Aquest 22 de novembre es va organitzar el webinar de projectes d’INNOVACC, on es van explicar projectes col·laboratius impulsats pel clúster en els que hi participen diferents empreses i institucions associades. Durant les jornades, es van presentar vint-i-sis projectes d’innovació de convocatòries del Ministeri d’Indústria, del DACC i Agència de Residus i també Projectes Europeus (HORIZON2020 i HORIZONEUROPE). Les presentacions van ser exposades o bé per representants d’una o dues de les empreses/institucions participants de cada projecte o bé pels responsable de projectes d’INNOVACC. Durant el webinar es van connectar una quarantena d’assistents.
La jornada es va dividir en quatre blocs:
El primer bloc de Granges es van parlar sobre projectes d’indústria 4.0. del sector primari, la millora de les condicions en granges i benestar animal, i també purins per a l’obtenció de fertilitzants
El segon bloc, estava enfocat a Indústria càrnia (escorxadors, sales de desfer i elaboradors). Els assistents van poder escoltar projectes de digitalització del sector carni, de millora de la vida útil i perfil nutricional de productes carnis, a més de sostenibilitat i aprofitament de subproductes en escorxadors.
Com a novetat, es va optar per un tercer bloc específic per projectes d’innovació en l’àmbit de proteïna alternativa. Per una banda, es van explicar projectes relacionats en alimentació animal relacionats amb noves fonts d’alimentació pel bestiar i revalortizació de subproductes de la producció de pinso d’insectes com nous ingredients proteics. Per altra banda, es van explicar projectes enfocats a alimentació humana ja sigui per fer productes híbrids carnis com anàlegs de carn com làctics a més de projectes per a l’avaluació proteica de noves fonts de proteïna alternativa.
Finalment, la jornada va concloure amb el quart bloc, on es va explicar el projecte intern del clúster ‘’INN-CLOUD’’, de la convocatòria INNOTRACK (DACC) que té per objectiu crear una plataforma digitla interactiva per a la co-creació de projectes d’innovació del sector carni la proteïna alternativa.
PRESENTACIONS DEL BLOC 1. GRANGES
FERTIECO. Implementació del compostatge hipertermòfil per a la obtenció de fertilitzant de cultiu ecològic a partir de la fracció sòlida de purí porcí.
A càrrec de Marta Pujolar (Responsable de projectes INNOVACC).
EXOVIEWER. Prototip per a la monitorització i control d’espècies exòtiques.
A càrrec de Roger Vila (Responsable de BIONET).
NEBUPIG. Estudi de viabilitat de prototip intel·ligent per a higienitzar de forma autònoma l’ambient d’una granja porcina.
A càrrec de Jack Massachs (Tècnic de GSP Girona).
CAUDOPIG. Sistema de valoración de caudofagia mediante IA.
A càrrec de Emilio de la Red i Antonio Garcia (Responsable de Innovación de Inndeo y CEO Ia Sapiens).
INGRENERGI-II. Optimización de la herramienta para el cálculo predictivo de la energía en ingredientes para pienso de porcino.
A càrrec d’Adrià Valero (Responsable de projectes INNOVACC).
CASPE 4.0-II. Control and Analysis for Swine Production Efficiency 4.0.
Daniel Martin (Tècnic d’innovació de CASPE).
PRESENTACIONS BLOC 2. INDÚSTRIA CÀRNIA
Circularització del sector càrnic a Catalunya ARC2020-Recircularització sector carni. Beneficiari FECIC.
A càrrec de Maria Rosa Riera (Responsable de projecte d’Economia Circular a Anthesis Lavola).
Aprofitament de subproductes carnis per a l’obtenció d’hidrolitzats bioactius amb propietats antimicrobianes (BIOPÈPTIDS).
A càrrec de Mariona Pratdesaba (Directora de projectes INNOVACC).
REAQUA. Estratègies innovadores per a la reutilització d’aigües en la industria càrnica: avaluació de les limitacions tècniques, econòmiques i reglamentaries per garantir un us segur i creació d’una guia tècnica de referencia.
A càrrec de Adrià Valero (Responsable de projectes INNOVACC).
SATURN. Obtenció de greix insaturat/saturat amb retalls d’especejament de carn per a productes d’alt valor afegit.
A càrrec de Júlia Sala (Responsable de projectes INNOVACC).
MICOECUR. Prevenció i mitigació de la incidència de micotoxines en embotits curats.
A càrrec de Marta Pujolar (Responsable de projectes INNOVACC).
PRODISFAG: una nova tecnologia alimentària per a persones amb disfàgia.
A carrec de Sergi Colomina (Tècnic de CARINSA) i Vanesa Martínez (CEO de CARINSA).
Meæt Pack: Estudi de packaging sostenible del sector carni i de la proteïna alternativa.
A càrrec de Júlia Sala (Responsable de projectes INNOVACC).
CHIP360. RFID para el control de secaderos y sala de despiece.
A càrrec de Jordi Pairó (Sales Director de Delsys).
MEATRAC. Sistema de seguimiento e identificación por radiofrecuencia para controlar la eficacia del proceso de producción de industrias cárnicas.
A càrrec de Jordi Pairó (Sales Director de Delsys).
FOOD PICKER SYSTEM: solución robotizada de picking mediante visión artificial volumétrica para piezas cárnicas.
A càrrec de Marta Plana (Responsable de projectes INNOVACC).
SMART ENERGY PACI 2.0.
A càrrec de Àlex Rodriguez (Director IT d’Energy Tools) i d’Adrià Garcia Segura (Project Manager de Paci Global).
TECH-SLICE-II: Plataforma colaborativa y BI para la integración de datos energéticos y productivos en sala de loncheado, recogidos mediante la sensorización y digitalización.
A càrrec de Joana Teixidor (CEO d’eSynapsing).
VISCERA CUTTING: Sistema innovador para el proceso de multi corte de vísceras en matadero y reducción del consumo hídrico.
A càrrec de Mariona Pratdesaba (Directora de projectes INNOVACC).
aWISH: Animal Welfare Indicators at the SlaughterHouse
A càrrec de Marta Pujolar (Responsable de projectes INNOVACC).
AccelWater. “Accelerating Water Circularity in Food and Beverage Industrial Areas around Europe”, convocatòria H2020-LOW-CARBON-CIRCULAR-INDUSTRIES-2020 amb la temàtica CE-SPIRE-07-2020.
A càrrec de Marta Pujolar (Responsable de projectes INNOVACC).
PRESENTACIONS BLOC 3. PROTEÏNA ALTERNATIVA
GO ATENEAA: Aplicació de proteïna d´insecte (tenebrio molitor) per alimentació animal i del frass per a agricultura orgànica.
A càrrec de Marta Plana (Responsable de projectes INNOVACC).
PROVEG. Estudi de nous ingredients proteics per al desenvolupament de noves bases vegetals.
A càrrec de Júlia Sala (Responsable de projectes INNOVACC).
QUALIPROT. Avaluació de la qualitat proteica de noves fonts de proteïna alternativa emergents.
A càrrec d’Anna Mas (Investigadora d’Eurecat).
FERMICEL. Fermentació per a l’obtenció de micelis com a nova font de micoproteïna per al desenvolupament d’híbrids carnis.
A càrrec d’Albert Ribas (Investigador d’IRTA, dins el programa Funcionalitat i seguretat alimentàries) i d’Eva Torres (Responsable R&D a Esteban Espuña SA).
PRESENTACIONS BLOC 4. PROJECTE INTERN INNOVACC
INN-CLOUD. Plataforma digital interactiva per la co-creació de projectes d’innovació del sector carni i la proteïna alternativa.
A càrrec d’Adrià Valero (Responsable de projectes INNOVACC).
Links de la gravació del webinar de projectes d’INNOVACC:
Part 1. https://youtu.be/dmYi2QSMOl4
Part 2. https://youtu.be/43eC1jU0rCw