L’empresa associada a INNOVACC, Pernils Can Mateu, obté el premi Girona Excel·lent amb el seu pernil cerretà

Tornar enrere

11/10/2023

L’empresa olotina Pernils Can Mateu SLU ha estat premiada a la 5ª edició de “Girona Excel·lent”. Aquest prestigiós segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona reconeix els millors productes de les comarques gironines. El pernil cerretà “Can Mateu” s’elabora amb pernils de raça Duroc procedents de porcs criats a les comarques de Girona i Osona i té un temps de curació de més de 24 mesos. Aquest producte de la Garrotxa enllaça el saber fer artesanal de “Can Mateu” amb la tradició ancestral d’elaboració de pernils cerretans coneguda ja a l’època romana, els “pernac cerretanae” de Hispania, que s’exportaven a Roma, i que son citats pels
autors llatins Estrabó i Marcial, i al “Edictum De Pretiis Rerum Venalium” de l’emperador Dioclecià. Aquests han estat molt valorats durant segles com també es menciona en textos del segle XIV a la cort reial de Pere el Cerimoniós.

Durant aquestes centúries aquesta tradició es va conservar a les masies catalanes en les matances del porc. Des de Can Mateu s’ha mantingut aquesta tradició amb aquest pernil artesà, salat a mà, amb un assecatge molt lent i sense corrents d’aire forçades imitant el procés natural d’aquestes antigues masies però amb les garanties higiènic-sanitàries que permeten les tecnologies actuals.

El resultat és un pernil amb greix infiltrat on per la seva elaboració a més de sal s’utilitzen espècies. Aquests ingredients combinats amb les condicions de curació que imiten el procés natural d’assecatge de les estacions de l’any tenen un impacte decisiu en el producte. Es tracta d’ un pernil amb un gust de sal poc manifest i equilibrat, amb notes dolces i umami, en que els més de dos anys de curació enriqueixen el sabors i aromes, formant un tot armònic amb una gran riquesa de matisos, que ha convençut, mitjançant cates cegues, a un jurat d’especialistes.

Des de fa uns anys, INNOVACC el clúster català de la carn i la proteïna alternativa i IRTA, estan
recolzant a FECIC (Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies) en el procés de tramitació
de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) “Pernil Cerretà”, que ja ha obtingut la resolució favorable del Govern de la Generalitat de Catalunya (resolució ACC/3378/2021;
https://agricultura.gencat.cat/web/.content/al_alimentacio/al02_qualitat_alimentaria/normativa-dop-igp/plecs-tramit/plec-condicions-igp-pernil-cerreta-desicio-favorable-cat.pdf) i està en procés per obtenir l’autorització de la UE, perquè els productors de pernil curat d’aquest àmbit geogràfic puguin oferir aquest producte històric amb el distintiu de qualitat IGP.

Per a més informació podeu contactar amb:
Joan Curós (Pernils Can Mateu) Tel. 659 922 822

magnifiercrossarrow-left
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram