPORC tiene como objetivo evaluar la implementación de MTD para mitigar las emisiones de amoníaco en sistemas de almacenamiento de deyecciones porcinas en condiciones climáticas mediterráneas. Este proyecto busca aplicar una combinación de técnicas para reducir las emisiones de amoníaco en explotaciones ganaderas existentes, adaptadas a las características específicas del clima y las instalaciones. Entre los objetivos específicos del proyecto se encuentran el desarrollo de un sistema de toma de muestras a escala piloto para obtener datos representativos, la demostración de la eficiencia de las MTD a escala piloto, y la evaluación del efecto del vaciado de las balsas piloto sobre el comportamiento de las técnicas aplicadas. PRESSUPOST: 308.029,238 € AJUT: 249.910,54 € |
PROJECTE 6 BLACKRATS. Control de rosegadors amb estratègies alternatives als anticoagulants. millores d’efectivitat i eficàcia, i reducció de l’impacte ambiental PARTICIPANTS: Grup Gepork, SA (líder), Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) (beneficiari), Miquel Avícola SA (beneficiari), Selección Batallé SA (beneficiari), INNOVACC Clúster Català de la Carn i la Proteïna Alternativa (coordinador), Ichn. I la seva delegació Grup Naturalistes d’Osona (no beneficiari), Department of Wetland Ecology, Estación Biológica Doñana, CSIC (opi), Gestió de Residus i Biodiversitat, SL (empresa contractada). OBJECTIU DEL PROJECTE: El objetivo principal del proyecto es valorar la eficacia de los raticidas a base de colecalciferol en el control de roedores a explotaciones ganaderas de diferentes características sí problemáticas y la elaboración de un protocolo de uso de los raticidas no tóxicos. Por tanto, se desarrollará un plan piloto en 8 granjas de diferentes características y problemáticas para ver la eficacia del colecalciferol como materia activa en el control de roedores. PRESSUPOST: 134.500,01 € AJUT: 109.122,65 € |
PROJECTE 7 CLIMPORQ. Estratègies d’alimentació i maneig per pal·liar els efectes de les altes temperatures estivals, accentuades pel canvi climàtic, sobre la qualitat de la carn de porc PARTICIPANTS: Matadero Frigorífico del Cardoner, SA (Líder), Agropecuària Catalana, SCCL (beneficiari), Agrocardoner (no beneficiari), Jamones Sierranevada (No beneficiari), INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI), UdL (OPI), TOPIGS NORSVIN ESPAÑA (Contractats). OBJECTIU DEL PROJECTE: L’objectiu principal del projecte és homogeneïtzar la qualitat de la carn de porc, especialment dels pernils, durant l’any. Es pretén incrementar la qualitat de la carn de porc en les èpoques de més calor amb diferents estratègies d’alimentació i maneig, així com establir l’època idònia per a la immunocastració de femelles per aconseguir un producte més estable al llarg de l’any. PRESSUPOST: 231.861,33 € AJUT: 188.113,91 € |
PROJECTE 8 GO_UP. Estratègies circulars i d’UPcycling per al sector agroalimentari: Desenvolupament tecnològic per la valorització i transformació de subproductes d’escorxador de pollastre en saboritzants naturals i compostos funcionals amb potencial aplicació en productes per alimentació humana PARTICIPANTS: Escorxador d’aus Torrent i fills, SL (Líder), Preparados, Aditivos y Materias Primas, SA (beneficiari), LEITAT – Technological Center (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: El projecte GO_UP té com a objectiu principal impulsar l’economia circular en el sector agroalimentari mitjançant la valorització de subproductes animals de pollastre (com potes, crestes, ossos, sang, vísceres, entre altres) per a l’obtenció de productes naturals i saludables per a l’alimentació humana. PRESSUPOST: 218.223,53 € AJUT: 177.049,28 € |
PROJECTE 9 LEQUSOS. Desarrollo de una herramienta de soporte para la toma de decisiones de diseño, optimización y validación de tratamientos térmicos basada en la letalidad microbiológica, la calidad y la sostenibilidad PARTICIPANTS: Embotits Salgot, SA (Líder), Joaquim Albertí, SA (beneficiari), Can Garriga Biocibus, SL (no beneficiari), SEIDAMATIC, SL (no beneficiari), Validatech, SL (contractat) , INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI). OBJECTIUS DEL PROJECTE: El principal objectiu del projecte és: el desenvolupament d’una eina de suport per a la presa de decisions pel que fa al disseny, optimització i validació dels tractaments tèrmics de productes carnis cuits. Aquesta eina, anomenada “LeQuSos”, pretén predir la Letalitat acumulada (Pvalue), la Qualitat del producte (CValue) i la Sostenibilitat del procés (Sosvalue), a partir de les condicions de procés definides pels usuaris. Així, es busca millorar la seguretat alimentària, la qualitat organolèptica i l’eficiència energètica en la producció de productes carnis cuits. PRESSUPOST: 287.070,68 € AJUT: 232.906,40 € |
PROJECTE 10 MITIGA-FERT. Diseño y desarrollo de nuevos modelos de negocio para fomentar la gestión sostenible de la cadena de valor de los purines PARTICIPANTS: Agropecuària Catalana, SCCL (Líder), Corporación Alimentaria Guissona, SA (beneficiari), INNOVACC, (coordinador), Fertilizantes del Valle del Ebro, SL (no beneficiari), CT BETA – Fundació Universitària Balmes (OPI). OBJECTIUS DEL PROJECTE: El projecte MITIGAFERT planteja els següents objectius: – Avaluar el potencial sinèrgic de mitigació d’emissions d’amoníac aplicant MTDs, com l’acidificació i la digestió anaeròbia, en combinació amb l’aplicació de inhibidors de l’activitat ureasa, a explotacions porcines de mares i d’engreix. – Avaluar la qualitat de dejeccions porcines generades a través de MTDs i altres tècniques per a mitigar les emissions d’amoníac (acidificació, digestió anaeròbia i aplicació d’inhibidors d’ureases). – Dissenyar, implementar, operar i avaluar tecnologies de recuperació i concentració de nutrients (a escala pilot) per a generar matèries primeres de qualitat, a partir de dejeccions tractades (per acidificació, digestió o inhibició d’ureases), que siguin d’interès per a la indústria de fertilitzants i el seu mercat. – Caracteritzar les diverses matèries primeres generades a partir de dejeccions porcines tractades i identificar aquelles tecnologies i condicions operacionals amb major potencial per a ser considerades en models de negoci sostenibles. – Avaluar tècnica, econòmica i ambientalment les tecnologies implementades de mitigació d’emissions i concentració de nutrients. – Dissenyar models de negoci que integrin diversos escenaris logístics per a afegir valor a dejeccions porcines generades en comarques amb un alt excedent de nutrients i pressió ambiental. PRESSUPOST: 256.848,60 € AJUT: 208.386,60 € |
PROJECTE 11 MITOXSAFE. Prevención y mitigación de la incidencia de micotoxinas en jamón curado, paleta curada y lomo curado PARTICIPANTS: Esteban Espuña, SA (Líder), Boadas 1880, SA i Successors de J.Pont, SA (beneficiaris), Argal Alimentación, SA, Pernils Llémena, SA i Ramon Ventulà, SA (no beneficiaris), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) (OPI), Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC) (Contractat). OBJECTIU DEL PROJECTE: El proyecto MITOXSAFE tiene como objetivo principal prevenir y mitigar el crecimiento de hongos micotoxigénicos y la formación de micotoxinas en productos cárnicos curados como el jamón curado, la paleta y el lomo curados. Esta iniciativa contribuye a la producción de alimentos seguros y nutritivos, respondiendo a las demandas sociales en materia de alimentación y salud, y promoviendo prácticas sostenibles que reduzcan el desperdicio de alimentos. PRESSUPOST: 307.436,04 € AJUT: 249.429,24 € |
PROJECTE 12 NITADAPT. Adaptación de productos cárnicos curados en la nueva legislación europea sobre el uso de nitrificantes en alimentos PARTICIPANTS: Font Sans, SAU (Líder), Embotits Artesans J.Vilà, SL (beneficiari), Embotits Salgot, SA (Beneficiari), Splendid Foods, SAU (Beneficiari), Rafael Baró, SA (Beneficiari), Boadas 1880, SA (no beneficiari), Caula Aliments, SL (No beneficiari), Joaquim Albertí, SA (No beneficiari), Ramon Ventulà, SA (No beneficiari), INNOVACC (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: l’objectiu principal del projecte és l’adaptació de les formulacions i/o processos de productes carnis curats d’empreses catalanes perquè puguin complir la nova normativa pel que fa a l’ús d’additius alimentaris nitrits i nitrats (Reglament (UE) 2023/2108 de la Comissió de 6 d’octubre de 2023) sense que se’n vegin afectades les característiques sensorials ni la vida útil. El compliment d’aquest objectiu ajudarà les empreses a tenir avantatges competitius en el mercat. PRESSUPOST: 306.393,00 € AJUT: 230.494,62 € |
PROJECTE 13 PISA. Estudi de la Proteïna alternativa d’Insectes en el desenvolupament i producció Sostenible de nous Aliments PARTICIPANTS: Boadas 1880, SA (líder), Esteban Espuña, SA (beneficiari), INNOVACC (coordinador), EURECAT (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: El objetivo principal del proyecto es estudiar y evaluar los ingredientes derivados de los insectos como fuente emergente de proteínas, tanto de origen animal como vegetal, para el desarrollo de nuevos productos cárnicos híbridos. Así, se busca avanzar en el conocimiento de las propiedades de estos ingredientes y su aplicabilidad en diferentes matrices alimentarias. PRESSUPOST: 98.208,47 € AJUT: 76.678,57 € |
PROJECTE 14 PROTINECO. Diseño y obtención de proteína de insecto (Tenebrio molitor) ecológica por alimentación animal PARTICIPANTS: Granjas Ecológicas, SLU (Líder), SAT Nutrició Ecològica 1429 CAT (beneficiari), VICREU SA (contractat), INNOVACC (coordinador), EURECAT (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: El projecte PROTINECO té com a objectiu desenvolupar un sistema innovador per a la producció sostenible d’insectes ecològics, especialment Tenebrio molitor, en un context de creixement de la població i pressió sobre els recursos naturals. La iniciativa vol millorar l’eficiència de la producció d’insectes mitjançant un sistema automatitzat dins de contenidors marítims, optimitzant l’espai i maximitzant la producció. PRESSUPOST: 284.653,27 € AJUT: 230.945,11 € |
PROJECTE 15 PRRS-MAR. Aplicación de marcadores genéticos para mejorar la supervivencia de cerdos de engorde afectados por enfermedad respiratoria PARTICIPANTS: Selección Batallé SA (Líder), Vall Companys SAU (beneficiari), Ramadera Montpedrós, SLU (beneficiari), Grup de Sanejament Porcí de Girona (GSP Girona) (beneficiari), INNOVACC (coordinador), Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia – AGROTECNIO (OPI). OBJECTIU DEL PROJECTE: L’objectiu principal del projecte és millorar la sostenibilitat de l’engreix de porc a través de l’ús de marcadors genètics que promoguin la supervivència dels porcs d’engreix durant brots de clínica respiratòria. PRESSUPOST: 214.855,81 € AJUT: 174.316,98 € |
PROJECTE 16 SAN-PROT. Estudio de la recuperación de la proteína en el orujo de aceite PARTICIPANTS: Unió Origen, SCCL (Líder), Andrés Pintaluba, SA (beneficiari), Ingredalia, SL (beneficiari), Animal Data Analytics, SL (contractat), INNOVACC (coordinador), EURECAT (OPI) OBJECTIU DEL PROJECTE: L’objectiu principal de SAN-PROT és valoritzar el residu d’extracció de l’oli d’oliva, conegut com a sansa, com una nova font de proteïna per a diverses aplicacions. PRESSUPSOT: 134.150,59 € AJUT: 108.839,16 € |
Con el soporte de: