Estudi d’Eurecat revela que un multi-ingredient bioactiu podria millorar la salut de les dones en la menopausa

Tornar enrere

29/05/2024

  • Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica “Food and Function” i assenyalen que els efectes del tractament oral amb un multi-ingredient que conté fitosterols i els polifenols hesperidina i curcumina són molt semblants a un tractament farmacològic basat en injeccions de l’hormona estradiol.
  • La suplementació amb el multi-ingredient podria ser una teràpia alternativa al reemplaçament hormonal útil per fer front a l’obesitat i a les alteracions metabòliques que poden donar-se associades a la menopausa.
  • A la menopausa es pot donar una major acumulació de grassa abdominal que pot comportar l’aparició d’alteracions metabòliques, augmentant el risc de patir malalties cardiovasculars, que representen el 47 per cent de les morts en dones a nivell mundial.

Reus, 28 de maig de 2024.- Un estudi del centre tecnològic Eurecat revela que un multi-ingredient de compostos bioactius que conté fitosterols i els polifenols hesperidina i curcumina exerceix efectes beneficiosos similars als tractaments de reemplaçament hormonal per fer front a alteracions metabòliques i cardiovasculars que poden donar-se en la menopausa, de manera que podria ser una teràpia alternativa per a millorar la salut de les dones en aquesta etapa biològica.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica “Food and Function” i assenyalen que els efectes del tractament amb aquest multi-ingredient són molt semblants a un tractament farmacològic basat en injeccions de l’hormona estradiol, que simula una teràpia de reemplaçament hormonal que segueixen certes dones en la post-menopausa.

L’equip investigador suggereix que la suplementació amb el multi-ingredient podria ser una teràpia alternativa al reemplaçament hormonal potencialment útil, per fer front a l’obesitat i a les alteracions metabòliques que poden donar-se en dones associades a la menopausa, a falta d’estudis en humans que validin aquests resultats.

“Tot i que la prescripció de la teràpia de reemplaçament hormonal segueix sent la solució més eficaç per fer front als símptomes o les alteracions metabòliques que es poden produir en dones en la post-menopausa com a resposta al cessament de la producció d’estrògens, en els últims anys hi ha hagut un interès creixent per trobar teràpies alternatives per combatre l’obesitat, les alteracions metabòliques associades i l’osteoporosi que poden ocórrer a la menopausa”, destaca el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Dr. Antoni Caimari.

A l’etapa de la menopausa, la disminució gradual de la producció d’estrògens pot causar diversos símptomes vasomotors, com sufocacions, trastorns del son i suors nocturns. A més, aquest procés d’envelliment pot estar associat a osteoporosi, augment de pes corporal i un canvi en la distribució de la grassa corporal amb una major acumulació de grassa abdominal. Aquest últim fet pot comportar l’aparició d’alteracions metabòliques com la hipercolesterolèmia, la hipertensió i la resistència a la insulina, augmentant el risc de patir malalties cardiovasculars, que representen el 47 per cent de les morts en dones a nivell mundial.

“En aquest estudi vam demostrar que la suplementació oral amb el multi-ingredient va disminuir el contingut de greix corporal i va incrementar la quantitat de massa magra, suggerint que la combinació d’hesperidina, curcumina i fitosterols produeix un canvi en la composició corporal cap un perfil més saludable”, indica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i primer autor de l’article Julio Baudín. A més, “aquest tractament també va millorar la sensibilitat a la insulina i un marcador de risc de malaltia cardiometabòlica”, afegeix.

L’estudi, que forma part del projecte She Health, s’ha dut a terme amb un model preclínic que simula el guany de pes i de greix corporal, així com les alteracions metabòliques associades a l’obesitat que poden tenir lloc en dones en post-menopausa.

L’article a la revista científica “Food and Function”, amb factor d’impacte 6,1, té també com a coautors al director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Dr. Francesc Puiggròs, i als investigadors de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat Dra. Julia Hernandez-Baixauli i Dr. Sergio Quesada-Vázquez. L’estudi s’ha desenvolupat en el marc de la tesi de l’investigador Julio Baudín, codirigida pel director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Dr. Antoni Caimari, i el Dr. Lluís Arola, del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili. A més, ha comptat amb la participació de la Dra. Francisca Mulero, de la Unitat de Imatge Molecular del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 750 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 62 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Eurecat compta amb onze seus a Catalunya, situades a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, i amb una seu a Xile. Enguany, ha ampliat la seva presència territorial amb una seu a Màlaga i obrirà també delegació a Madrid. Així mateix, Eurecat participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+I nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 200 patents i 10 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Més informació:
Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa – Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org

magnifiercrossarrow-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram