El passat 18 d’octubre del 2024 va tenir lloc la jornada PATT sobre Intel·ligència artificial aplicada al benestar animal en escorxador, organitzada en el marc del projecte Horizon Europe aWISH (Animal Welfare Indicators at the Slaughterhouse). La jornada va ser organitzada pel DARPA amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i INNOVACC, Clúster català de la carn i la proteïna alternativa.
Experts del sector i empreses europees participants del projecte aWISH es van reunir per discutir les últimes tecnologies impulsades per la IA que busquen millorar el benestar animal en tot el procés productiu.
La jornada va començar amb la benvinguda per part dels organitzadors i per el Degà de la Facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, Manel López.
Antonio Velarde, de l’IRTA, va exposar les darreres innovacions tecnològiques centrades en el sector avícola, així com les seves aplicacions potencials en altres espècies ramaderes. Va destacar l’ús dels “indicadors iceberg” — senyals que de manera indirecta apunten a problemes de benestar animal i requereixen investigació addicional. Entre aquests, va esmentar la mortalitat a la granja, amb un prototip de càmera per detectar animals morts, i els decomisos d’animals als escorxadors, que poden estar relacionats amb el benestar. Va introduir aplicacions d’IA com càmeres digitals i sistemes de visió basats en LED, que permeten avaluar en temps real la qualitat de la canal (hematomes, lesions, color) i millorar així els estàndards de benestar.
Kenny van Langeveld (doctorant d’ILVO) i Sandra Stojanovic (bioSense institute), participants del projecte aWISH, van explicar com estan adaptant sensors per monitoritzar tant pollastres com porcs. Els seus assajos inclouen tecnologies que detecten proteïnes relacionades amb l’estrès i lesions, proporcionant informació clau per millorar el benestar animal.
Pol Llonch, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, va destacar la importància de detectar indicadors de benestar en tota la cadena, des de la granja fins a l’escorxador, i va proposar l’ús de sistemes d’IA per monitoritzar de manera rutinària aspectes com la nutrició, la salut (lesions cutànies i pulmonars) i el comportament dels animals.
Els socis tecnològics CLK GmbH, Sarah Husain i Jan Schulte-Landwehr, van presentar sistemes innovadors que combinen benestar animal, seguretat alimentària i eficiència comercial. Utilitzant càmeres 2D i 3D amb il·luminació constant (LEDs especials) i algoritmes avançats, poden detectar lesions en els coixinets dels pollastres, trencaments a les ales, hematomes superiors a 30 mm, dermatitis, problemes al tall del coll, etc. Aquestes tecnologies s’integren amb els sistemes ERP dels escorxadors, permetent una planificació homogènia de la producció. També van destacar el sistema PigInspector, que detecta lesions en porcs.
Innotech, Thomas Banhazi, està desenvolupant tecnologia per a la detecció automàtica de lesions pulmonars en porcs, proporcionant una major transparència als clients. Les proves inicials han estat satisfactòries, i s’espera que aviat es completi el desenvolupament dels algorismes necessaris per a la seva aplicació.
El seminari va concloure amb una taula rodona moderada per la Rosada Gili, Responsable Veterinària de benestar animal en el sacrifici, i com en participants en Jordi Canet de Norfrisa, en Daniel Cano, de Torrent i Fills i en Jordi Vendrell, Responsable dels Serveis Veterinaris d’Escorxador al Baix Ebre, que entre tots van debatre sobre els avantatges que suposa la IA i les noves tecnologies per la indústria, i també els desafiaments que suposa, especialment en termes de la inversió necessària per implementar aquests sistemes. Tot i això, hi va haver un consens generalitzat que aquestes innovacions són essencials per millorar el benestar animal i optimitzar els processos productius en els escorxadors del futur.
Aquest esdeveniment representa un pas important cap a la modernització del sector carni, destacant el paper crucial de la intel·ligència artificial en la millora de la qualitat, la seguretat alimentària i el benestar dels animals.
Disclaimer Funded by the European Union (grant agreement n°101060818). Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the granting authority. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.