El sector agroalimentari de Catalunya aposta per la sostenibilitat

Volver atrás

11/03/2025

Les solucions innovadores en energia i aigua, claus per avançar cap a un model més eficient, protagonistes de la jornada celebrada a Girona el 6 de març de 2025

Girona, 6 de març de 2025

La descarbonització i la gestió de l’aigua del sector agroalimentari s’ha convertit en un repte essencial per avançar cap a un model més sostenible i robust davant el canvi climàtic. A més de ser una necessitat, representa una oportunitat per millorar la competitivitat empresarial mitjançant la implementació de tecnologies renovables, una gestió eficient dels recursos i la sensibilització del sector.

En aquest context, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Catalan Water Partnership (CWP), el Clúster Català de la Carn i la Proteïna Alternativa (INNOVACC) i el Clúster Food Retail de Catalunya van celebrar el 6 de març la jornada Energia i Aigua: Innovant l’Agroalimentació Catalana a l’Auditori Josep Irla de Girona. Amb un total de 150 participants, l’esdeveniment va reunir professionals i empreses per compartir coneixements i experiències sobre la gestió eficient dels recursos energètics i hídrics en el sector agroalimentari.

“Els quatre clústers tindran un paper clau d’acompanyament de les empreses per accelerar aquesta transició energètica i hídrica”, va destacar Eudald Casas, clúster manager d’INNOVACC, “la innovació i la col·laboració seran els nostres millors aliats en aquest viatge cap a un futur més net, eficient i resilient”.

Un espai per a l’intercanvi de coneixement i experiències

Durant la trobada, es van abordar els principals reptes i estratègies per a una gestió més sostenible de l’energia i l’aigua en el sector agroalimentari. Va donar la benvinguda de l’acte Glòria Cugat, Subdirectora General d’Inspecció i Control Agroalimentari de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. La sessió inicial va comptar amb les intervencions de representants del CEEC i del CWP, que van contextualitzar la necessitat d’apostar per la innovació per reduir l’impacte ambiental i optimitzar els recursos.

“La disponibilitat d’aigua i l’ús eficient de la mateixa, és un repte clau per a la competitivitat de la indústria agroalimentària,” va declarar Xavier Amores, director del Clúster Water Partnership. “Els canvis legislatius derivats del nou real decret de reutilització i les restriccions patides el darrer any seran un factor d’impuls i priorització en les inversions en aigua els propers anys, i per això jornades com aquestes ens ajuden a compartir bones pràctiques, casos d’èxit i solucions ja disponibles.”

El president del CEEC, Joaquim Daura, va afegir que “el 80% de les emissions globals provenen del sector energètic. La transició cap a una energia neta i renovable no és només una necessitat mediambiental, sinó una oportunitat per recuperar la competitivitat europea i reforçar la nostra posició en el mercat global”. A més, va subratllar la importància de la col·laboració entre sectors per avançar en aquest camí: “Només amb una aposta decidida per l’eficiència i la innovació podrem assolir els objectius de sostenibilitat i creixement econòmic que ens proposem”.

A continuació, diverses empreses van compartir les seves experiències en la gestió de l’energia i l’aigua, aportant casos reals d’implementació de mesures sostenibles. Les companyies Bon Preu, Mafrica, Costa Brava Mediterranean Foods, Liquats Vegetals i Paulig van exposar les seves iniciatives en eficiència energètica i gestió hídrica, demostrant el compromís del sector amb la sostenibilitat.

Les pitching sessions, un espai per a la innovació

Un dels moments més dinàmics de la jornada van ser les anomenades pitching sessions, on empreses especialitzades presentaven solucions innovadores per a la gestió energètica i hídrica. En aquest espai, les entitats Eurecat, Factor Energia, Sorigué, Schneider Electric, Telwesa, Remondis, Nalco Water – EcoLab, Sigma Group, Derypol, Centre Tecnològic Beta, Stenco, Dr. Canicio Consulting Chemist, CIRCA, ACO Group Iberia, Kurita Iberica, Caperva, Zenit Zolar, Wattega, Energy Tools, Nexus Energia, AVC – Aplicacions del Vapor i Control, Solartradex, Abora Solar y Prime Rubau Energy, van exposar tecnologies i estratègies per millorar l’eficiència i la sostenibilitat en el sector agroalimentari.

A més de posar en comú solucions i bones pràctiques, la jornada també va servir com a punt de trobada per fomentar noves col·laboracions i impulsar possibles projectes conjunts entre empreses dels diferents àmbits econòmics representats. Aquest tipus d’iniciatives resulten clau per seguir innovant en la gestió sostenible de l’energia i l’aigua, dos sectors fonamentals per a l’economia catalana.

“El sector agroalimentari és el primer sector econòmic del país i l’èxit de la jornada confirma la voluntat del sector de liderar la transició cap a un model més sostenible i eficient, amb la innovació i la col·laboració com a motors d’aquest procés,” va afegir Anna Carabús, clúster manager del Clúster Food Retail de Catalunya.


Per a més informació de la jornada, podeu contactar amb:

Clàudia Arqués Masó (Clúster Food Retail)

  • comunicacio@cfoodretail.cat

Anna Fernández (Catalan Water Partnership)

  • anna.fernandez@cwp.cat

Adrià Valero Cateura (INNOVACC)

  • avalero@innovacc.cat

Pau Fernández (Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya)

  • pfernandez@clusterenergia.cat

Con el soporte de:

magnifiercrossarrow-left
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram